Hur står det till med beredskapen?

En sak är säker: Sverige har fortfarande fyra årstider – trots klimathotet! Det innebär att vi får vinter varje år. Den vintern kan bli kallare eller mildare. Den kan också bli mycket snörik eller mindre snörik. Kylan och snön kan ställa till bekymmer. Men det kan också komma för lite eller för mycket regn, värme eller blåst. Vädret kan ställa till med bekymmer och det är inget nytt. Så har det alltid varit och så kommer det att fortsätta. Hur står det då till med den svenska säkerheten inför vår väderlek?

Under sommaren visade det ju sig att Sverige inte har någon som helst beredskap mot skogsbränder – trots att sådana inträffar med jämna mellanrum och att de är mer eller mindre omfattande.

När snöstormen Alfrida slog till för ca en vecka sedan föll träd över ledningar och följden blev strömavbrott på många håll i vårt land. En del hus är fortfarande utan el. Det är illa då elen försvinner. Vi blir mer och mer elberoende – både som enskilda personer och inom industrin.

Nu varnar SMHI för stora snömängder. Trafikverket varnar för snö och is på vägarna. På vissa håll har man kallat in militärer med bandvagnar för att klara snöröjningen.

Men lugn: Medierna vet hur privatpersoner ska klara vintervädret! Idag skriver de om vilka vinterkängor vi ska välja – grova och räfflade sulor. Bra att medierna talar om för oss hur vi ska förbereda oss. Det hade vi nog inte klarat själv.

”Går elen funkar inte elbilen. Sjukvård, matbutiker, bränsle, läkemedelsförsörjning fungerar inte heller. Det är läskigt” Gunilla Nordgren, ordförande i Civilförsvarsförbundet, har uttalat sig i Ny Teknik om samhällets sårbarhet i kriser efter sommarhettan och vinterstormen.

”Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skriver i sin broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” att man bör har kontanter i mindre valörer hemma vid en krissituation. Detta går banker och handeln emot när de tar bort den möjligheten. För tillfället råder strömavbrott runtom i landet efter stormen Alfrida och ett nytt snöoväder är på väg in. Vad händer vid ett strömavbrott? Teknik som är beroende av el och uppkoppling slutar fungera, alltså kortterminaler och telefoner. Vad betalar vi proviant med då i kontantlösa butiker?” läser jag.

Under veckan fick min kommun en vattenläcka. Hela vattentornet hann tömmas på vatten innan man fick stopp på läckan. Kommunen talade om att alla skulle vara sparsamma med vatten tills vattentornet var fyllt igen – minst ett halvt dygn. Detta händer då och då i vår kommun men också i en mängd kommuner runt om i landet. Vattenledningarna ligger ju i marken och syns inte. De kan nog hålla ett par år till. Istället satsas på saker som syns – nytt busstorg, ny lekplats eller högre arvoden till politiker.

Blir det mycket snö så kommer kommunerna snart att klaga över att pengarna som var avsatta till snöröjning snart är slut.

Beredskapen i vårt land är eftersatt på varje plan. Politiker bryr sig inte om sådant som kanske kan inträffa. De vill hamna i historieböckerna som de som gjorde något nytt och innovativt. Därför är de lika handfallna och oförberedda om det snöar lite eller om väljarna inte röstar som de vill. Det är just därför som vi fortfarande efter fyra månader inte har någon regering. De hade ingen beredskap inför valresultatet!  

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Jan 08, 2019 @ 16:59:39

  Med risk för att jag upprepar mig, några tankar.
  Läs gärna boken Stjärnklart en roman av Lars Wilderäng, där ges lite tankar och idéer om hur sårbart samhället egentligen är. Bekymmersamt är väl också att det blir bara mer sårbart för varje år.
  Ca vart 10e år har det hänt något extra ruskigt och för varje gång har samhället visat sitt rätta jag. Palmemordet. Estonias förlisning. Tsunamin i Thailand och skogsbränderna tänkte jag på. Och under tiden om det råkar komma en snöflinga på spåret så stannar de slimmade tågen av flertalet skäl. Suck.
  Men bra som vanligt Julia.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. Sayerbýr
  Jan 10, 2019 @ 17:45:46

  Ansvarsprincipen känner få till. Den står skriven i vår grundlag. Så vår egna, privata, förberedelse är av största vikt. Den som förlitar sig på att någon annan kommer och fixar det som är trasig ligger illa till. Fråga dem i Uppland. Kommer nog landa på 8000 hushåll utan ström i en månad. Ingen kris, inget krig… bara en liten vinterstorm som inte ens var i närheten av Gudrun. Folk har blivit så bekväma och måste skylla ifrån sig på allt och alla istället för att ta eget ansvar. El är inget problem egentligen. Frågan är mer hur bekväm en enskild vill vara.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Trollhammar'n

-smashing political correctness-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: