Reformera mer – eller mindre

Det finns ett ord som jag avskyr – reform. Det kan bero på att politiker älskar att reformera. De tycks vilja reformera för reformernas skull och personlig vinning och inte för medborgarnas skull. Jag känner blodet sjuda i kroppen varje gång som de nämner ordet reform. Då undrar jag hur mycket pengar det kostar skattebetalarna denna gången.

”Begreppet reform inom ramen för reformism har en lång historia som går tillbaka till 1700-talet. I nutida politisk kontextsammankopplas reformarbete främst med olika socialistiska och socialdemokratiska rörelsers strävan efter samhällsförändring.” enligt Wikipedia.

Varför måste vi förändra och ombilda så ofta? Borde vi inte inrikta oss istället på att förbättra de funktioner som idag inte fungerar så bra? Om vi får dem att fungera bra så behövs det kanske inga reformer! Om vi kan få sjukvården, skolan, omsorgen och infrastrukturen att fungera igen så behöver vi inte många nya reformer. Men det finns en inbyggd struktur inom de politiska leden: Vi måste satsa på nyheter – inte vårda det gamla. Det är därför som vårt välfärdssystem krackelerar. Men politiker märker inte det för de satsar på visioner – visioner om att de blir hyllade som politiker. De märker inte heller att det finns en inbyggd stelhet i deras strukturer. Denna stelhet gör att de inte har förmåga att se vad som händer i omvärlden eller i landet. De stirrar sig blinda på sina visioner och lever i sin egen bubbla.

Jag läste en artikel från 2015 som handlade om varför de flesta reformer misslyckas:

När jag som analyschef på socialdepartementet drev att vi skulle börja bygga strukturer för evidensbaserade metoder för att ta hand om barn och unga, kom representanter för grundlagsenheten på justitiedepartementet över och skrek att det var det mest hårresande de någonsin hört. Med sådant hårt motstånd vågar ingen tjänsteman eller politiker gå vidare. Resultatet går att utläsa i den konstanta andelen ungdomar som slås ut och misslyckas i skolan.

Framförallt för deras skull, men även för Sverige som innovationsnation och för att vi ska lyckas möta den kommande demografiska utmaningen, måste det bli skillnad i hur vi ser på data och våra välfärdssystem. Jag uppmanar därför myndigheter, kommuner och landstingsfinansierade verksamheter att hjälpa staten att hitta en ny praxis så att bättre och mer ändamålsenliga regelverk kan utformas.”

Kan det vara så att politiker faktiskt vill att deras reformer ska misslyckas? Då måste de ju införa nya reformer. De får en mening med sin politik. De känner sig behövda. Jag tittade lite på de reformer som regeringen stoltserar med att ha genomfört senaste mandatperioden:

”Stora satsningar har gjorts för att skapa fler jobb och bygga ut välfärden. Fas 3 har avskaffats och långtidsarbetslösheten är bland de lägsta i EU. Regeringen har kraftigt byggt ut kunskapslyftet, som 2021 kommer att omfatta ca 100 000 utbildningsplatser. Andelen personer inom vissa transfereringssystem är i år på den lägsta nivån sedan 1981. Regeringen har gjort den största bostadspolitiska satsningen på 20 år för att få fram fler hyresrätter och studentbostäder med rimliga hyror. Regeringen har höjt barnbidraget med 200 kronor i månaden. Steg har tagits för att helt avskaffa skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare genom att skatten sänkts för tre av fyra pensionärer.”

Det låter ju bra men … de glömmer att nämna den viktigaste parametern – den som gör att ingenting fungerar som de har tänkt – under deras mandatperiod har befolkningen ökat med drygt 424 000 invånare + alla de som inte har fått uppehållstillstånd än eller kanske fått avslag på detta. Med denna parameter inräknad så är 100 000 fler utbildningsplatser eller 300 000 fler som går till jobbet eller fler bostäder eller 200:- mer i barnbidrag eller sänkt pensionärsskatt ingenting. Svenska folket har fått det sämre! Men detta får ju inte nämnas för vi ska vara tacksamma över alla reformer som de åstadkommer! Trots att det är vi själv som betalar dem.

Jag förstår mer och mer att de 7 partierna vill frysa ut det 8:nde. Det är ju så att SD inte vill ha fler reformer. De vill snarare riva strukturer och rensa ut alla sunkiga reformer. Naturligtvis känner sjuklövern att de blir trampade på tårna och uppläxade. De känner sig otillräckliga!

De bryr sig egentligen inte om vare sig talmansposter eller ordförande i de olika utskotten. För dem handlar allt om att inte vilja få en knäpp på näsan och därför kan de aldrig godvilligt släppa in SD!

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Norrabantrollet
  Sep 22, 2018 @ 12:10:42

  Reform, som i reformdräkten, befrielsen från de kvinnliga snörlivens förbannelse med kravet att vara lika alla andra. Den reformen bejakar jag och alla då befriade kvinnor. Befrielsen från att tvingas rösta som ”alla andra” borde vara nära för Riksdagens ledmöter. Dina väljare har gett dig sin röst. Sök då vara deras röst!

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Sep 22, 2018 @ 13:10:11

   Vi behöver inte reformer för reformernas eller politikernas skull. Det behövs reformer som gör livet bättre för mänskligheten.

   Men vem avgör vad som är bäst för nig? Jag anser att det är jag som är specialist på mina behov. De har inga politiker pejl på. De bara tror att de vet. Alla deras reformer har egennytta – de får känna sig betydelsefulla.

   I ett jämställt och högutbildat samhälle har politikerna allt mindre makt. Då behöver de leka goda och erbjuda reformer.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, och där jag ger en och annan högst personlig synpunkt på samtiden,sett utifrån mitt perspektiv.

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: