Vilka problem ska prioriteras?

Den svenska valrörelsen är över för denna gången. När jag försöker summera den så snurrar det i huvudet. Vad var det egentligen som de olika partierna hade i sina valprogram? Var det några frågor som har betydelse under mycket lång tid framöver? Var det några riktiga vägval eller var det bara käbbel?

Naturligtvis minns jag de uttjatade ”vinster i välfärden”, ”klimatet kan inte vänta”, ”inga skattesänkningar”, fler poliser och sjuksköterskor, … Men de riktigt stora frågorna? Nämndes de i valrörelsen? Statsministern sa ju tidigt i valrörelsen att ”nu har vi pratat färdigt om invandring och integration, nu ska vi prata välfärd”. Finansministern sa att ”det går bra för Sverige”. Några ministrar sa att ”vi får inte svartmåla Sverige”. Så de satte ribban för vad som fick diskuteras.

Istället deltog våra partiledare i rena ”lekprogram”. De utfrågades om en mängd saker som inte hade det minsta med politik att göra. De deltog i Pridefestligheterna. Stefan Löfven delade ut rosor. S skickade ut SMS på valdagen. Det var snuttifierade debatter i alla upptänkliga kanaler som aldrig hann komma till de verkliga problemen. Analyser hit och dit av sk experter som inte innehöll något nytt. Tempot var högt och uppskruvat.

Alla skulle vara med och ge nya löften nästan varje dag – som de får stora svårigheter att genomföra. Det var egentligen först i slutdebatten som det hettade till.

”SVT tar avstånd från ett uttalande från SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

– Vi ska börja med att säga att Jimmie Åkessons uttalande här i inledningen var grovt generaliserande och SVT tar avstånd från det, säger programledaren Martina Nord efter debatten.

Det handlar om när det hettade till mellan Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) i integrationsdebatten.

– Vi måste ställa oss frågan: ”Varför är det så svårt för de här människorna att få jobb?”, jo det är för att de inte är svenskar och inte passar in i Sverige, sade Åkesson (SD).”

Jimmie Åkesson ställde helt enkelt frågan om ”Varför lyckas inte Sverige med integrationspolitiken trots att det läggs oändliga mängder resurser på detta. Vi måste börja prata om nya lösningar eftersom de beprövade misslyckas.” Men genast blev Annie Lööf arg och läxade upp Jimmie med en hög argsint röst: ”Vad säger du?” SVT valde att ta avstånd! Varför? Jo, Jimmie  pratade om det som ska sopas under mattan. Misslyckad politik får inte nämnas speciellt inte när de är kostsam. Därför måste budbäraren skjutas ytterligare en gång.

Men vilka är då de stora ämnena som undveks under hela valrörelsen? Integrationen och invandringen är den absolut största frågan. Den påverkar alla andra områden. När befolkningen ökar så krävs mer resurser inom skola, vård, omsorg, polis, bostäder, infrastruktur, administration, osv. För att klara av detta krävs mer skatteintäkter! Eftersom den svenska befolkningen åldras så blir det färre antal människor som måste försörja fler människor. Men detta vill ju inte politikerna diskutera! Vi måste ju tänka på ”alla människors lika värde”. Men hur mycket är de värda som måste betala notan?

Jag läste några ord av Manuel Valls, tidigare fransk premiärminister mellan åren 2014 och 2016. Han säger att Europa står inför problem som populism, invandring, ekonomi och demokrati. ”Det är allas skyldighet att analysera och komma med politiska lösningar”.

Populism, invandring, ekonomi och demokrati hänger ju ihop. Att inte förstå eller vilja diskutera sambanden mellan invandring och ekonomi skapar ju stora klyftor i samhället. Att styra landet utan att diskutera de stora frågorna skapar ju ett förakt mot befolkningen. Detta demokratiunderskott leder naturligtvis till att folket vänder ryggen åt de styrande.

Kalla det populism, oanständigt eller något annat dumt – men det är självförvållat! Politiker och medier har gemensamt skapat denna populism! Den enda lösningen är att börja prata om verkligheten och försöka lösa de riktiga problemen.

 

 

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. motvallsblogg
  Sep 15, 2018 @ 11:43:35

  Reblogga detta på Motvalls blogg och kommenterade:
  När ska politiker börja ägna sig åt verkligheten?
  Vår verklighet!?

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Bilder, Musik, ljudböcker, filmer och resten av mitt liv.

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: