Vad tjänar det till att vara lydig?

Vissa dagar funderar jag på varför jag följer de regler som myndigheterna ställer på mig – istället för att följa mitt eget samvete. Jag är övertygad om att resultatet skulle bi bättre om mitt samvete och sunda förnuft fick råda.

Jag har under större delen av mitt liv sopsorterat och varit miljömedveten. Igår åkte vi med en släpkärra med sopor till soptippen. Vi hade sorterat i brännbart, kartonger, wellpapp, glas, keramik, plast, elprylar och miljöfarligt avfall var för sig. Lagt det prydligt var för sig. När vi kommer till tippen börjar tre st ur personalen riva bland grejerna. De slänger dammsugare en gammal högtryckstvätt bland plasten tillsammans med elektriska sladdar. Men är mycket noga med att sopsäcken med brännbart måste tömmas för att säcken inte fick hamna i samma container. Jag upplevde att allt sorterande som vi hade gjort – och på det sätt som vi har gjort de senaste 50 åren – var ogjort! Varför hade vi varit noggranna och sorterat?

Jag minns all propaganda om sopsortering och återvinning. I somras ville (S) att vi ska lägga pant på alla elektronikvaror. Då skrev jag bla detta i en artikel:

”Då 2001 var det ju bara en bråkdel av mobiltelefonerna eller annan hemelektronik som samlades in. Ändå gav det  lika mycket guld från kasserad elektronik som från anrikad malm från traditionell gruvdrift. Jag läser en annan artikel:

”Ur ett ton malm kan man i regel bara få ut ungefär fem gram guld. Ett ton gamla mobiltelefoner innehåller å andra sidan hela 150 gram guld. Dessutom går det att utvinna ungefär 100 kilo koppar och tre kilo silver ur samma hög gamla mobiler, skriver Reuters.

Elektronikprodukter innehåller en mängd olika metaller och ofta värdefulla sådana. Till exempel är många kontakter guldpläterade.

I återvinningsprocessen skiljs metallerna åt och används till nya elektronikprodukter eller säljs vidare till juvelerare. I Japan är elektronikåtervinning redan en stor industri och en återvinningsfabrik producerar ungefär lika mycket guld som en liten gruva.”

Det går alltså att göra enorma vinster på elektronikskrot! Men nu vill alltså Socialdemokraterna att vi konsumenter ska betala pant för att dessa metaller ska kunna samlas in och att vissa företag ska utöka sina vinster. Tanken är god men varför ska vi konsumenter stå för notan? Varför kan inte panten ingå i den sk kemikalieskatten?”

I den gamla dammsugaren, högtryckstvätten och de andra elektriska prylarna – som vi hade med oss till tippen igår – finns en mängd metaller. Men det slängdes bland plasten! Varför gör man så på en kommunal soptipp? Är det någon mening med att jag sopsorterar? Jag läser på sopor.nu:

”Alla produkter med sladd eller batteri ska lämnas som elavfall när de är förbrukade. Det kan finnas inbyggda batterier i många produkter. Hela produkten ska då lämnas in. Även lysrör och glödlampor räknas som elavfall.”

Ja, vad hjälper det att jag vet och gör som jag ska när personalen på soptippen gör raka motsatsen? Jag känner mig frustrerad! Vi i Sverige är duktiga på sopsortering eller …

”I Sverige återvinns också förhållandevis mycket hushållsavfall. I Sverige gick 153 kg avfall per person till materialåtervinning 2013. För de 27 EU-länderna var genomsnittet 131 kg per person. Sverige tillhör de länder i världen som samlar in mest elavfall per person, men så ligger vi också högt när det gäller att konsumera och omsätta elektronikprylar. Ungefär lika mycket återvanns genom biologisk behandling i Sverige och EU som helhet, men i Sverige rötas betydligt mer istället för att komposteras vilket ger såväl biogas som mer näringsrik biogödsel.”

Ja, det var 2013 – före Parisavtalet. Då var vi duktiga på att återvinna. Vad har hänt sen dess??? Är det politiska beslut om att det ska slarvas på soptipparna enbart för att vi ska få en mängd skatter och tvingande åtgärder? Jag hoppas att det inte är så! Men varför har man okunnig personal på soptippen? Är det bara ett spel för galleriet – ett sätt att bestämma över medborgarna? Ni ska göra som vi säger men sen gör vi som vi vill ändå! Det rimmar väldigt dåligt när miljö och klimat har blivit den stora frågan. Jag mår illa av allt miljöprat och har tappat lusten att sopsortera!

Är det samma sak inom politiken? Politiker bestämmer en massa saker men gör tvärs emot ändå? Kan vi lita på någonting av det som de säger? Går de in för att polarisera och spela ut medborgarna mot varandra enbart för att uppnå egen makt?

 

 

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Sep 07, 2018 @ 14:37:29

  Tja, kanske men förmodligen är det lika meningslöst som att få en politiker att erkänna att om man inte har intressen i en flyktigförläggning eller vill bli överöst med bidrag så har man inte mycket för att stötta Stefan.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. S Eriksson
  Sep 08, 2018 @ 11:20:28

  En tanke. När politiker är ute i landet och blir intervjuade av media som tex TV så finns det (ofta ) ordningsvakter eller polis för att förhindra att allmänheten lägger sig i och stör det hela.
  Men när torgmöten genomförs står oftast ordnings vakter och polis passiva trots att allmänheten stör så att politikernas budskap inte går fram.
  Varför är det så olika?

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. S Eriksson
  Sep 08, 2018 @ 11:23:39

  En till tanke. Hur kan utländska media ha en så fundamentalt olik uppfattning om det Svenska tillståndet än inhemsk media. Så stor skillnad i att beskriva en sak är förvånade.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

تابستان

پیک تابستان

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: