Mytbildning och rädsla förstör demokratin

Vissa dagar undrar jag om vårt land är på väg mot ett avgrundshål. Jag ser tendenser på att vissa människor vill ha revolution och blodigt inbördeskrig. Jag ser att de som påstår sig stå för demokratin är beredda att ta till vilka medel som helst för att hindra andra människor att visa att även de är demokratiska. Demokrati har blivit ett verktyg att slå i huvudet på varandra tillsammans med ordet värdegrund och mänskliga rättigheter. Egentligen handlar det ju enbart om makt! Vi vill bestämma!

Igår var det en sådan dag. Kanske beror det på att valdagen närmar sig. Tonläget är högt på sociala medier! Men i ett kommentarsfält hittade jag följande:

”I ett demokratiskt rättssamhälle ska alla medborgare ha samma rättigheter och skyldigheter. Rasism är motsatsen. Sen kan man naturligtvis ha ett rent majoritetsstyre som egentligen är djupt odemokratiskt.”

Ja, i Sverige har alla människor samma rättigheter och skyldigheter. Vi lever alltså i ett demokratiskt rättssamhälle. Orden skrevs av en sk antirasist som i andra kommentarer hävdade att vi måste göra allt för att hindra SD att komma till makten. ”Sen kan man naturligtvis ha ett rent majoritetsstyre som egentligen är djupt odemokratiskt.” Hur är det nu? Sju partier som utestänger ett åttonde. Sju partier som vill förbjuda vissa organisationer och inskränka yttrandefriheten. Hur odemokratiskt är det?

Jag läste en artikel om att en buss med en SD-kvinna blivit beskjuten. Sen kom det raljerande  i ett kommentarsfält :

”Sd-retorik: även om det inte hände något och inte var någon skottlossning..så är det för djävligt!”

”Antingen händer det, eller så får man hitta på att det händer. Hur som helst bevisar det ju allt – äh, alltså … tja, huvudsaken är ju att folk är upprörda, väl?”

”Lögner dom vi inte har en sportslig att bevisa motsatsen om. Det är så dom här hyenorna jobbar.”

Var finns humanismen? Hade kommentarerna varit de samma om en sosse, vänsterpartist eller från något annat parti inom sju-klövern blivit beskjutna?

I ett annat kommentarsfält läser jag:

”Det är ju det som har varit så obehagligt med SD. All vardagsrasism som blivit rumsren och normal pga mängden människor som tycker likadant. Tror det är jätteviktigt att vi som inte tycker att det är normalt ger upp och normaliserar det också, det är illa nog som det är.”

Vadå normalisera? Vad är normalt? Bara för att några påstår sig se vardagsrasism så behöver ju inte detta vara sanning. Det är ju enbart tolkning av hur de ser på omvärlden. När man väljer att tolka den enkla frågan ”Var kommer du ifrån?” som rasistisk så blir ju merparten av befolkningen rasistisk. Jag brukar ställa frågan för att öppna ett samtal och av genuint intresse.Jag tycker att det är roligt att höra om andra människors bakgrund och erfarenheter. Så tror jag att de flesta tänker. När jag är utomlands möts jag ofta av samma fråga. När jag svarar ”från Sverige” så kommer följdfrågorna och vi kan få ett givande samtal. Jag kan ställa samma fråga och samtalet fortskrider utan någon som helst rasistisk tanke!

Men i Sverige har allt blivit så konstigt! Myter bildas om t ex SD eller något annat av de alternativen som har dykt upp. Jag minns myten ”De bryter upp parketten och odlar potatis på golvet!” Det var i Kvällsposten som jag läste detta på 60-talet. Kvällsposten är den skånska varianten av kvällstidningen Expressen. Det var den första av en lång rad myter som skrevs i denna tidning om invandrare. Myterna har fortsatt att florera i mainstreammedier.

Flera aktiva S-politiker på kommunal nivå har de senaste dygnen spridit vidare Facebookmeddelandet som innehåller lögner om Moderaterna och Sverigedemokraterna. I meddelandet  kan man läsa på arabiska bland annat att M och SD försöker ”så konflikter och panik mellan muslimer och svenskar” . Meddelandet lades ut av en S-politiker i Sävsjö i Småland men delades av en mängd socialdemokrater tills (S) centralt reagerade och meddelandet togs bort.

Jens Ganman och Magnus Carlsson lade upp, på Youtube, en satirisk film om läget i Sverige. Genast blev en mängd människor rädda och ängsliga! Får man skoja om sanningen? Massanmälningar och borttagning från Youtube! Filmen kan dock ses här!

En annan film om hur friden störs i ett litet samhälle försvann också från Youtube. Usch fy! Vi får inte berätta om människor som trakasseras i dagens Sverige – iallafall om de har ett svenskt ursprung. Filmen kan ses här.

Myter och rädsla förstör demokratin! Den som inte vill att sanningen ska komma fram hindrar demokratin. och bidrar till att förstöra vårt land! De bidrar till spridning av myter! Att vilja bestämma över sanningen och vilka normer som ska råda i landet är inte demokratiskt! Men det har gått så långt att de högljudda får bestämma över majoriteten. De uppför sig som ett litet barn i trotsåldern – skriker och stampar och är allmänt olydiga!

Ett rent majoritetsstyre som egentligen är djupt odemokratiskt! Men vem ska exkluderas och varför? DÖ var odemokratiskt och de ränker som smids av sjuklövern är odemokratiska! Demokratin kan bara bevaras av ett samhälle som är tillåtande – som inkluderar istället för exkluderar åsikter och yttrandefrihet!

 

 

 

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Aug 29, 2018 @ 14:03:50

  Demokrati betyder tydligen olika saker.
  Det finns ett spann från absolut demokrati till tveksam demokrati. Jfr DDR där ordet ingick i namnet.
  Det är dock väldigt olyckligt eller tråkigt att demokratin inte får ifrågasättas och diskuteras i detta land.
  DÖ var ytterst tveksamt tycker jag.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Aug 29, 2018 @ 19:44:00

  Vissheten att landet är på väg mot avgrunden vaknar jag upp med varje morgon…

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. uppstigersolen
  Aug 30, 2018 @ 09:16:44

  Jättebra skrivet. Jag har inte varit så aktiv på nätet den sista tiden eftersom jag representerar SD och står på torget i vår stad och talar med människor. Jag tycker det är jättekul. 99,9 % av de jag talar med är hyggliga människor från alla möjliga ställen. 0,1 % är knäppskallar, även dessa från alla möjliga ställen. En svensk medelålders kvinna skrek sig blå med kända och okända okvädingsord. Jag trodde hon skulle kollapsa av hjärnblödning eller nåt. Så, jag känner att demokratin lever i Sverige och jag har gott hopp om att vi vanliga medborgare en gång ska tänka tillbaka på den här tiden och säga: Hur kunde så många gå på dessa lögner?

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. S Eriksson
  Aug 30, 2018 @ 10:19:27

  Jag tror att den inbillade eller verkliga alliansen mellan regeringen och MSM är en stor del i och skuld till ”det Svenska tillståndet ”
  Många utländska media verkar ha en betydligt nyktrare inställning , och där (i de flesta andra länder ) verkar den fjärde statsmakten fungera betydligt bättre.
  Jag säger inte att alla lever i en lögn, men det finns vissa tecken på att folk från forna DDR , Sovjetunionen och ev Kina skulle känna igen sig hyfsat.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: