Med skygglapparna på

Allting hade varit mycket lättare om jag hade skaffat mig ett per skygglappar. Då skulle jag kunna välja exakt vilken information som jag skulle ta till mig. Men livet är inte så enkelt.

Lite anekdotisk evidens innan jag kommer till det jag vill ha sagt: På den tiden som vi hade en butik kunde jag se människor gå förbi ute på gatan utan att se vare sig åt höger eller vänster. Jag kunde se samma människor vandra förbi nästan varje dag. En dagtittar de åt sidan och upptäcker vår butik. När de kommer in undrar de om butiken är ny. När jag svarar ”Ja, sen 3 år tillbaka!” får de ett förvånat uttryck i ansiktet.

Alltför många människor går genom livet med dessa skygglappar – de filtrerar bort det som de tycker är oväsentligt. Men vad är oväsentligt? Är det allt som ger mig en obehagskänsla eller otrygghetskänsla? Kanske det som kräver att jag måste omvärdera mina fattade beslut? Kanske det som gör att jag måste omvärdera mig själv och mina tankar och beteende?

Det skulle vara så lätt om jag kunde bestämma att det är jag som har rätt i allt. Det är jag som är den goda och har rätt åsikter. De som inte förstår min storhet måste jag tillrättavisa. De måste omvärdera sina åsikter och sin värdegrund!

Men så lätt är det inte! Jag är född utan skygglappar och har alltid kollat in både höger och vänster. Ibland har min inre kompass bestämt den nya kursen för mitt liv. Ibland har jag gått på minor. Men det är ju bättre än att inte gå alls. Jag har ju ett liv och det vill jag utforska!

Men jag stöter på dem hela tiden -de med mentala skygglappar. De bestämde sin riktning för 10, 20 år sedan – eller ännu längre tillbaka. De ser inte att världen runt dem förändras! Den som dristar sig till att påpeka det har fel. De är fullständigt faktaresistenta. Ibland önskar jag att jag hade varit som dem. Så enkelt allt hade varit om jag hade sluppit att värdera och omvärdera all information – om jag hade fått vara den goda. Då hade jag sluppit att se att även jag har onda sidor. Då hade jag sluppit att inse att även jag kan ha fel.

Jag tänker på detta när jag läser och lyssnar på politiska utspel och taktiker. Politikerna vill ju att vi ska ta på oss ett par skygglappar och bara lyssna på just deras budskap. En del människor har redan tagit på sig dessa skygglappar. Det märker man när man läser deras naiva och trångsynta kommentarer. Det måste vara ganska skönt att slippa att bekymra sig för framtiden – bara sätta sin tillit till sina politiker. Det måste vara skönt att aldrig ifrågasätta deras kompassriktning. Det måste vara skönt att tro att politikerna löser alla problem!

Det skulle vara skönt att slippa höra, se eller diskutera sådant som inte stämmer in i vår egen verklighetsuppfattning. Men … det blir varmt när man kissar på sig. Efter en stund kommer dock kylan!

 

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. S Eriksson
  Jul 31, 2018 @ 10:43:17

  Om man får vara lite elak kanske man kan säga att den där statyn skulle passa i större skala eventuellt framför stora riksdagshuset i ett land nära dig. (Fritt från en Eddie Meduza låt.)

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 31, 2018 @ 10:44:35

   Du får vara elak!

   Gilla

   Svara

   • S Eriksson
    Jul 31, 2018 @ 10:58:15

    Tack. Politik är nog svårt ändå särskilt i detta land som var så bra, ja nästan för bra. Nu tror man att politik går ut på att ljuga så trovärdigt som möjligt. Och de flesta politiker har sina filterstaber så att ev upprörda inte ska kunna ställa kritiska frågor som de ändå inte kan eller vill svara på. Ja svara ev men nästa dag är det glömt. Man ska inte hota eller hata,självklart. Det mesta inom politiken verkar vara kortsiktigt nästnästa val 4 år är en eon verkar det som . Tack för responsen

    Gillad av 1 person

   • ulsansblogg
    Jul 31, 2018 @ 12:58:53

    Det kanske beror på att vi har haft det för bra. De flesta av oss har det ju fortfarande bra. Det är först när vi drabbas på något sätt som vi upptäcker att hela den välfärd som vi trodde att vi hade har krackelerat , som de flesta vaknar.

    Gilla

   • S Eriksson
    Jul 31, 2018 @ 13:38:49

    De som förhoppningsvis eller förmodligen är vakna rapporterar ju om otroliga utmaningar inför framtiden. Att Sverige kan på kort tid bli ett Venezuela. Att den här enorma satsningen på att ta emot många flyktingar men att inte kunna eller vilja ta hand om dom på ett bra sätt. Det är ett oerhört högt spel inte med monopolpengar utan med en hel nation. Egentligen stora likheter med Hitlers invasion av Sovjetunionen under ww2 , nämligen en vansinnig satsning vinna eller försvinna. Dock utan att ha tentaklerna ute eller ha koll på om det går åt rätt håll. Åter det är inte flyktingarnas fel, utan mer politiken

    Gillad av 1 person

   • S Eriksson
    Jul 31, 2018 @ 18:18:15

    Oj. Bert tycker ungefär lika.

    Gillad av 1 person

 2. SverigeEuropaVärlden
  Jul 31, 2018 @ 11:44:07

  Skygglappar ja, det behöver man ju ibland, hehe

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. motvallsblogg
  Jul 31, 2018 @ 12:00:17

  En flitigt använd skygglapp heter Dagens Nyheter.

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. S Eriksson
  Jul 31, 2018 @ 18:20:04

  Oj. Bert tycker ungefär lika som jag gör.

  Gillad av 1 person

  Svara

 5. uppstigersolen
  Aug 01, 2018 @ 09:27:03

  Så rätt. Jag skulle ha kunnat skriva det själv. Men det var du som gjorde det.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

SÄGER DET HELLRE MED BILDER.

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU? VA??

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: