Hur mycket ansvar och service kan jag kräva?

Idag upplever jag det som att vi lever i ett ansvarslöst samhälle på alla plan. Klyftan mellan människor som vill ha ordning och reda och de som tycker att ”det är väl inte så noga”  är avgrundsdjup.

Jag hamnade i en telefonkö på plats 157. Sambon hamnade hos en telefonsvarare ”numret kan inte nås nu, tala in ett meddelande, så ringer vi upp. När jag skulle beställa tid på vårdcentralen möttes jag av en mängd knapptryckande plus ”vi ringer upp dig kl 10,30”. Jag väntade kl 11,30 ringde de upp och jag fick beskedet att jag skulle ringa igen imorgon kl 09,00 för att få en akuttid.

Jag möter ofta människor som cyklar på gångbanan – ”det gör väl inte så mycket”. Det bryts mot lagar – ”vi behöver inte vara så stelbenta”. Politiken ljuger i talarstolen – allt för den goda sakens skull. Medierna innehåller sakfel – när det gäller propaganda behöver man inte hålla sig till fakta. Information utelämnas medan propaganda sprids med vindens hastighet. Riksdagen kör över lagrådet och stiftar lagar som strider mot grundlagen. Vem och vad kan jag lita på?

Om man, som jag, har jobbat med människor, information och service då blir man bestört! Hur har det blivit så i vårt samhälle? Vart har service och ansvarskänsla försvunnit?

När jag växte upp gällde det ordning och reda. När vi började skolan valde vi ordningsman i klassen. Vi lade bänkpapper i skolbänken och satte bokpapper eller bokplast på alla skolböcker, fick en blyertspenna, ett suddgummi och en linjal som vi skulle vara rädda om. Inget ritande på bänken, fröken inspekterade ordningen i bänkfacket varje fredag och vi fick betyg i Ordning och Uppförande. Vi talade inte fritt i klassrummet utan räckte upp handen när vi ville något. Vi ställde oss i kö till matbespisningen. Vi  transporterade våra skolböcker i våra skolväskor och gymnastikkläder i gympapåsen. Vi hade välskrivning på schemat och använde lutpapper för att få rätt lutning på bokstäverna. Det var ordning och reda!

När vi gick till butiken, läkaren eller en myndighet så möttes vi av service, snabba besked och korrekthet. Vi kunde lita på de människor som gav oss service.

Jag har alltid själv passat tider och varit övertydlig när jag har informerat. Jag har alltid gett snabba besked. Begrepp som ”det är väl inte så noga” eller ” vi kan väl se mellan fingrarna” har aldrig existerat i min yrkesprofession. Jag har alltid hållit mig till sanningen. Ordning och reda har varit A och O för trovärdigheten.

Men vart har alla ansvarskännande och yrkesstolta människor vägen? Jo, de har nog gått i pension! Nu har nya generationer – som aldrig har lärt sig hur viktigt det är med att ge service, korrekt och snabb information samt ansvarstagande – tagit över.

Vad händer med ett samhälle där ordning och reda inte existerar? Vad händer när lögnen får fotfäste? Vad händer när ”det är inte så noga” får fäste? Vad händer när service och ansvar försvinner? Facit får vi om 10, 25, 50 eller 100 år. Men jag befarar det värsta! Men det första kännetecknet som vi redan ser idag är otryggheten!

8 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Arne Groningsson
    Jul 10, 2018 @ 11:52:22

    DU-reformens införande är en bidragande orsak till ”respektlösheten”, kanske den helt avgörande…en katastrof!

    Gillad av 1 person

    Svara

  2. SasjaL
    Jul 10, 2018 @ 12:10:07

    👍👍 Man ser det överallt. ‘Kollegor’ som anser att ‘det där kan någon annan göra‘, trots att de har betalt för att göra det och utan att inse att det kostar. Inte bara tid (pengar), utan även att stämningen/arbetsmiljön på arbetsplatsen försämras. Därmed inte bara illojalt mot arbetsgivaren, utan även mot kollegor … (Kollegor som får avsätta tid till något någon annan borde ha gjort och får därmed mindre tid till att hinna med det som skall göras. Om det är återkommande …)

    Kan verka att jag är sur på någon/-ra befintliga kollega/-or. Visst, det finns en och annan som sporadiskt visar tecken på att de valt fel yrke, men jag har hört talas om och har själv varit med om arbetsplatser där det satts i system och arbetsgivaren vill inte göra något förrän det blossat upp till en rejäl konflikt. Att det i slutänden slår mot dem själva, finns inte i deras tankevärld.

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. S Eriksson
    Jul 10, 2018 @ 13:02:19

    Det är inte så noga har redan fått fotfäste. Annars en mycket bra berättelse. Tack

    Gilla

    Svara

  4. uppstigersolen
    Jul 10, 2018 @ 14:05:30

    Jag såg ett inslag om en engelsman som åkte motorcykel i Indien. Han var uppe i ett höghus som höll på att uppföras i Mumbai. Några indier höll på att mura upp en vägg. Då ringde han en vän hemma i England som är murare och de talade lite om hur man murar och hur mycket man hinner på en dag. Indiernas murande var det tydligen lite si och så med. Då förklarade indierna att i Indien finns ett särskilt uttryck (jag minns inte ordet) som betyder gör ett skitjobb och stick. Kanske har vi redan hamnat där? Nedanför där jag bor håller två hantverkare (från Litauen av bilen att döma) på att bygga till samt byta fasaden på huset. De är inte snabba men de slarvar ändå. När det faktiskt kom en rejäl regnskur här för ett par veckor sedan så hade de inte täckt ordentligt så det regnade in mellan den gamla fasaden och den nya. Dagen efter så täckte de till. Så att fukten garanterat stannade kvar.

    Gillad av 1 person

    Svara

    • S Eriksson
      Jul 10, 2018 @ 14:24:43

      En stor del av miljonprogammet av bostäder var om inte extrema fuskbyggen så i alla fall inte byggda med kvalitet som ledstjärna. Renoveringen av detsamma håller ungefär samma klass till och med samma som beskrevs om de litauiska byggjobbarna. Även om det finns väldigt duktiga hantverkare där . Ibland är det bestämt uppifrån att klassen på utförandet ska vara på ett visst vis. Jfr gärna globen, karolinska som exempel. Nu vågar jag inte skriva mer om detta.

      Gillad av 1 person

      Svara

  5. S Eriksson
    Jul 10, 2018 @ 14:51:33

    Hejsan. Peter Carlsson från 1996 .
    Men fortfarande aktuellt.

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning