Hur mycket ansvar och service kan jag kräva?

Idag upplever jag det som att vi lever i ett ansvarslöst samhälle på alla plan. Klyftan mellan människor som vill ha ordning och reda och de som tycker att ”det är väl inte så noga”  är avgrundsdjup.

Jag hamnade i en telefonkö på plats 157. Sambon hamnade hos en telefonsvarare ”numret kan inte nås nu, tala in ett meddelande, så ringer vi upp. När jag skulle beställa tid på vårdcentralen möttes jag av en mängd knapptryckande plus ”vi ringer upp dig kl 10,30”. Jag väntade kl 11,30 ringde de upp och jag fick beskedet att jag skulle ringa igen imorgon kl 09,00 för att få en akuttid.

Jag möter ofta människor som cyklar på gångbanan – ”det gör väl inte så mycket”. Det bryts mot lagar – ”vi behöver inte vara så stelbenta”. Politiken ljuger i talarstolen – allt för den goda sakens skull. Medierna innehåller sakfel – när det gäller propaganda behöver man inte hålla sig till fakta. Information utelämnas medan propaganda sprids med vindens hastighet. Riksdagen kör över lagrådet och stiftar lagar som strider mot grundlagen. Vem och vad kan jag lita på?

Om man, som jag, har jobbat med människor, information och service då blir man bestört! Hur har det blivit så i vårt samhälle? Vart har service och ansvarskänsla försvunnit?

När jag växte upp gällde det ordning och reda. När vi började skolan valde vi ordningsman i klassen. Vi lade bänkpapper i skolbänken och satte bokpapper eller bokplast på alla skolböcker, fick en blyertspenna, ett suddgummi och en linjal som vi skulle vara rädda om. Inget ritande på bänken, fröken inspekterade ordningen i bänkfacket varje fredag och vi fick betyg i Ordning och Uppförande. Vi talade inte fritt i klassrummet utan räckte upp handen när vi ville något. Vi ställde oss i kö till matbespisningen. Vi  transporterade våra skolböcker i våra skolväskor och gymnastikkläder i gympapåsen. Vi hade välskrivning på schemat och använde lutpapper för att få rätt lutning på bokstäverna. Det var ordning och reda!

När vi gick till butiken, läkaren eller en myndighet så möttes vi av service, snabba besked och korrekthet. Vi kunde lita på de människor som gav oss service.

Jag har alltid själv passat tider och varit övertydlig när jag har informerat. Jag har alltid gett snabba besked. Begrepp som ”det är väl inte så noga” eller ” vi kan väl se mellan fingrarna” har aldrig existerat i min yrkesprofession. Jag har alltid hållit mig till sanningen. Ordning och reda har varit A och O för trovärdigheten.

Men vart har alla ansvarskännande och yrkesstolta människor vägen? Jo, de har nog gått i pension! Nu har nya generationer – som aldrig har lärt sig hur viktigt det är med att ge service, korrekt och snabb information samt ansvarstagande – tagit över.

Vad händer med ett samhälle där ordning och reda inte existerar? Vad händer när lögnen får fotfäste? Vad händer när ”det är inte så noga” får fäste? Vad händer när service och ansvar försvinner? Facit får vi om 10, 25, 50 eller 100 år. Men jag befarar det värsta! Men det första kännetecknet som vi redan ser idag är otryggheten!

Annonser

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Jul 10, 2018 @ 11:52:22

  DU-reformens införande är en bidragande orsak till ”respektlösheten”, kanske den helt avgörande…en katastrof!

  Liked by 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Jul 10, 2018 @ 12:10:07

  👍👍 Man ser det överallt. ‘Kollegor’ som anser att ‘det där kan någon annan göra‘, trots att de har betalt för att göra det och utan att inse att det kostar. Inte bara tid (pengar), utan även att stämningen/arbetsmiljön på arbetsplatsen försämras. Därmed inte bara illojalt mot arbetsgivaren, utan även mot kollegor … (Kollegor som får avsätta tid till något någon annan borde ha gjort och får därmed mindre tid till att hinna med det som skall göras. Om det är återkommande …)

  Kan verka att jag är sur på någon/-ra befintliga kollega/-or. Visst, det finns en och annan som sporadiskt visar tecken på att de valt fel yrke, men jag har hört talas om och har själv varit med om arbetsplatser där det satts i system och arbetsgivaren vill inte göra något förrän det blossat upp till en rejäl konflikt. Att det i slutänden slår mot dem själva, finns inte i deras tankevärld.

  Liked by 1 person

  Svara

 3. S Eriksson
  Jul 10, 2018 @ 13:02:19

  Det är inte så noga har redan fått fotfäste. Annars en mycket bra berättelse. Tack

  Gilla

  Svara

 4. uppstigersolen
  Jul 10, 2018 @ 14:05:30

  Jag såg ett inslag om en engelsman som åkte motorcykel i Indien. Han var uppe i ett höghus som höll på att uppföras i Mumbai. Några indier höll på att mura upp en vägg. Då ringde han en vän hemma i England som är murare och de talade lite om hur man murar och hur mycket man hinner på en dag. Indiernas murande var det tydligen lite si och så med. Då förklarade indierna att i Indien finns ett särskilt uttryck (jag minns inte ordet) som betyder gör ett skitjobb och stick. Kanske har vi redan hamnat där? Nedanför där jag bor håller två hantverkare (från Litauen av bilen att döma) på att bygga till samt byta fasaden på huset. De är inte snabba men de slarvar ändå. När det faktiskt kom en rejäl regnskur här för ett par veckor sedan så hade de inte täckt ordentligt så det regnade in mellan den gamla fasaden och den nya. Dagen efter så täckte de till. Så att fukten garanterat stannade kvar.

  Liked by 1 person

  Svara

  • S Eriksson
   Jul 10, 2018 @ 14:24:43

   En stor del av miljonprogammet av bostäder var om inte extrema fuskbyggen så i alla fall inte byggda med kvalitet som ledstjärna. Renoveringen av detsamma håller ungefär samma klass till och med samma som beskrevs om de litauiska byggjobbarna. Även om det finns väldigt duktiga hantverkare där . Ibland är det bestämt uppifrån att klassen på utförandet ska vara på ett visst vis. Jfr gärna globen, karolinska som exempel. Nu vågar jag inte skriva mer om detta.

   Liked by 1 person

   Svara

 5. S Eriksson
  Jul 10, 2018 @ 14:51:33

  Hejsan. Peter Carlsson från 1996 .
  Men fortfarande aktuellt.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, och där jag ger en och annan högst personlig synpunkt på samtiden,sett utifrån mitt perspektiv.

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: