Teknik – manligt eller kvinnligt?

Ofta hör vi kvinnor säga att de inte är tekniska.

Men det är helt fel enligt  min gamla lärare i Systemering. Han påstod att en karl inte skulle klara av att läsa en stickbeskrivning. Dessa ord kom jag ihåg när jag läser en stickbeskrivning. Ibland kan den vara svår att förstå som denna beskrivningen av en avmaskning. Men skam den som ger sig:

”När arbetet mäter (57) 58 (59) 60 cm avmaskas för halsen från sprundets kant vartannat v först (12) 12 (13) 13 m och sticka de 6 innersta maskorna 2 m tills 2 ggr=(10) 10 (11) 11 avm m och därefter (3) 3 (4) 4 m och sticka 2 m tills 1 gång vid dessa = (2) 3 (3) 3 avm m och slutligen ytterligare 2,2 m = (32) 33 (34) 35 m.”

Ja, detta är en tekniska beskrivning. Jag fick läsa den ett antal gånger innan jag förstod vad som menades. Undrar om en man skulle ha klarat den?

Vi kvinnor är tekniska! Annars skulle det väl inte finnas så många hemstickade tröjor! Men alltför många kvinnor är präglade av blygsamhet Den som tror sig vara urusel på något försöker ju inte ens att lära sig det. Så läste jag:

”När de flesta som utvecklar produkter är män verkar kvinnors perspektiv ibland glömmas bort. Semcon har satt ihop ett team med produktutvecklare som alla är kvinnor för att addera perspektiv på teknik som idag saknar det. Har du något förslag på produkt som vårt team kan ta sig an?”

Men vad är detta? Det finns ju mängder av kvinnliga uppfinnare! Varför ska kvinnor alltid ta på sig offerkoftan. Ett axplock av de uppfinningar som är gjorda av kvinnor och som har underlättat vardagen för kvinnor – och män:

 • Den första kupévärmaren, som innebar att värme från motorn blåstes ut i bilen, uppfanns av Margaret A. Wilcox år 1893.
 • Redan år 1843 uppfann Nancy Johnson den första glassmaskinen, vars design används än i dag trots att elektricitet har uppfunnits sedan dess.
 • År 1887 uppfann Anna Connelly brandstegen, som sedan dess har räddat väldigt många liv.
 • En dag år 1882 tittade Maria Beasely på havet och sa att ”människor ska inte behöva dö i stora transportkatastrofer”. Därefter uppfann hon livbåten.
 • Ett viktigt steg för miljön togs år 1947 när fysikern Maria Telkes, tillsammans med arkitekten Eleanor Raymond, byggde det första huset som enbart värmdes upp av solen.
 • År 1914 uppfann Florence Parpart det första elektriska och moderna kylskåpet.
 • Ada Lovelace blev uppmuntrad av sin mamma att redan i tidig ålder bli en stjärna på matte. Ada jobbade sedan tillsammans med Charles Babbage på universitetet i London för att skapa en slags dator som kunde programmeras med matematiska algoritmer. Detta gjorde henne till världens första riktiga datorprogrammerare!
 • År 1887 uppfann Josephine Cochrane diskmaskinen, som hon framför allt sålde till hotell. På den tiden sågs hon som en skandalös tjej för att hon gick på möten utan varken sin man, bror eller pappa som sällskap. Tuff tjej! Hon öppnade även en helt egen fabrik där hon tillverkade diskmaskiner.
 • Hedy Lamarr var inte bara en världskänd skådespelerska, hon var även uppfinnare. Under andra världskriget uppfann hon ett kommunikationssystem som bland annat har lagt grunden till dagens Wi-Fi och GPS-system.
 • Kemisten Stephanie Kwolek uppfann kevlar, ett superstarkt material, som används för att bland annat tillverka skottsäkra västar till poliser världen över. Hennes uppfinning är fem gånger starkare än stål!
 • Grace Murray Hopper, som var amiral i den amerikanska marinkåren, var också en utvecklare för datorer som uppfann COBOL – det första användarvänliga datorprogrammet för affärer. Hon var också den första som använde ordet ”bugg” för att förklara olika fel som dök upp i datorn.
 • En hel del anser att öl är en väldigt manlig dryck, men faktum är att det faktiskt är en dryck som är uppfunnen av kvinnor. Ölhistorikern Jane Peyton menar att kvinnor som levde i Mesopotamien för tusentals år sedan var de allra första som bryggde, sålde och drack öl.
 • Mary Andersson uppfann år 1903 vindrutetorkare efter det att hon lade märke till att många bilister stannade ofta upp vid regn och snö för att manuellt torka av bilrutan.
 • På 1700-talet, när potatisen var en nymodighet i Sverige, experimenterade grevinnan Eva Ekeblad De la Gardie för att få fram olika sätt att använda den nya grödan. På familjens gods i Västergötland lyckades hon ta fram både stärkelse och puder av knölarna. Det sista var extra populärt bland 1700-talets nobless som då slapp pudra ansikten och peruker med arsenik. Allra mest känt blev dock grevinnans lyckade försök att göra brännvin av mosad potatis. Det var uppskattat eftersom man då kunde använda spannmålen till att baka bröd i stället för att göra sprit.
  Den 3 december 1748 blev Eva Ekeblad De la Gardie den första kvinnan att väljas in i Vetenskapsakademien. Hon var då endast 24 år gammal.

 • I mobilernas ungdom var nätet så dåligt utbyggt att de ofta tappade kopplingen innan man hann slå hela numret. Funktionen med den gröna knappen minskade antalet felkopplingar och revolutionerade mobilanvändningen. Bakom uppfinningen låg ingenjören Laila Ohlgren (1937–2014) som arbetade på Televerket. I dag är den gröna knappen standard i mobiler och trådlösa telefoner över hela världen. 2009 fick Laila det prestigefulla Polhemspriset för sina insatser inom mobiltelefonin.
 • Mary Phelps Jacob (1891–1970) tröttnade på att tvingas bära en obekväm och stel korsett som hindrade hennes rörelsefrihet. Hon tog två näsdukar och lite sidenband och sydde ihop till den första moderna bh:n. 1914 fick hon patent på sin uppfinning.
 • Kaffefiltret uppfanns av Melitta Bentz 1908.

 • Cirkelsågen uppfanns av en kvinna Tabitha Babbitt 1813.
 • Pedalhink (The foot-pedal trash can) uppfanns av Lillian Gilbreth början av 1900-talet.
 • Strykbrädan uppfanns av Sarah Boone 1892.

Jag skulle kunna fortsätta min uppräkning i oändlighet. Det finns mängder av kvinnor som har upptäckt nya saker eller förbättrat gamla. Varför framhålls det nästan alltid att världen skulle se annorlunda ut om inte männen hade fått bestämma eller uppfinna. Duktiga människor finns av båda könen. De behöver ingen som talar om för dem att kvinnor är en missgynnad grupp! Trots det så vill många kvinnor uppehålla myten om att vara missgynnade. Löjligt!

Kvinnor kan – utan att hela tiden backas upp av män! Kvinnor behöver inte ses som offer för patriarkatet – om de inte själv vill! 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Maj 23, 2018 @ 12:32:15

  Om både män och kvinnor samarbetar blir resultatet troligen optimalt. Jag vill inte dela upp befolkningen i separata grupper efter kön, sexuell läggning, hudfärg eller religion. Alla ska bidra med sin kunskap och färdighet.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, och där jag ger en och annan högst personlig synpunkt på samtiden,sett utifrån mitt perspektiv.

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: