Är det skillnad på en manlig och kvinnlig hjärna?

Ibland faller polletten ner. Nu faller ytterligare en pollett ner. Alla förvirrade debatter kommer i klartare ljus. Alla de funderingar som jag har haft bekräftas ännu en gång. Ofta har jag undrat var de förnuftiga och kunniga forskarna har funnits i debatten. Nu har jag fått bekräftelsen. De har blivit nertystade!!!

För några månader sedan läste jag en intressant artikel om att nyfödda flickor har större chans att överleva än nyfödda pojkar. Enligt forskarna kan detta tyda mer på biologiska faktorer än på sociala förhållanden. Det finns studier som visat att bland annat könshormoner kan påverka. Jag tänkte: ”Hurra! Jag är ingen social konstruktion!” Alla de konstiga debatterna med feminister föll som ett korthus.

Sen lyssnade jag på  en intervju med Annica Dahlström, född 1941, svensk läkare samt professor emerita i histologi vid avdelningen för medicinsk kemi och cellbiologi vid Göteborgs universitet. (Intervjun finns inte längre på Youtube eftersom Granskning Sveriges konto stängdes ner. Men Annicas bok ”Könet sitter i hjärnan” finns. Jag köpte mitt ex direkt från Annica.)

I mitten av 1990-talet skrev Annica Dahlström, en artikel i universitetets tidning om skillnaderna mellan mäns och kvinnors hjärnor. Reaktionerna blev häftiga. Inom en vecka hade hon fått sex vykort med skällsord – och ett kuvert med råttlort. Flera upprörda läsare hörde av sig per telefon. Ett egendomligt samtal kom från en kollega, en kvinnlig professor vid en annan fakultet. Annica Dahlström återgav samtalet i sin bok Könet sitter i hjärnan och nu i intervjun:

”Annica, du får inte föreläsa om detta! Det finns inga skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor!”

”Vad intressant NN, jag skulle gärna vilja ha litteraturreferenserna, eller har du kanske forskat själv?”

”Nej, det har jag inte, men även om det skulle finnas skillnader får vi aldrig säga det!”

”Men NN, detta är ju ett mycket egendomligt uttalande från en professor vid ett universitet, som ska värna om sanningen i forskningen!”

”Ja, ja, det kan tyckas. Men så är det i alla fall, du kan förstöra mycket om du fortsätter!”

Mer om Annica och mina funderingar om henne och hennes slutsatser skrev jag den 21/1 2018 i en artikel. Nu  när jag har läst boken kan jag bara nicka igenkännande. Idag lyssnade jag på professor Markus Heilig som skrivit boken ”Han, hon och hjärnan”. Han framförde ungefär samma synpunkter som Annica gjorde.

Han menade att om vi inte tar hänsyn till skillnader mellan den manliga och den kvinnliga hjärnan så missgynnar vi halva befolkningen! Skillnaden mellan män och kvinnor är som om vi är 2 arter – ena arten män använder större hjärnkapacitet  till att skapa och bibehålla muskelmassan (män har 5 % mer muskelmassa än kvinnor har) och medan den andra kvinnorna använder den till att bli gravida, att föda avkommor och till att ta hand om avkommorna (ge dem mat och skydd under de första åren).

Innan jag går vidare vill jag poängtera att naturligtvis är hela resonemanget rent generellt. Det finns ju stora varianter inom gruppen kvinnor och lika stora varianter inom män.I början av tonåren ligger pojkarna ca 2 år efter flickorna i utvecklingen. Pojkarna behöver strukturer och disciplin medan flickorna klarar av självständigt arbete. Det är här som den svenska skolan misslyckas. Det tas ingen hänsyn till olikheterna. Den svenska kravlösa skolan gynnar flickorna. Flickorna pluggar självständigt, ser till att få bra betyg och läser vidare. Pojkarna får ingen studiedisciplin, sackar efter och använder sin muskelmassa istället.

Dessa olikheter skapar naturligtvis detta som kan kallas för patriarkala strukturer. I alla undersökningar har man kommit fram till att män vill kontrollera kvinnors sexualitet och kvinnor vill välja och vraka! Att inte ta hänsyn till den manliga muskelkraften skapar alltså förtryck!

Nu till mina privata funderingar. Hur tar det moderna jämställda samhället hänsyn till dessa skillnader? Egentligen inte alls! Moderna kvinnor får ett försprång med studierna, vill kvotera, vill ha mer makt, vill inte ha avkommor, nedvärderar män osv. Vad finns då kvar för männen? Att tillfredsställa kvinnor och bli så som kvinnor vill att de ska vara eller att muskelbygga för att kunna ta makt över kvinnorna? Det första alternativet suddar ju ut manligheten och en sådan man betraktas som mes. Det andra alternativet skapar dominerande män som inte gynnar jämställdheten. Men skulle det då vara bättre med ett samhälle där kvinnorna bestämmer? Knappast! Vi ser idag ett samhälle som saknar strukturer och är till stor del känslostyrt.

Hur ska vi då kunna lösa problemen mellan könen som finns i samhället? Det finns inga enkla svar men mer disciplin i skolan och särbehandling mellan könen kan vara en början. Vi måste i jämställdhetens namn se olikheterna annars kan vi aldrig kunna betrakta varandra som jämlikar!

Vilket parti vågar ta upp dessa frågor i valet?

Lyssna gärna på intervjun med professor Markus Heilig. Den ger upphov till många funderingar!

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Kenneth Erikson
  Maj 20, 2018 @ 07:52:16

  Tack för uppenbara rader om hur det är som de flesta ändå förstått.

  Det är tragiskt att vi lever i ett land som inte accepterar vetenskapen.

  Hjernevask, som norska NRK sände, kom ju fram till samma sak., men det känner du naturligtvis till.

  Nu efter att ha läst ditt senaste inlägg där du refererar till Julia Cesar om Sveriges koncentrationsläger, som dolts för allmänheten vill jag nämna följande; censur verkar fortfarande idag gälla även i Norge. När jag nyss sökte på hjernevask och nrk kom bl.a. en länk upp till nrk om denna, som vid klick, gav beskedet att länken ej fungerar. Det passar väl inte i Norge heller.

  Men, på YouTube finns den.

  Tack för ständiga upplysningar.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: