Hur mycket är ett samverkansavtal värt?

Nästan alla kommuner i landet ca 85 % har i dag en samverkansöverenskommelse med polisen. Genom en särskild arbetsmodell — med kartläggning, problembild, åtgärder och uppföljning — ska överenskommelserna bidra till ett effektivare brottsförebyggande arbete i samverkan.

Det låter ju bra, men vad innebär det för oss medborgare? Rent konkret innebär det att representanter från kommunen diskuterar brottsrelaterade problem med den lokala polisen. Medborgarna får tycka till i enkäter om hur de upplever tryggheten i kommunen. Sen förbinder sig kommunen och polisen att gemensamt jobba med problemen.

Det kan vara bra om man kommer fram till en gemensam plan på hur man ska kunna minska brottsligheten och öka tryggheten för medborgarna. Kanske i form av mer bevakning på vissa platser och mer belysning. Men … minskar det antalet kriminella eller antalet brott? I min tankevärld så kommer brotten att begås någon annanstans istället – en plats som inte är upplyst eller bevakad. Men jag har kanske fel?

2008 började man arbeta efter denna modell. Jag läser BRÅ:s rapport från 2013 om samarbetet:

”Drygt hälften av de svarande i enkäterna anger – på en direkt fråga
– att de upplever att överenskommelsen har lett till ”något bättre”
effekter på brottligheten. När de själva får beskriva vilka framgångar
de nått utifrån överenskommelsen är det dock få som nämner
effekterna på brottsligheten. I stället är det själva samarbetet
mellan polis och kommun som lyfts fram – att detta har blivit mer
strukturerat och att relationerna mellan parterna har förbättrats.
Detta gäller även intervjustudien, där många beskriver ett förbättrat
samarbete som ett huvudsyfte med överenskommelserna. Flera
intervjupersoner uttrycker till och med en skepsis till om det går
att få någon större effekt på brottsligheten i kommunen genom
samverkansöverenskommelserna. En anledning som så nämns är
att åtgärderna i överenskommelsen pågick redan innan överenskommelsen
infördes. ”

Bättre samarbete? Men vad är målet med samarbetet? Det borde ju vara att minska brottsligheten och öka tryggheten för medborgarna – ett medborgarlöfte. Men så är uppenbarligen inte fallet.

Idag googlade jag runt på ”samverkansavtal mellan polisen och kommunerna” oh läser artiklar som beskriver om samverkansavtal men inget om uppföljning eller minskad brottslighet eller ökad trygghet. I många kommuner arbetar man med alkohol-, narkotika- och tobaksinformation. Men det är väl inget nytt. Det har ju förekommit sedan 50-60 år tillbaka. Lyktstolpar, kameraövervakning och vaktbolag är andra ingredienser.

Men vad händer då om inte avtalet hålls? Ingenting! När polisen saknar resurser och stor del av deras arbetstid används till information och samverkanstid så klarar de inte av sitt uppdrag att skydda medborgarna. Då tvingas många kommuner att hyra in vaktbolag. Många poliser flyr sitt yrke eftersom de inser att de inte längre kan lägga sin arbetstid på brottsbekämpning. Det har gått så långt att statsministern igår skrev på sin FB-sida – i ett försök att ragga blivande poliserr:

”Med start vårterminen 2019 finns möjligheten att studera till polis vid Malmö universitet där en ny polisutbildning nu öppnar. Inom kort kommer ytterligare en polisutbildning att starta, i Västsverige. Sedan tidigare finns utbildningen i Växjö, Södertörn och Umeå.

Jag vill uppmana dig som är intresserad av polisyrket att ta chansen och söka. Fram till den 31 maj är ansökningen till polisutbildningen öppen. Läs mer på: https://polisen.se/blipolis”

Just det! Det är kris inom polisen. De saknas ett stort antal poliser. Men så blir det väl när politiker vill styra och omorganisera. Det hade kanske varit bättre att ge polisen arbetsro?

Som vanligt är det vi skattebetalare som fortsatt snällt och vänligt ska betala utan att få något levererat. Samverkansavtal och medborgarlöfte levererar ingen trygghet! Tänk på det i valet och rösta på ett parti som satsar på medborgarnas trygghet och polisens arbetsro!

Lokala problembilder ska tas fram genom medarbetarnas kunskap om den lokala brottsligheten, genom samverkan och genom dialog med medborgarna. Dessutom ska lokala trygghetsundersökningar göras i Sveriges kommuner. Utifrån den lokala problembilden sätts lokala mål. Till dem knyts lokala medborgarlöften som är en utveckling av dagens samverkansavtal mellan polis och kommun. Löftena blir en form av åtaganden som lokalpolisområdeschefen gör gentemot medborgarna i kommunen och som kommuniceras offentligt till exempel genom polisen.se och media. Samverkan med kommunerna stärks genom att det ska finnas kommunpolis för samarbetet med kommunen och andra lokala aktörer. Det finns redan på många ställen men nu ska det finnas i alla kommuner och med ett tydligare och mer publikt uppdrag. Lokalpolischefen får ett större ansvar för medborgar- och resultatkommunikation, till exempel genom att hålla återkommande medborgardialoger. För att klara detta får lokalpolisområdena stöd av polisområden, regioner och de gemensamma avdelningarna. Lokala problembilder, lokala mål och medborgarlöften.

 

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Arne Groningsson
    Maj 16, 2018 @ 10:49:55

    Man kan börja med att byta ut dessa sk. Polischefer, som tycker det är viktigare att ge Muslimer tillstånd att bete sig som digitaliserade vrålapor och skaffa andra, som har intresse för brottslösande åtgärder…fram-för-allt i dessa underutvecklade tider.

    Liked by 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, om min vardag tillsammans med min fru och våra husdjur

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: