Gästskribent Jakob Modéer: Att våga förstå östra Europa

Svenska politiker och en stor del av den svenska befolkningen borde inse att kampen innanför järnridån för demokrati och yttrandefrihet är något som de östeuropeiska folken med all respekt slår vakt om. De som kritiserar de här ländernaspolitik verkar ha ett stort glapp i sina historiska kunskaper.Det finns i Sverige personer bl a Katerina Janouch som har kunskap och förmåga att beskriva det elände som befolkningarna i Östeuropa utsattes för. Ökad kunskap som den här artikeln förmedlar bör också leda till ökad förståelse.

DET GODA SAMHÄLLET

EU kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker kallade Viktor Orban, Ungerns superpopulära premiärminister, för diktatorn. Orban vann i april en tredje mandatperiod efter storseger i senaste parlamentsvalet. Hans vallöften handlade om att försvara nationalstaten, hålla gränsen och tacka nej till invandring från muslimska länder. Kalla honom vad ni vill, men som politiker i ett demokratiskt land verkar Orban förstå de ungerska väljarna väldigt bra.

Betyder det att tre av fyra ungrare nu är fascister? Absolut, om man skall tro västerländsk media. Kan det vara så enkelt? Givetvis inte. Orkar vi försöka förstå varför ungrare, slovaker och polacker tycker, tänker och röstar så annorlunda än vi i väst? Svaret är lika givet, nej. Så mycket enklare att stämpla hela Östeuropa som ett gäng efterblivna kusiner från landet, som just flyttat till stan och inte vet hur man beter sig vid de finas bord. De har ju helt fel värderingar, liksom. Som Mohamed…

View original post 874 fler ord

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. slaszlos
  Maj 15, 2018 @ 11:34:37

  Östeuropa byggs på samma gamla politik vore nationalsocialistiska eller socialistiska statsbildningen trots efter 29 års befrielse ur kommunistiskt experience / erfarenhet borde veta bättre skillnaderna mellan olika värderingar mellan frihets ideal och underkastelsen. Politikens innehåll är extremism i politiska nationalismen som utvidgas till patriotiska känslor att fånga upp sympati och religiösa avverkningar orsakat av religionens påverkning att öppna Pandoras ask och utsläppning av ondskan.

  Enligt http://www.global100.adl.org mätningen av rashat och fördomar mot bland annat judar Östeuropas nationalstater lider av samma epidemiska samhällsfenomen vidare : Rumänien med 47% , Ungern 40%,Polen 37% , Ukraina 32% med negativa attityder jämfört bland annat i Irans med 60% …Det är samma mönster i Västeuropa trots typ Sverige har bara 4% som vill avskärma denna verklighet i sitt propaganda maskineriet och finansiering med bidrag av judeutrotningen i terrorregimers och terrororganisationerna operationer i Mellanöstern enligt hemliga avtal med Islamist Broderskapet…I Belgien 21% , Italien 29%,Frankrike 17%,Storbritannien 12 %,Spanien 29%…Det största hotet kommer ifrån Turkiet med 71% …

  Vart kontinenten är på väg påverkas ytterligare just händelserna i Mellanöstern efter flyttningen av USA Ambassaden till Jerusalem vilket är Israels nyfödelse i den fria världens civilisationen vilket EU med sina nationalstater motsätter sig just på deras antisionistiska och antisemitiska politik vilket liknar den fascistiska och kommunistiska inställningen till naziprojektet ” den sista lösningen ” i judeutrotningen under andra världskriget.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 15, 2018 @ 13:19:46

   Tack för svaret. All information och tillika olika uppfattningar är av godo när man vill göra en analys av den förda politiken.Att det finns starka motpoler inom det europeiska projektet bör var och en inse.eftersom den västra och den östra delen haft olika förutsättningar vad det gäller utveckling. Vad som var och en bör inse är att läget är mycket komplicerat.

   Gillad av 1 person

   Svara

 2. S Eriksson
  Maj 15, 2018 @ 21:09:24

  Det skulle nog vara bra med en genomgång av vad som är vad.
  Och vad som är gott och ont.
  Det är nog överdrifter åt bägge håll, och ev sanningen någonstans i mitten.
  Det finns nog inga enkla sanningar heller.
  Men det ni skriver är mycket bra och jag läser och försöker lära mig mer.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med en bild eller två...

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

%d bloggare gillar detta: