Det kulturella träsket

I varje samhälle råder en kultur. I Sverige råder den svenska kulturen, Den är inte konstant utan förändras med tiden – utvecklas.

Enl Wikipedia: ”Kultur kan definieras som livsmönster till exempel språk, konst, värderingar och institutioner hos en population som överförs socialt från generation till generation. Kultur har kallats ”levnadssättet hos ett helt samhälle”. Som sådant inkluderar det beteendemönster, seder, klädsel, religion, ritualer, lekar, normer för lagar och moraliska system, liksom trossystem och konstarterna.”

Kultur är alltså något som överförs från generation till generation – något som inkluderar alla i samhället. Förr var det så. Man bodde tillsammans över generationsgränser. Så kom industrialismen och de unga flyttade till storstan. Politikerna hakade på – varje generation skulle sorteras in i sin lilla box. Barnen skulle vara på dagis/förskola, sen var det skolan medan föräldrarna jobbade och de gamla var på ålderdomshem. Generationerna segregerades!

Men det är också skillnad mellan finkultur och vanliga människors kultur eller som det också kan definieras: det humanistiska kulturbegreppet och samhällsvetenskapliga kulturbegreppet. Det första begreppet avser främst andlig odling dvs främst litteratur, konst, musik, scenkonst, och film men även formgivning och arkitektur. I begreppet kulturpolitik avses kultur enbart i humanistisk betydelse. Det är denna kultur som stöttas med skattemedel och som politiker och medier hyllar.

Visst ägnar jag mig åt den andliga odlingen. Jag läser böcker, lyssnar på musik, tittar på konst, formgivning och arkitektur. Just nu läser jag Dan Browns senaste bok ”Begynnelsen” och googlar om platserna som nämns i boken: Guggenheimmuseet i Bilbao, Sagrada Familia och Casa Milá. Men däremellan består min andliga odling av att äta god mat, driva upp tomatplantor, lyssna på fågelsång, lukta på blommorna, titta på fjärilar och lyssna på humlesurr – när jag inte diskuterar dagshändelser och politik med sambon eller planerar inför resor eller bar kopplar av.

På medeltiden fanns hovnarren. En hovnarr kunde mer än att bara få kungen att skratta. Narren spelade en viktig roll även inom politiken. Både män och kvinnor kunde bli hovnarr på medeltiden. Entertainern i färgglada kläder spelade en speciell roll vid hovet: Narren var den enda som fick driva med adelsmännen i kungens närmaste krets, och han kunde till och med skoja med kungen utan att riskera livet.

Idag har kultureliten övertagit hovnarrens roll men de lyder direkt under den självutnämnda politikeradeln. De hyllas av medierna. De vill få eliten att skratta åt det dumma okunniga folket. Men så hände något. Den fina hyllade kultureliten trampade ut i ett träsk – trots alla kulturbidrag! Plötsligt började de slåss inbördes. Kanske hade de blivit för många? Kanske blev det för många kvinnor/feminister? Men plötsligt var hela kulturetablissemanget indraget: journalister, författare, teatermänniskor, musiker och naturligtvis Svenska Akademin. Alla drogs med i #metoo. Alla kulturkvinnor hade blivit eller kände någon  som hade blivit utsatta för sexism. Alla ville vara med på att sparka på den vite Cis-mannen. De tar till alla medel som ”fittmössor” och knytblusar.

Nu halkar kultureliten runt i träskmarkerna och folket skrattar på samma sätt som kungen gjorde åt hovnarren. Det hade varit roligt om inte hela spektaklet bekostas av skattemedel Våra pengar kan användas på bättre sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: