Gammal skåpmat i ny förpackning

Regeringen presenterade igår ett förslag om ett så kallat biståndsbedömt trygghetsboende för äldre, vid en pressträff i Örebro. Ett förslag som omedelbart kändes gammalt. Vad var det som de presenterade egentligen?

”– Vi vill att kommunerna ska kunna erbjuda boenden där man till exempel ska kunna erbjudas gemensamma måltider, sade äldreminister Lena Hallengren (S).

Den nya boendeformen ska finansieras genom det investeringsstöd på 400 miljoner kronor som regeringen anslagit till kommunerna för att bygga bort bristen på äldreboenden.”

Redan på 1970-talet byggdes denna typ av boende. Ett exempel är Öresundsgården i Malmö, känt som ett tryggt boende för äldre med tillgång till service som hemtjänst, bassäng, kafé, hobbyavdelning, fotvård och frissa. Men det var inte biståndsbedömt. Istället fick man helt demokratiskt ställa sig på kö för att få en lägenhet här.

Vad är då biståndsbedömt? När du tycker att det är svårt att klara det dagliga livet på egen hand kan du ansöka om hjälp och stöd. Du ansöker enligt Socialtjänstlagen 4 kap 1§. Lagen utgår ifrån den enskildes individuella behov och bygger på frivillighet och självbestämmande. Det innebär att det är den enskilde själv eller en legal ställföreträdare – en god man eller förvaltare – som ansöker.

Så detta Trygghetsboende som regeringen lägger förslag om ska inte vem som helst kunna åtnjuta! Socialtjänsten ska bedöma om jag behöver detta eller ej. Det räcker alltså inte att jag själv anser att jag är i behov av ett trygghetsboende – trots att jag själv måste betala hyran.

Vad är då ett Trygghetsboende? Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Fler och fler servicehus omvandlas idag till trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Du hyr eller köper din bostad på eget initiativ. Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Däremot är det ett krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation samt personal/bovärd på angivna tider. Den som behöver hjälp anlitar hemtjänsten – som är biståndsbedömd.

Regeringen föreslår nu: ”Den nya boendeformen ska finansieras genom det investeringsstöd på 400 miljoner kronor som regeringen anslagit till kommunerna för att bygga bort bristen på äldreboenden.” I landet finns 290 kommuner. Investeringsstödet blir alltså drygt 1,3 miljoner per kommun! Hur långt räcker detta? Hur många äldre får åtnjuta denna gamla idé?

Äldreboende – tidigare benämnt ålderdomshem – kan vara av olika typer och de som bor i sådan form kan ha mer eller mindre nedsatt funktion, vanligt är att den äldre på grund av sjukdom har svårt att själv klara dagliga sysslor, som städning, matlagning, inhandling av hushållsvaror och livsmedel, personlig hygien, med mera. det är denna typ av boende som regeringen kallar för den nya boendeformen och vill ge kommunerna ett investeringsstöd på a 1,3 miljoner för.

Gammal skåpmat i ny förpackning! Valfläsk för de som inte själv kan analysera! 400 miljoner till äldre i behov av Trygghetsboende, Migrationsverkets kostnader är ca 70 miljarder per år och den svenska EU-avgiften ca 40 miljarder per år ( men kan höjas med kanske 15 miljarder).

Svenska åldringar i behov av Trygghetsboende är värda ca 5 promille av vad Migrationsverket kostar! Gammal skåpmat i ny förpackning som inte kostar några större summor. Men Löfven säger glatt ”Det ska vara tryggt att bli äldre i Sverige”!

 

 

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. Mässkalle
    Maj 04, 2018 @ 05:10:00

    Bilden som visar vägen till ättestupan sympoliserar också det nationella Sveriges väg.. Flaggan byts mot ett rödgrönt kors med hammaren och månen. Så ser det ut i min kristallkula när jag närmar mig stupstocken om xx år.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: