Behövs ryska trollfabriker när vi har svenska sanningstänjare?

Dagligen läser jag artiklar som inte stämmer med min världsbild. När jag börjar kontrollera fakta upptäcker jag snabbt lögner, förvanskning av fakta eller halva sanningar. Idag läste jag Martin Schoris artikel om ”Så manipuleras ett val”.

”Skulle det här kunna hända i Sverige nästa år?
Fake news-fabrikerna är redan igång.

Sajten left4photo.com startades förra året och sprider hårt vinklade nyheter och inlägg via Facebook-grupperna ”Vi som tror på SD och Sveriges framtid”, ”Jimmie och Sverigedemokraterna räddar Sverige” och ”Svenska Opinionsundersökningar”. Tillsammans har grupperna drygt 40 000 följare. Men de når långt fler än så. De 500 inläggen, som också delats på en rad andra främlingsfientliga Facebook-sidor, hade i början av oktober nått en potentiell räckvidd på nästan 18 miljoner.

I augusti bytte sajten namn och adress, till rapport24.com. Genomslaget är fortfarande enormt.”

Men … på vilket sätt är detta en fake news-fabrik? Det skriver han ingenting om utan går raskt vidare till annat. Han har alltså velat påskina och sprida ett rykte om att detta är en fake news-fabrik! Sen övergår han till att tala om hur man startar ett fake-konto och fortsätter med:

”Fejkkonton kan alltså användas för att sprida egna budskap eller kommentera och lyfta andras.

– En vanlig metod är också att spamma kommentarsfält med åsikter, för att det ska se ut som att ”alla” tycker lika, när det i själva verket är en liten organiserad grupp som står för åsikten, säger Björn Palmertz, senioranalytiker på Försvarshögskolan.

Kontona kan dessutom användas för att kartlägga meningsmotståndare, politiker och militärer.

Inför det franska valet i våras ska ryska underrättelsetjänsten ha skapat ett 20-tal falska profiler på Facebook och närmat sig medarbetare till Emmanuel Macron.

Profilerna utgav sig för att vara vänner till medarbetarnas vänner och målet ska ha varit att få fram inloggningsuppgifter eller att plantera virus som i sin tur kunde leda till att få fram känsliga uppgifter.”

”Förekommer det rysk inblandning i det svenska valet?

– Det är för tidigt för att dra den slutsatsen. Men många andra länder säger att det finns starka indikationer på att det funnits det hos dem. Bara det borde räcka för att vidta åtgärder.”

Hela artikeln är en blandning av sanningar, halva sanningar och lögner som gör allt för att skrämma läsarna för de ryska trollfabrikerna (och för den stora faran SD).

Igår läste jag en krönika skriven av Andreas Magnusson ”Borde vi inte sätta stopp för massutvandringen?”. Den krönikan vill ge sken av att vara seriös och använder som stöd SCB:s statistik:

” 1944 utvandrade 549 personer från Sverige. År 2015 utvandrade hela 55 813 personer. Det är en ökning på lite drygt 10 000%. Under samma period ökade även invandringen ordentligt men där handlar det om en betydligt mer blygsam ökning på strax över 900%.”

Hans syfte är naturligtvis att tala om att vi behöver invandringen för att kompensera utvandringen. Men 2015 invandrade 134 240 personer till Sverige enl samma statistik. Det är 2,4 ggr så många som utvandrarna!

”Sverigehar alltså sedan dess förändrats på två sätt. Vi har blivit ett land som man söker sig till, men vi har också blivit ett land som man söker sig ifrån.

  Men var är alla massiva protester mot utvandringen? Var finns de politiska partier som lockar till sig missnöjesröster genom att skylla allt på utvandringen?

  För nog tar utvandrarna med sig kunskaper och kapital som det här landet har gett dem. Vi borde prata mer om den förlusten.

  En småberusad svensk 18- eller 19-åring har, enligt uträkningar från svenskt Näringsliv, kostat samhället närmare tre miljoner kronor när hon står på ett lastbilsflak i vita kläder och skriker sig hes om hur jävla bra hon är.

Skulle denna unga människa lämna landet för spännande äventyr på andra platser så har hon med andra ord lurat av oss tre miljoner. Vi fick utgifterna men inga intäkter.”

Där slirade han rejält på sanningen! Enl SCB:

”På senare tid har fler börjat utvandra från Sverige igen. Sedan 2011 har utvandringen återigen varit hög, över 50 000 personer per år. Majoriteten av dem har tidigare invandrat till Sverige och flyttar nu utomlands igen, oftast till landet där de föddes. Av de som utvandrade under 2017 var 37 procent födda i Sverige.

Under 2017 var Danmark det mest populära landet att flytta till. Det var 4 113 personer som utvandrade dit från Sverige. Även de andra nordiska länderna samt Storbritannien och USA är populära länder att lämna Sverige för.”

De flesta 63 % av de som utvandrar från Sverige är inte födda i Sverige. Det handlar om återvandrare – inte om ”småberusad svensk 18- eller 19-åring ar”. Det finns en annan mindre grupp som utvandrar: pensionärer som söker sig till varmare och gästvänligare klimat. De har antagligen inte varit ”småberusade 18- eller 19-åringar på ett lastbilsflak”. De har jobbat, försörjt sig, betalat skatt och sparat för att få en behglig tid på ålderns höst. En annan grupp är affärsmän som jobbar utomlands men som kanske en dag flyttar tillbaka till Sverige.

” Med invandrarna är det tvärt om. Särskilt de ensamkommande som nästan är vuxna. Där tar födelselandet den ekonomiska smällen och vi kan casha in under förutsättning att vi har vett på att sätta människor i arbete.”

Men idag läste jag på SVT:

”Varannan utrikesfödd fortsatt utan jobb efter åtta år.”

Men det avhåller inte Andreas från att ljuga vidare:

 Kan vi verkligen acceptera att slösa skattemedel på människor som sedan flyr landet istället för att stanna kvar och göra rätt för sig? Borde inte utvandrarna betala tillbaks för sina förskolekostnader, grundskolekostnader, vägslitage, sjukvårdskostnader och så vidare? Vi har ju inte råd att hjälpa alla. Vi måste ta hand om våra egna först.”

När jag läser den krönikan så upplever jag att med den skribenten står alla andra trollfabriker sig slätt! Han mixar halvlögner, halvsanningar och egna funderingar till en osmaklig röra. Varför? Jo, han vill opinionsbilda och påverka valet. Men de som varnar för ryska trollfabriker nämner ingenting om den svenska trollfabrik som levererar denna sörja!

Det är nämligen så att de har bestämt sig för att bara vissa åsikter är fake news och bara vissa halvsanningar får yttras! Det är en smutsig valkampanj och den har bara börjat!

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Arne Groningsson
  Apr 17, 2018 @ 11:18:02

  Alla metoder, även de falska ska naturligvis tillåtas för att få stopp på Invandringen, speciellt den kriminella, inklusive de som endast kommer för att bli försörjda. Att tala makthavarna tillrätta har ju misslyckats…

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Apr 17, 2018 @ 14:53:20

  Har mer förtroende för rysk politik och politiker, än för de svenska motsvarigheterna. Undrar just varför … [/sark]

  Det gäller även för flertalet västländer. Läste just på Sky News om Salisbury-händelsen och kan konstatera att de [medvetet?] utelämnat att det statliga schweiziska laboratoriet konstaterade att berört ‘knock-out’-gift kom ifrån något av NATO-länderna [troligen US, UK eller FR], där man fortfarande använder det som vapen och inte Ryssland som påståtts [utan bevis] av bl.a. T. May i UK.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. uppstigersolen
  Apr 18, 2018 @ 09:56:25

  I de gamla kommunistländerna, fortfarande så i NordKorea, så var det förbjudet att lämna landet. Dock var det inte så många som ville komma dit. Så Andreas Magnusson måste bestämma sig. Vill han förbjuda oss att lämna landet? Då blir det stängda gränser.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: