Kunskap – en färskvara?

Kunskap är inte tungt att bära. Nej, om de flesta kunskaperna tappas bort på vägen så blir det ju inte mycket kvar att bära. Jag märker ju själv så mycket kunskaper som jag har tappat. Som barn lärde jag mig ju att hoppa hopprep, hoppa hage, kasta med 3 bollar mot en vägg, hantera en rockring, reglerna i olika sällskapsspel, en mängd olika kortspel, … Dessa kunskaper är borta idag!

Under mitt liv har jag skaffat en mängd andra kunskaper. Jag lärde mig grekiska alfabetet, hexadecimala och binära beräkningssätt samt att programmera datorer på 7 olika programmeringsspråk. Det mesta är glömt! Jag lärde mig att räkna ut yta, omkrets och volym på olika geometriska former, algebra, grammatik, geografi, naturkunskap, … Det mesta är glömt! Hur har jag kunnat glömma detta? Det beror väl på att jag inte har använt dessa kunskaper under mycket lång tid.

Det finns dock en mängd kunskaper som finns kvar och som har utökats med åren – livskunskaper. Jag tänkte på detta när jag besökte vår livsmedelsaffär för några dagar sedan. Ägaren hade med all säkerhet fått hem för mycket ägg inför påskhelgen. Nu sålde han ut dem billigt. 5 kr för en ask med 6 st (83 öre st). Man fick köpa max 2 askar. Sista förbrukningsdagen var om 14 dar. En äldre dam tittade på detta förbrukningsdatum. Jag såg hur hon räknade på om hon skulle hinna konsumera äggen. Sambon och jag tvekade inte – utan stoppade ner 2 askar i varukorgen medan jag yttrade: ”14-dars hållbarhet men i kylskåpet håller de sig ytterligare en månad”. Den gamla damen sken upp och packade ner 2 paket ägg i sin korg.

Jag tänkte att hon borde haft denna livsmedelskunskap själv. Hade hon glömt? Antagligen för att hon inte har behövt använda den! Hon har matats med goda råd från förstå-sig-på-are i våra etablerade medier. Hon har säkert matats med politikernas budskap ”Lita på oss för vi vet bäst! Vi tänker åt dig!”

Igår kväll hörde jag på en politisk debatt. Morgan Johansson upprepade mantrat: Så har det alltid varit!” Jag fick lust att skaka om honom och ställa frågan: ”Om du nu inte blåljuger och det faktiskt alltid har varit så – varför har ni politiker inte vidtagit några åtgärder? Varför låter ni det fortgå?” Men utfrågaren nöjde sig med Johanssons konstaterande. Var  utfrågaren så okunnig, hade han glömt hur det var för 10, 20, 30 eller 40 år sedan? Eller ville han att vi som lyssnade skulle ha glömt?

Så läser jag att de äldre som bor Kvarngården i Ingelstad i landskapet Småland kommer inte längre att få sötningsmedel till kaffet, trots att de betalar för mat och omsorg. ”Vi har tidigare bjudit på suketter men vi måste dra gränsen någonstans”,  säger enhetschefen. Har hon inga kunskaper! Hon har väl inte bjudit på suketterna? De äldre som bor på Kvarngården betalar av sin pension för mat och logi. Resten av kostnaden tas från skattemedel. De äldre har betalat skatt i hela sitt vuxna liv. De har själv betalt för sina suketter! Vet inte denna enhetschef att hon får sin lön via skattemedel och att hon inte bjuder på någonting. Hon är anställd inom omsorgen för de gamla. Hon kunde ha sagt att ”vi kan inte ha så stort utbud” men absolut inte att de har bjudit på detta! Har hon inga kunskaper?

”Livet är väldigt farligt. Inte på grund av ogärningsmän, utan snarare på grund av personerna som sitter och tittar på medan det händer.” enligt Einstein.

Livet är farligt att leva utan kunskaper. Men kunskap är en färskvara! Vi måste bevara och återerövra kunskaper under hela vårt liv. Vi måste använda våra kunskaper om vi inte vill bli utnyttjade av makthavarna!

 

3 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Apr 05, 2018 @ 13:01:59

    Även jag har glömt vissa färdigheter. Just rockring tror jag inte jag glömt hur man gör, jag kan bara inte göra det eftersom kroppen inte är lika mjuk som när jag var 12 år. Vad gäller hållbarhet och att slänga så hör jag med jämna mellanrum att vi slänger så mycket mat. Inte hos mig. Blir det nåt över vid nån måltid så åker det raskt in i kylen. Ibland så äter hustrun och jag en mix av både det ena och det andra. Crossover tror jag det kallas. Inne bland hipsters. Kanske gör restauranger som serverar Crossover just så, snor ihop rester.

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: