En makalösa svensk manick

Under de senaste åren har vi ofta hört talas om ”den svenska modellen”, ”en humanitär stormakt”och  ”en feministisk regering”. Jag har hört de flosklerna gång-på-gång sedan regeringsförklaringen 2014. Men jag har aldrig förstått vad de innebär. Jag har inte sett någonting positivt i samband med dessa floskler.

Den svenska modellen har blivit en makalös manick. Den går hit och den går dit… men vad åstadkommer den? Ja den har nog varit sådan under mycket lång tid men under senaste mandatperioden har den vuxit sig gigantisk! Politikerna tycks inte förstå alla de enorma problem som de har skapat.

Vi saknar bostäder, vården går på knäna, skolan har problem med ordning och klarar inte av kunskapskraven, polis- och räddningstjänst utsätts för stenkastning, problem på flyktingförläggningar, vapen, våld, sexuella trakasserier, vi har låg självförsörjningsgrad, svenska bönder och svensk industri har små möjligheter att klara sig, dubbla måttstockar, … Listan kan göras lång på allt som inte fungerar.

Politikerna lever i sin lilla självgoda bubbla och tror att de kan och vet allting bäst. Men varje gång som de lyfter fingret så skapar de ett större kaos. Människorna som bor här i landet glöms bort. Många av oss är självgående och skapar oss en egen bra tillvaro. Men det finns de som aldrig får den hjälp som de behöver: sjuka, bostadslösa, fattigpensionärer, de som utsätts för hedersproblematiken eller för religiöst förtryck eller våld, de som känner sig otrygga, …

Vår regering verkar inte ha en aning om vad de sysslar med. Deras uppfattning om verkligheten överensstämmer inte med min. Ibland tror jag att de sticker upp fingret i luften för att känna vilket håll det blåser ifrån.

 

Det offentliga Sverige har växt till att bli en koloss. Kolossen blir större och större. Det har blivit helt omöjligt att ha ett helhetsgrepp över systemet Sverige. Det är först nu – när nedskärningar på varje område har gjorts – som sprickorna syns. Nu gör regeringen brandkårsutryckningar och delar ut plåster för att försöker täppa till sprickorna. Finns det så stora plåster? Nej, plåstren är inte tillräckligt många eller tillräckligt stora. Ändå ska vi betala mer och mer i skatter och avgifter – utan att få något tillbaka.

Men medge att Sverige är en makalös manick – som går hit och går dit … men vad åstadkommer den? Regeringen försöker att göra den till en evighetsmaskin! Ska vi låta denna evighetsmaskin fortsätta med sitt vanstyre efter valet 2018?

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Apr 03, 2018 @ 11:49:10

  När det offentliga ‘städar’ i sin ekonomi, så börjar man med produktionen och väntar med att göra något med administrationen …

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. motvallsblogg
  Apr 03, 2018 @ 13:27:41

  Gång på gång frågar man sig hur vårt politiska system har fått oss att välja fram dessa politiska företrädare.
  Tar vi inte lärdom när vi ser hur det urartar?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • Hans Nilsson
   Apr 03, 2018 @ 15:13:17

   Det finns väljare som tar lärdom jag är en av dessa men majoriteten häller upp ett extra glas vin eller tar en extra nervpilla när själen gör sig påmind. Svensken i gemen är en räddhågsen varelse som undviker konflikter kosta vad det kosta vill.

   Gillad av 3 personer

   Svara

   • motvallsblogg
    Apr 04, 2018 @ 14:38:17

    Är det det utbredda konsensustänkandet som gjort oss så konflikträdda?
    Eller är det hetsen mot oliktänkande som piskar upp en hatstorm mot avvikande åsikter som inte är vänster?

    Gillad av 1 person

 3. uppstigersolen
  Apr 03, 2018 @ 13:47:58

  Så länge de framhärdar med att SD är ena otäcka rackare och folk tror på det så finns ingen majoritet för att börja storstädningen bland utgiftsposter vi inte behöver. Alla som vill ha förändring måste rakryggat stå för sin åsikt i diskussioner. Så länge många tycker att det har blivit lite fel men inte vågar tala om det med sina vänner, släktingar men även ytliga bekanta så tror ju många att man inte får öppna munnen. Så gott folk, ni behöver inte ställa er på torget och skämma ut er men ta gärna upp några problem i mindre sällskap. Ni ska finna att det går alldeles utmärkt. Visst, några förstockade kommer ni att råka på men då tänker ni bara, jaja, alla har inte fattat vad klockan är slagen.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 4. S Eriksson
  Maj 22, 2018 @ 13:49:44

  Återigen mycket bra skrivet. Jag tror inte att politikerna är avsiktligt onda eller dumma i huvudet, det är nog mer svårigheten att få helhetsperspektiv på det hela. Dessutom regler avtal och lagar till höger och vänster. Men någon eller några har verkligen lyckats med att snurra till det hela, om det sedan var av misstag eller avsiktligt vet nog du bättre än jag. Men roligt är det inte.

  Gillad av 1 person

  Svara

 5. S Eriksson
  Maj 22, 2018 @ 13:52:31

  Funderar på en sak, hur bra är det egentligen att S har allierats med MP för att få regera om inte S då får igenom sin egen politik?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 22, 2018 @ 14:11:28

   Håller med om din frågeställning. Men S gör 2 prioriteringar. Den första är att de är beredda att göra vad som helst för att få regera. Nummer 2 är att de måste göra allt för att SD inte ska få något inflytande.

   Gilla

   Svara

   • S Eriksson
    Maj 23, 2018 @ 06:31:37

    Mycket stort tack för uttömmande svar, jag kom på frågan då MP var ledsna för att de inte helt fick igenom sin politik. Och den gode Stefan lär ha sagt att om han fick absolut majoritet så skulle folk få se på grejer. Jag tolkade det som att han tyckte att MP hade för stort inflytande så att S politik inte gick igenom. Men du kan det här bättre. Såg dessutom på Youtube någon kommentar från Norge att det var konstigt att ungdomar från Sverige var tvungna att åka till Norge och jobba och bo för bla bostadsbristen här.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Kronisk levende

Lev idag, imorgen er idag igår.

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

پیشگام

نشریه سوسیال دمکرات های ایران

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder, musik samt film.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

%d bloggare gillar detta: