Är kepsförbud viktigare än grundlagsändringar?

Vad är den absolut viktigaste frågan att diskutera just nu? För mig är det yttrandefriheten och den aviserade grundlagsändringen absolut viktigast Men för SVT tycks kepsförbud vara viktigare!

Yttrandefriheten innebär också informationsfrihet. Idag har alla rättighet att hämta uppgifter från olika register. Vi kan hämta eventuella uppgifter om oss själv. Med den förestående grundlagsändringen kommer att ta bort denna rättighet. Etablerade medier, advokater, företag och andra som har pengar kommer fortfarande att kunna köpa dessa uppgifter. Men vanliga människor kommer inte att ha den möjligheten. Denna grundlagsändring kommer att polarisera ännu mer och öka klassklyftorna. Vi vanliga människor får inte möjlighet att informera oss! Demokratin minskar!

Om detta läser jag ingenting på SVT. Däremot läser jag att:

”En ny stor studie i tidskriften Science visar att det är 70 procent högre sannolikhet att falska nyheter retweetas än att sann information gör det. Undersökningen är gjord av amerikanska forskare och är den största i sitt slag.

”Det finns en utbredd oro för att falska nyheter kan påverka politiskt, ekonomiskt och socialt välmående”, står det i den senaste upplagan av den välrenommerade tidskriften Science. Det handlar om en undersökning gjord av forskare vid Massachusets Institute of Technology, som grundar sig på 126 000 twitterinlägg från tre miljoner människor mellan 2006 och 2017.”

Det är alltså viktigare att fortsätta den inslagna linjen om fakenews än att diskutera grundlagsändringen som beskär vanliga människors möjlighet att få information och bilda sig en egen åsikt om den. SVT tycks vilja sluta åsiktskorridoren ytterligare en bit!

Det är också viktigare för SVT att diskutera kepsförbud i skolan. Inför valet 2018 finns en artikel:

Beteendevetare: ”Kepsförbud är diskriminering”

SVTs enkät visar att var tredje skola i Norrköping förbjuder eleverna att bära keps i skolan. Beteendevetaren Anna Sjölund, som handleder personal kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, reagerar starkt på det. –Eftersom kepsen är ett hjälpmedel för elever som behöver sålla bort intryck så är det här ungefär som om man skulle förbjuda glasögon. Det skulle till och med kunna räknas som diskriminering, säger hon.”

Jag som fick mina första glasögon som 3-åring blir förfärad – att jämföra en keps med mina glasögon! En 3-åring som inte såg karamellen som lades på bordet framför mig utan trevade efter den. Med glasögon har denna lilla flicka växt upp, lärt sig läsa, skriva, räkna, studerat på högskolan, klarat sin vardag och sitt arbetsliv bra. Jag har aldrig känt mig handikappad pga av mina synproblem. Vissa begränsningar har dock funnits. Jag har aldrig kunnat ta körkort eftersom jag saknar mörkerseende. Jag snubblar garanterat på trösklar och stolsben om jag inte har glasögonen på mig. Mina glasögon är en bit av mig. Linsen som skulle ha funnits inne i ögat sitter i mina glasögon. Glasögon, hörapparater, proteser, pacemakers och liknande är hjälpmedel som gör att vi som behöver dem kan leva ett normalt liv.

En keps är knappast ett hjälpmedel! Den kan bytas ut mot en garnände på ett finger, en snuttefilt, en pennstump ett radergummi eller något annat. Varför skulle ett kepsförbud vara diskriminerande?  SVT skriver i artikeln om rörelsen i sociala medier #rörinteminkeps. Detta är alltså en av de stora frågorna i valrörelsen för SVT! Naturligtvis skulle det bli känsligt att införa ett kepsförbud för då borde samma förbud gälla om att bära slöja i klassrummet. Annars diskrimineras ju vissa grupper! Men …

Är kepsförbud en viktigare fråga i valrörelsen än den förestående grundlagsändringen?

 

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Mar 13, 2018 @ 11:34:28

  Har man huvudbonad på inomhus för att skyla [begynnande] flinten?

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Mar 13, 2018 @ 14:01:20

  Varför bara kepsförbud? Varför inte förbud att gå klädd i tält?

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. Trackback: Tystnad. – Ryggraden!
  • ulsansblogg
   Mar 14, 2018 @ 09:13:03

   Tack Emil! Din blogg idag är välbalanserad och bra skriven. Det är roligt att du tar med Ulsans i samma svep som Katerina Janouch. Hoppas att vi får Svensson att vakna i elfte timmen och protestera mot grundlagsändringen!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, och där jag ger en och annan högst personlig synpunkt på samtiden,sett utifrån mitt perspektiv.

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: