Att påtala problem skapar problem

De senaste dagarna har klart visat på de brister som finns i vårt värdegrundsbaserade samhälle. Göteborgsmoderaterna får inte beskriva problemen i Göteborg. De ska fokusera på det som är bra istället. Men hur ska de då kunna lösa problemen? Vår vice statsminister säger att det går bra för Sverige och alla som talar om problemen svartmålar landet. Men samma sak där – får vi inte nämna problemen så kan vi inte lösa dem heller. Polisen Peter Springare nämner dåliga attityder till kvinnor och blir anmäld av polisledningen. Men han har ju rätt! Attityderna har förändrats till det sämre. Våldsutsatta kvinnor får lida om vi inte kan tala om attitydproblem hos förövare. Vad beror denna ovilja att se och tala om problem på?

Jag minns de ändlösa debatterna om skolan på SVT debatt och Ring P1 och SvD. Varje gång någon nämnde de sjunkande PISA-resultaten så var denne rasist. Det var inga fel på skolan eller undervisningen. Det behövdes bara mer resurser. Att nämna ordningsproblem i klassrummen innebar att man ville ha en återgång till kadaverdisciplin med aga av rottingen. Att påtala problem med lärmiljön och studiero fick inte lekmän göra. Ingen fick nämna att alla barn inte har samma förutsättningar för att inhämta kunskaper – vissa är lämpade för teoretiska studier och andra för praktik. Vi fick inte heller nämna kulturskillnader. Det var bara lärare som fick ha åsikter om skolan och försvarade den med näbbar och klor.

Jag minns också alla ändlösa debatter om värdegrunder, feminism, sociala konstruktioner, kunskap, Reva-projekt, rättigheter, ansvar, kränkthet, hat och hot. Alla debatter har utmynnat i samma sak: Du ska inte påtala problem för då är du främlingsfientlig och odemokratisk! Vad beror detta på?

Idag lyssnade jag på en intervju med Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi och VD för Institutet för Näringslivsforskning, och medförfattare till uppmärksammade ”Kunskapssynen och pedagogiken”. Den gav mig en Aha-upplevelse Plötsligt förstod jag det som jag instinktivt har vetat under många år men haft svårt att förklara.

Den svenska skolan har tagit bort kunskapskraven på nödvändiga baskunskaper. Det finns inga riktiga mätinstrument då läroplanen talar mer om värdegrund och om genus än om kunskaper ämnesvis. Skolan har helt enkelt övergått från att förmedla kunskaper till att förmedla värdegrund! Detta har pågått under många år.

Under tiden har äldre människor som har kunskap petats från politik och beslutsfattande. Unga med rätt värdegrund har tagit över universitet och skolor, medier och politik. Kunskapssamhället  har blivit ett värdegrundssamhälle. Den som påtalar problem bryter mot värdegrunden och ska hudflängas till varje pris. Sakfrågor ska inte diskuteras.

Att påtala problem skapar problem. De okunniga som lever på sin värdegrund har svårt att förstå och saknar förmåga att lösa problemen. De lyssnar inte på de kunniga. Igår var det ännu en debatt om klassamhället. Ja, vi lever i ett klassamhälle. På ena sidan finns värdegrundsfolket och på andra sidan finns kunskapsfolket. Däremellan finns en djup avgrund. De två klasserna har inget gemensamt. Medan de träter kommer samhället att fortsätta att fördummas. Kan ingen rädda oss från värdegrunden som fördummar hela samhället?

 

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Peter Mäsak
  Feb 16, 2018 @ 12:53:16

  Den nu rådande ”urban-kulturen” främjar ”funktionell dumhet” eller om vi så vill, kalla det ”strategisk inkompetens”. Denna egenskap skulle t.o.m kunna beskriva en av de många försöken att definiera intelligens, såsom ”förmågan att berika sig i den tid och kultur man lever i”, varför det därmed gett näring åt den utbredda aningslösheten och ignoransen inför att förstå Naturens (ekosystemets) spelregler, för att på daglig basis omsätta dem i praktiken … Kan det vara en rimlig förklaring till att man favoriserar värdegrundsbaserad ideologi framför det empiriska, d.v.s faktabaserad ?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Feb 16, 2018 @ 13:26:05

   Hmmm … med andra ord är det inte speciellt intelligent att gilla kunskap. Det är kanske bättre att lära sig att utnyttja systemet och blunda för de problem som man skapar på vägen?

   Gillad av 1 person

   Svara

   • Peter Mäsak
    Feb 16, 2018 @ 17:25:40

    Precis, det är en tolkning som dessvärre verkar vara det som råder i praktiken – Men, det handlar inte om att gilla, utan snarare är det så att vi, trots att vi lever i ”informationssamhället”, hellre går på magkänslan än att orka ta reda på fakta …
    Inte ens gammaldags ”grävande journalistik” går till botten med sitt uppdrag, utan gräver bara fram det som stöder det de redan trodde/tyckte innan ..

    Gillad av 1 person

   • Peter Mäsak
    Feb 16, 2018 @ 18:22:29

    Nej, här nådde jag nog inte hela vägen fram till ”uppstigersolen”, med mitt fåordiga inlägg. Men, jag dristar mig till att lägga ut en länk, där en kvinnas holistiska synsätt, ser de mänskliga tillkortakommandena, vilket min pedagogik månne inte riktigt lyckas få fram. Lyssna och njut – men gör er inte besvär om ordet stupidity är ett problem:

    Gillad av 1 person

   • S Eriksson
    Jun 26, 2018 @ 14:03:52

    Väldigt bra och intressant. Det här ska jag lära mig mer om. Tack så mycket.

    Gillad av 1 person

 2. uppstigersolen
  Feb 16, 2018 @ 16:39:50

  I längden tror jag att Sverige kommer att få allvarliga problem om vi inte prioriterar kunskap. Sverige har nått långt i att ge sin befolkning ett gott liv just genom att upptäcka, uppfinna och utveckla saker och processer. Ska vi kunna leva på värdegrund? För mig påminner det starkt om diktatur, eller underkastelse som en annan lära heter. Titta på hur kunskap och utveckling fungerar (eller inte) i valfritt muslimskt land. Möjligen förstår jag förtjusningen från sjuklöverns sida över Islam. Alla muslimer delar samma värdegrund. En liten styrande elit lever gott i valfritt MENA-land. Det är väl den elit dagens PK gäng ser sig som.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 3. Conny Lundberg
  Feb 16, 2018 @ 23:54:17

  Att försöka skriva om verkligheten och tvinga på andra denna fördunklande uppfattning kan inte ses som någonting annat än ett försök till att skapa en diktatur vari vi, som måste lära oss att se saker som de som styr vill, kommer att befinna oss i en strikt kommunism.
  Vi måste lära oss att tänka och känna själva bortom alla de förlamande strukturer som byggts in i detta människoföraktande system.

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. Trackback: Att påtala problem skapar problem — ulsansblogg – Life, Death and all between
 5. Peter Mäsak
  Feb 17, 2018 @ 13:50:58

  Japp, hur vi tolkar verkligheten, beror ju på hur mycket vi förstår, eller vilken värdegrundsaspekt vi vill att den skall passa in i, och om kunskap och empirisk vetenskap inte utgör utgångspunkt för denna tolkning, då blir det magkänsla som får råda – d.v.s tyckande och tro ..

  Gillad av 1 person

  Svara

 6. S Eriksson
  Jun 26, 2018 @ 12:23:13

  Väldigt bra och intressant. Det här ska jag lära mig mer om. Tack så mycket.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Nytt liv

Här kommer jag att skriva om dagliga betraktelser sett utifrån min horisont att se på världen. Skriver gärna om allt mellan himmel och jord.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med bilder

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

%d bloggare gillar detta: