En hygienisk fråga

Under många år har jag och många med mig påpekat att det uppstår kulturkrockar när människor från olika kulturer möts. Dessa krockar kan vara av större eller mindre art.Oftast kan de lösas på ett smidigt sätt – genom förståelse, anpassning och utveckling. Men dessa krockar kan även uppstå mellan olika generationer. Vi som har nått sista tredjedelen av vårt liv har ofta svårt att förstå de som lever i första tredjedelen av livet. Så är det t ex med hygienen.

Ibland blir jag omsprungen av någon som motionerar. Personen sänder ut doftsignaler som om denne nyss har lämnat duschen – duschkräm, schampo, parfym och nytvättade kläder. Mina funderingar är att duschen kunde vänta till efter språngmarschen. Men … det är ju upp till var och en.

Så läser jag att varje dag tvingas barn och ungdomar duscha i gemensamma duschar på skolan efter idrotten och visa sig för alla andra med samma kön i ens klass. De unga vägrar att duscha efter idrotten. Jag förstår inte! Om de har idrott första lektionen på dagen så väljer de att gå omkring och lukta svett hela dagen? Ännu mindre förstår jag när jag läser om skolor som bygger om till separata dusch och omklädningsrum som eleverna ändå inte använder! Det handlar nog om helt andra saker än duschar!

Det fanns en tid då människor inte hade tillgång till bad eller dusch. Jag skrev om ”Lort-Sverige” för 2 år sedan:

”Utveckling av kulturer sker tillsammans med ökade kunskaper och resurser. Många av oss har hört talas om ”Lort-Sverige”.

Lort-Sverige var en uppmärksammad serie med tio svenska radioreportage som sändes i Radiotjänst under hösten 1938. Programserien, som ses som ett av den svenska radions första socialreportage, producerades av författaren och journalisten Ludvig ”Lubbe” Nordström och hette egentligen Med Ludvig Nordström på husesyn. Föredrag med grammofonintervjuer.” enl Wikipedia.

”Ludvig Nordström beskrev sina upplevelser så här, i det första programmet: ”Jag fick se, vad jag icke trott: Lort-Sverige. Och då avser jag icke bara kroppslig lort utan även andlig. Och i alla klasser.””

lort

Sedan dess har Sveriges kultur utvecklats på många områden. Genom nybyggnation med olika byggnormer, reningsverk, vatten, avlopp, lagar och förordningar har vi uppnått en hög hygienisk standard. Genom välfärdsreformer har alla människor tillgång till denna standard. 1963 bildades organisationen ”Håll Sverige Rent” och den har fortsatt med sina kampanjer genom åren. Vi satsar på miljö återvinning.

Genom upplysning och utbildning samt lagstiftning har stora delar av den andliga lortigheten försvunnit. Jag vill nästan påstå att vi har blivit överdrivet renliga. Miljöpolitikerna försöker bli världens samvete. Vår regering vill att Sverige ska vara en ”humanitär stormakt”. Vi vanliga svenskar har blivit så renliga att vi duschar innan vi tränar och sen duschar vi när vi har tränat! Vi duschar och är paniskt rädda för lukten av svett!”

hygien

Så skrev jag då och nu tänker jag att problemet är kanske den andliga hygienen. Nu har ju alla tillgång till dusch eller bad. Det är inte attraktivt längre. Jag läser en text från Rörsjöskolan i Malmö:

”En sensation var att byggnaden 1901-1965 hade skolbad i källaren (där nu slöjdsalarna finns). Skolbad ordnades två gånger i månaden för de barn som saknade varmvatten i bostaden.  Även tandborstning en gång i veckan anordnades. De fattigaste barnen fick såväl kläder som mat. De tvingades bära en mässingsbricka med bokstäverna FFBS (för fattiga barns skolbespisning) så att alla kunde se deras ekonomiska belägenhet.”

Så var det och så var det på många håll i vårt land. Jag har aldrig upplevt det, men hört berättelser från andra människor. Däremot minns jag gemensamma duschar och omklädningsrum i samband med skolgympan och badhusbesök. Det var bara skönt att känna sig fräsch. Det var ju före deodoranternas tid och i en tid då renlighet var viktig. Men nu …

Kanske är det så att de unga inte uppskattar den välfärd som vi har byggt upp åt dem? Inte vet jag! Jag känner mig bara förvirrad! Ska vi uppleva Lort-Sverige ännu en gång?

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Feb 12, 2018 @ 11:21:05

  Jag som är uppväxt i ett hem utan vare sig dusch eller centralvärme uppskattade att vi hade dusch efter gymnastiken. Inte var det nåt problem att vi alla killar var nakna. Några var väl larviga men det var skönt att bli ren. Min kompis pappa var militär så jag kunde också bada i militärernas badhus när rekryterna inte gjorde det. Vill några vara lortgrisar så får de väl vara det. Inga jag umgås med.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. Eija
  Feb 12, 2018 @ 16:08:52

  Tacka vet jag bastun; egen eller den allmänna; en riktig finsk bastu sen urminnes tider. Den fanns/finns likaväl på landet vid sjön som i staden i ett hyreshus i lägenheten eller/och en gemensam i källaren eller uppe i vinden.
  För länge sedan byggde man först bastun med omklädningsrum, därefter började man husbygget. Så viktig är bastun för oss finländare.
  Man brukar säga, när man är riktig sjuk: om inte bastu, tjära och sprit/brännvin hjälper, är sjukdomen/soten dödlig.
  (Förresten en av våra presidenter, Kekkonen, föddes i bastun; det var den bästa platsen att födas. Bastun var också hälsoplats för diverse sjukbehandlingar och där tvättade man också liket.)
  Många säger inkl. jag att bastun är en helig plats; en himmel på jorden.

  Liked by 1 person

  Svara

 3. ulsansblogg
  Feb 13, 2018 @ 06:49:31

  Skolhygienen på mellanstadiet 1960 -talet.

  I början av 1960-talet gick jag i en skobyggnad uppförd 1921, där fanns det också badkar i källaren men de användes aldrig. Vi fick bada i badhuset varannan vecka då med tillgång till bastu för de som kände för det. Simundervisning ingick. Vi kontrollerades noga att vi duschade innan vi hoppade i bassängen för att förhindra att vattenkvaliteten försämrades. Pojkar separat ena veckan och flickorna den andra utan trikåer.Simundervisning ingick också vilket badmästaren hade ansvar för.
  /Olof Lundqvist

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, om min vardag tillsammans med min fru och våra husdjur

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: