Är det sant eller …

Fake news – en sorts bluff eller medvetet spridande av desinformation, antingen via så kallade traditionella nyheter eller via sociala medier, med avsikten att vilseleda i politiskt eller ekonomiskt syfte – drabbar oss alla på något sätt. För mig är det en självklarhet att söka flera oberoende källor innan jag tar ställning till det som jag läser.

Fake news har alltid förekommit. Jag minns tidiga 1960-talet i Malmö. Då sa vi alltid när någon berättade något tvivelaktigt: ”Är det sant eller har det stått i Kvällsposten?” När min mamma satt och skvallrade med väninnorna tjuvlyssnade jag ibland. Ofta tänkte jag ”Det där är ju inte sant!” Men ”skvallertanterna” förde det glatt vidare. Ju fler som förde vidare desto mer förändrades historierna.

”Det går att spåra stora fejknyhetsberättelser tillbaka till 700-talet då påvedömet hävdade att 300-talshärskaren Konstantin den store hade utfärdat ett romerskt dekret som överförde makten över Rom och västra delen av det romerska kejsardömet till påven. Detta kallas den Konstantinska donationen.”

”Ett av de tidigaste exemplen på fejknyheter är den stora månbluffen år 1835 då New York-tidskriften The Sun publicerade ett antal artiklar om astronomer och deras kollegor som, enligt bluffen, hade observerat märkliga livstecken på månen. De fejkade artiklarna lyckades attrahera nya prenumeranter och tidningen drabbades inte av något allvarligt bakslag när de en månad senare erkände att artiklarna hade varit en bluff.”

”Efter att nazityska NSDAP tog makten i Tyskland år 1933 skapade de myndigheten Reichsministerium für Volksaufklärung und Propaganda (Ministeriet för allmänhetens upplysning och propaganda) som styrdes av propagandaministern Joseph Goebbels. Nazisterna använde både tryckt och radiosänt journalistiskt material för att propagera för deras egen agenda, antingen via att överta ägandet över medier eller genom politiska påtryckningar. Under hela andra världskriget använde både axelmakterna och de allierade fejknyheter för att övertyga deras egen befolkning samt befolkningen i fiendeländer. Britterna utnyttjade en institution de kallade Political Warfare Executive för att sända ut radio- och broschyrpropaganda för att sänka moralen bland tyska trupper.” enligt Wikipedia.

Fake news är alltså inget nytt! Nu försöker medier och politiker tala om för oss att fake news tillverkas i ”Trollfabriker” och används för att tala illa om eliten! Men är det inte de själv som står för fake news och för det vidare?

Jag skrev för drygt ett år sedan om de s k ”Clownattackerna” som SVT basunerade ut. Men SVT är inte de enda. Hela vår Mainstreammedia styrs av nyheter från TT. TT är idag ett AB. Det ägs av de större mediekoncernerna och är dominerande i nyhetsflödet. På TT:s hemsida läser jag:

”Vår oberoende nyhetsförmedling såg sitt ljus under namnet Tidningarnas Telegrambyrå år 1921.  I dag heter vi TT Nyhetsbyrån och vi gör nyheter som läses av nästan hela Sverige. Dygnet runt strävar vi efter att opartiskt förmedla nyheter. Vi skriver, direktrapporterar och livesänder från alla viktiga händelser.”

Hur kan någon vara oberoende om de ägs av de stora mediekoncernerna? TT skriver artiklar och skickar ut dem till sina prenumeranter – i stort sätt alla nyhetsförmedlare – som sedan publicerar artiklarna. Ingen av dem reflekterar över trovärdigheten. Vi, nyhetskonsumenter, kan läsa exakt samma artikel i de flesta medierna – författad av TT (den oberoende nyhetsförmedlaren) .

Nu läser jag att Facebook ska låta sina användare rangordna nyhetskällor efter trovärdighet, i ett försök att motverka spridningen av falska nyheter. Hur ska vi kunna rangordna medierna som har exakt samma nyhetskälla (TT)? Jag förstår inte hur det ska gå till! Varför vill Facebook ha reda på vilka nyhetskällor som jag har? Varför vill de styra mitt nyhetsflöde?

Jag tror att nästan alla människor känner till skvaller och propaganda. De flesta av oss känner till begreppet ”Är det sant eller har det stått i … eller har du hört det av någon skvallerkärring eller är det valfläsk eller …” . Vi har levt så länge med lögnerna och klarar säkert av att sålla i nyhetsflödet.

Men de som är räddast är nog de som själv sprider fake news i propagandasyfte!

 

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jan 20, 2018 @ 14:24:13

  Att man måste kolla på flera källor är en god idé. Men, sen finns det nyheter, sanna eller påhittade som inte betyder något. Vi vet att det görs inbrott, rånas och våldtas något alldeles kopiöst i Sverige. Om jag då läser om ytterligare ett dåd som kanske inte är sant, bryr jag mig då? Om sen MSM-media triumferande hittar denna fejknyhet och talar om att den kommer från en trollfabrik, spelar det nån roll?

  Liked by 1 person

  Svara

 2. SasjaL
  Jan 20, 2018 @ 15:52:25

  Om skvaller och det klassiska psykologiska experimentet:

  Man ställer upp tio psykologistuderande på en rad och talar om att en kort berättelse skall förmedlas från en person till nästa, utan att någon annan hör. Kursledaren viskar en kort, men tillräckligt lång berättelse för att det blir svårt att memorera alla detaljer, till den första eleven. När den tionde eleven fått höra berättelsen, så skall denne förmedla vad denne hört. Sedan förmedlar den förste vad denne hört. De får också höra den ‘korrekta’ versionen. Eleverna skall därefter analysera varför det finns skillnader mellan de nu tre olika berättelserna.

  Gemensamt för den här typen av experiment, är att förmedla att en berättelse förändras i ‘generationer’, styrd utav personliga referenser. Vad den första eleven säger stämmer sällan med vad den siste säger. Väg detta mot ‘vanlig’ ryktesspridning, som säger mer om ryktesspridarens självhävdningsbehov, än om den/det som ryktet handlar om.

  (Lägg märke till att jag skrev könsneutralt, utan att nyttja det vulgära ordet ‘hen’. Oops …)

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 20, 2018 @ 16:34:18

   Hen använder jag enbart när jag är sarkastisk!

   Den klassiska viskleken har vi nog alla varit med om. Likaså har vi hört skvaller. Apropå hen så är ju begreppet att göra en höna av en fjäder är välkänt!

   Gilla

   Svara

   • SasjaL
    Jan 20, 2018 @ 17:17:22

    Vid de få tillfällen jag själv förmedlat skvaller har jag först konfronterat berörd person och undrat varför denne inte insett konsekvenserna av sitt beteende. När det saknas intresse, så får man ta andra vägar för att visa att det inte är acceptabelt.

    Det är en sak att göra något som bara påverkar en själv. En helt annan när konsekvenserna påverkar andra.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, om min vardag tillsammans med min fru och våra husdjur

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: