Nudging – en puff i rätt riktning

Nudging är ett sätt att försöka puffa oss i rätt riktning – främst då det gäller att leva på ett ”hållbart” sätt. Då måste vi ju först definiera vad som är hållbart. Skolverket definierar:

”Ämnet hållbart samhälle är tvärvetenskapligt och belyser begreppet hållbar utveckling ur såväl ekologiska som sociala och ekonomiska synvinklar. Det behandlar samspelet mellan människan och hennes omgivning. Ämnet behandlar också frågor om miljöutmaningar, hushållning av naturresurser, ekosystemens bärkraft, teknikutveckling, samhällsplanering och miljöpolitik.”

Om vi utgår från detta – vilken riktning ska vi då puffas och hur?  Idag snubblade jag över begreppet nudging och blev nyfiken. Vad är detta? Är det något nytt? Jag googlar och läser:

”I synnerhet är syftet med nudging att utveckla effektiva lösningar på de beteendeproblem som traditionella styrmedel har haft svårt att hantera. Styrkan i att använda sig av nudging är att man faktiskt tar hänsyn till individers begränsade rationalitet och ska ses som ett komplement till de traditionella styrmedlen. ”

Beteendeproblem läste jag om redan på 80-talet. När jag läste Systemvetenskap under 3 år, på högskolan, pratade vi ofta om att människor inte gör som vi säger att de ska göra. Vi är vanemänniskor och vill fortsätta att göra på det sätt som vi brukar göra. En förutsättning för att ändra beteende är att man vinner något på det. Vinsten kan bestå i inre tillfredsställelse, beröm, högre status, favörer eller kanske mer pengar. Men det kan behövas puffar i rätt riktning. Det var detta som jag lärde mig för över 35 år sedan. Vi diskuterade detta i marknadsförings- och försäljningssyfte. Men syftet var också att få med omotiverad personal på tåget – att de skulle känna sig som delaktiga och vinnare i förändringsprocesser. Vi diskuterade just HUR vi kan göra system användarvänliga. Men hur får vi människor att kasta skräpet i papperskorgen?

Nu läser jag om en utbildning:

”Ny ekonomisk och beteendevetenskaplig forskning har på senare år tydligt visat att vi människor i våra beslut i hög grad påverkas av hur olika alternativ framställs och vad personer i vår omgivning väljer. Dessa insikter ligger till grund för en allt mer uppmärksammad gren inom beteendeekonomin som kallas nudging.”

Konserverad gröt – tänker jag. Under en dag ska människor lära sig det som vi aldrig lärde oss till fullo under 3 år. Ingen annan har heller lärt sig detta konststycke eftersom människan inte är rationell. Till på köpet ska utbildningen kosta 7 900 kr exkl moms. Prata om bondfångeri!

Detta är den metod som miljönissarna nu satsar på. De vill lära hur de ska kunna puffa in oss i ett beteende för att vi ska verka för en hållbar värld. Datorer går att styra men inte människor!

Novus har nu genomfört en undersökning med hjälp av Gustav Almqvist, doktorand och beslutsforskare vid Handelshögskolan i Stockholm, om hur vi ser på nudging.

Huvudslutsatserna från undersökningen är följande:
• Sverige tillhör de länder där medborgarna är mindre positiva till nudging, än de andra jämförda länderna. I länder som t.ex Italien, Storbritannien och Frankrike är man mer positiv till nudging.
• Svenskarna påminner mest om danskar i svaren över vilka nudge:ar man stöder eller ej
• Den enskilda nudge som den högsta andelen (87 %) svenskar säger sig stödja är en informationskampanj för att minska barnfetma
• Den enskilda nudge som den lägsta andelen (20 %) svenskar säger sig stödja är att deklarationen skulle komma förifylld med ett förslag om att skänka 500 kronor till en välgörenhetsorganisation
• Svenska kvinnor är generellt mer positiva till nudging än män
• Rödgröna väljare är mer positiva till nudging än de som sympatiserar med alliansen eller Sverigedemokraterna

Kan man dra en slutsats av detta? Rödgröna väljare och speciellt kvinnor vill bli puffade? Eller vill de puffa oss andra i ”rätt” riktning? Är det så att de som vill bestämma också är för nudging? Går det att få människor att säga ja när de menar nej? En del försäljare lyckas med detta konststycke men de är få!

Annonser

13 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Jan 12, 2018 @ 13:10:50

  I skolverkets definition av ‘hållbart samhälle’ saknas det bekvämt nog komponenter, typ ‘hållbar politik’. Är inte det viktigt och när skall man börja sträva mot det …? [ret]

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 12, 2018 @ 14:54:00

   Hållbar politik? Då skulle vi nog behöva helt andra politiker som inte var framdrivna genom ungdomsförbunden.

   Gilla

   Svara

   • SasjaL
    Jan 12, 2018 @ 15:21:27

    I en fungerande demokrati ser jag det som en förutsättning att de folkvalda består utav välutbildade och praktiskt erfarna personer. Ungdomsförbunden odlar bara personer med inbyggda skygglappar. Sinnen skall förgiftas i tid där, s.a.s.

    Liked by 1 person

 2. uppstigersolen
  Jan 12, 2018 @ 13:40:29

  Men var det inte nån gök som fick Nobelpris för detta i höstas. Jag lyssnade på honom när han försökte förklara vad det handlade om. Vi skulle visst tro att vi kommit på att själva ändra våra beteenden med hjälp av lite nudging. Jag ändrar beteende när det känns rätt att göra det. Ibland är det någon klok person som sagt nåt, annars beror det på att mitt tidigare beteende visat sig orsaka problem för mig eller mina närstående.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 12, 2018 @ 14:52:23

   Jo, årets ekonomipristagare Richard Thaler är pappa till konceptet ”nudging” som fått stort genomslag de senaste åren. Allt från regeringar till livsmedelshandlare tar nu hjälp av beteende-ekonomi för att påverka människors val. Lättpåverkade människor blir med andra ord manipulerade med allt som de gör. Men vi andra bryr oss inte eller stretar emot.

   Gilla

   Svara

   • SasjaL
    Jan 13, 2018 @ 00:25:50

    Vilket för mina tankar till kommersiella budskap där man nyttjar ordet ‘smart’. En vädjan till personer med bristande självförtroende. Det är inte bara i Sverige denna taktik används, utan jag har även sett denna typ av marknadsföring i USA.

    Liked by 1 person

   • ulsansblogg
    Jan 13, 2018 @ 12:42:50

    Alla vill vara smarta. ”Coolest monkey … ”fick en spridning genom att antirasisterna gick i taket. H&M hade gjort det! Alla talade om deras barnkläder! Det har skrivits spaltmetrar om denna tröja. Antirasisterna insåg inte att de spelade med i H&M:s kampanj ”Vi har coola tröjor och vågar att gå utanför ramarna!”

    Gilla

   • SasjaL
    Jan 13, 2018 @ 12:44:29

    Gratisreklam utan att opponenterna inser det. Är någon egentligen förvånad?

    Liked by 1 person

 3. SasjaL
  Jan 12, 2018 @ 13:56:07

  Ordet ‘nudge’ får mig att tänka på en av Monty Pythons sketcher, där Eric Idle i dialogen avslutar i princip varje mening med ‘nudge – nudge’.

  Mer tankar: Hur är studien utformad? Med vetenskapligt korrekt utformade eller ledande/inkorrekta frågor. Det senare har tyvärr blivit allt vanligare och är ett tydligt tecken på att man vill få ett förutbestämt utfall av berörd studie (= falsk bevisföring). Att flertalet nämnda länder skulle ställa sig positiva, väcker mer frågor än svar, speciellt då i de fall där man har befolkning som varit utsatta för krig och politiskt förtryck.

  Underfråga: Fanns det ens några öststatsländer med i studien, då de erkänt inte är vänligt inställda till [politisk] styrning av den typen? De har ju trots allt i relatov sentid erfarenhet utav vad det innebär …

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 12, 2018 @ 14:45:23

   Även jag var fundersam kring frågeställningarna och vem som hade tillfrågats.

   Liked by 1 person

   Svara

   • SasjaL
    Jan 12, 2018 @ 15:17:19

    Du nämnde det jag glömde – ‘vem’ är också mycket viktigt.

    Vilket för tankarna till SVT/SR:s tillvägagångssätt när man frågar ‘folk på stan’. Rumsrent är det inte när det visar sig vara fd. anställda och/eller extrempolitiskt aktiva och man ‘glömmer’ att nämna detta!

    Liked by 2 people

 4. Emil
  Jan 13, 2018 @ 09:26:37

  Intressant. Jag kommer att tänka på vissa ”opinionsundersökningar” där frågorna är formulerade så att de som står bakom kan ”styra upp” resultatet i önskad riktning. Sådana undersökningar har gjorts där man hävdat att resultatet visar på att en majoritet av Svenskarna är positivt inställda till invandringen. Frågorna är så lurigt formulerade att man kan tolka resultatet som positivt oavsett vilket svar som kryssas i ( ungefär )….

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jan 13, 2018 @ 12:35:34

   Ja, du har rätt! Jag har läst statistik och själv utfört en del undersökningar. Som man frågar får man svar. Det blir helt olika utfall på frågan ”Är du nöjd?” och ”Hur nöjd är du? Gradera 1 till 10!”
   Angående frågan om invandring så skulle jag inte kunna svara. Vad är invandring? De som är födda i ett annat land och har två utländska föräldrar eller de som är födda i ett annat land och har två svenska föräldrar eller födda i Sverige med två utländska föräldrar eller …. i all oändlighet.?

   Vissa frågor går det aldrig att svara ”rätt” på.

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Annika Samuelsson Cederberg

Ett gott liv- a good life.

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Utforskar vår underbara värld objektivt. Piffar till den lite lätt med PS.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: