Fler isbjörnar får skjutas på Grönland 2018

Isbjörnarna är betydligt fler än man räknat med så nu har den grönländska regeringen beslutat att höja kvoten för avskjutning till 156. Det ska dock ske utan att riskera isbjörnens överlevnadsmöjligheter i framtiden, enligt naturvårdsmyndigheterna.

Men … hur var det nu … är inte isbjörnarna utrotningshotade pga den globala uppvärmningen? Enl WWF:

”Isbjörnen är väl anpassad för sitt liv på Arktis packis, nära land och öar. Här lever de tillsammans med djur som vikaresäl, fjällräv, narval, vitval och miljoner flyttfåglar. Det allt varmare klimatet med minskande havsis och snötäcke är dock ett stort hot mot isbjörnen.”

”Isbjörnarna har inga fiender förutom människan som jagat dem hårt under lång tid. Det största hotet idag, när jakten är reglerad, är den globala temperaturhöjningen och illegal jakt. På grund av växthusgaser i atmosfären smälter den arktiska havsisen tidigare varje år vilket ger isbjörnarna kortare tid att jaga och bygga upp fettreserverna inför sommaren.”

”Dessutom har vinterisen börjat frysa till 3-4 veckor senare än normalt på många ställen. Det, innebär att strandade isbjörnar inte kommer ut som vanligt på havsisen för att jaga säl och fylla på fettdepåerna.  Amerikanska forskare har beräknat att 1/3 av väldens isbjörnar kan vara borta år 2050 på grund av att havsisarna sommartid smälter bort i stora områden i Arktis, som Svalbard, Sibirien och Alaska.”

Så läser jag vidare på Klimatupplysningen:

”Seriösa isbjörnsforskare har känt till sanningen sedan flera år. Isbjörnsstammen växer, trots minskande havsis i norr. Nyligen har inte mindre än tre rapporter om tillståndet för jordens isbjörnsbestånd sett dagens ljus.

 • År 2005 beräknades antalet isbjörnar uppgå till 22 500, vilket var en skarp ökning sedan 90-talet då man förbjöd jakt.
 • I maj 2008 förklarade U.S Fish and Wildlife Service isbjörnen som rödlistad och utrotningshotad.
 • En del påstod, baserat på avancerade modellkörningar, att isbjörnsstammen är på nedgång och att stora delar av den kommer att vara utrotad till 2050. (Och vem kan ifrågasätta matematiska modellkörningar???)
 • År 2015 visar det sig att isbjörnsstammen vuxit till 26 500 (tvärs emot alla modellkörningar).
 • I år (2017) beräknas stammen nästan ha nått 30 000-strecket.”

Jag hittar en bild.

Istäcket har alltså ökat trots den globala uppvärmningen? Eller har man ljugit för oss enbart för att kunna ta ut mer miljöskatter?

Bilder på en utsvulten isbjörns dödskamp på den kanadensiska ön Baffin har nyligen rört upp känslor på sociala medier. Även om björnarna ökat i antal så har de enligt en ny studie minskat markant i vikt under de senaste 20 åren. När klimatet värms upp minskar isarna och björnarna får då svårare att hitta mat. Detta är iallafall det som klimatforskarna försöker inbilla oss!

Men nu anser Världsnaturfondens expert att det är försvarligt att skjuta fler isbjörnar! Är det ett erkännande att de har klimatbluffat? Fake news?

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Trackback: Fler isbjörnar får skjutas på Grönland 2018 | Rovdjurspolitik
 2. SasjaL
  Dec 25, 2017 @ 13:17:29

  WWF är i princip en propagandaapparat på flera områden. Isbjörnen är en av dessa.

  Intressant att notera i sammanhanget, är att WWF varken vill eller kan redovisa för var pengarna man samlar in till bl.a. isbjörnens förmån tar vägen … De enda pengar jag sett och hört hamna där de ska för att hjälpa isbjörnar, är där samhällen i norra Kanada lagt kommunala medel på mat. Den maten läggs ut utanför samhällena, så att man minimerar risken att nallarna letar mat bland bostäder.

  … På grund av växthusgaser i atmosfären smälter den arktiska havsisen tidigare varje år …
  – Det skulle vara intressant att få se bevisen på detta! Speciellt eftersom det handlar om cykliska händelser. Skrivbordsprodukter duger inte.

  Det finns en nu gammal förkortning inom ‘programmeringsvärlden’, som aldrig kommer att komma på skam: ‘GIGO’ – Garbage In, Garbage Out, syftande på att om man tillför felaktigheter i programmeringen (simuleringen), så kommer resultatet garanterat att innehålla fel. Gör man det medvetet så är det inte längre kvalificerat som vetenskap, utan är ren skär politik och/eller religion.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. uppstigersolen
  Dec 25, 2017 @ 15:20:40

  Visst ljuger ”forskarna” som en häst travar. Ökningen av koldioxid i atmosfären från 0,03 % till 0,04 % påverkar klimatet till så ringa del att det knappt är mätbart. Allt handlar om skatter och ingrepp i människors fria rörlighet. Arr politikerna hakar på är ju inte konstigt. De flesta politiker vill ju exakt samma sak, dvs mer pengar att spendera samt hämsko på befolkningen (den inhemska alltså). När isbjörnarna nu frodas lägger de ut en film på en äldre svältande björn för att få oss att tro på deras sagor. Ta den om rödluvan också, speciellt nu i juletid.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • tompas11
   Dec 25, 2017 @ 23:03:28

   Ju mer koldioxid desto bättre. Allt handlar om ökade skatteintäkter som ”uppstigersolen” så riktigt påpekar. Jag har aldrig sett någon förklaring om hur isbjörnarna klarade den varma period som inföll då Grönland verkligen var grönt och då det det var betydligt varmare än i dag. Isbjörnarna är överlevare som kan anpassa sig till ändrade förhållanden precis som vi människor, eljest vore vi utdöda.

   Gillad av 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Bilder, Musik, ljudböcker, filmer och resten av mitt liv.

My name is Lena

Ingenting är omöjligt!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: