Att kasta första stenen

För mig är det självklart att den som initierar något också är ansvarig för det som händer. Den som kastar en sten måste först kolla så att ingen i närheten kan skadas.

Den läxan lärde jag mig när jag som 6-åring, som var halvblind och inte kunde sikta, kastade en sten som hamnade i grannens fönsterruta. Jag rusade in till mor och berättade. Hon tog mig i handen och vi gick in till grannen. Jag var tvungen att be om ursäkt och mor betalade en ny fönsterruta. Hemma fick jag en utskällning som jag minns än idag.

Jag tänker på denna sten när jag läser människors klagolåtar om diverse orättvisor. Jag tänker: ”Men vad har du själv gjort som har föranlett detta?” Speciellt gäller det alla de som anser att de verkar av ren godhet för att bekämpa de onda.

Ett exempel är kvinnan som just nu rasar över att hon har blivit avstängd från Facebook i 30 dagar. Hon har ju under mycket lång tid undertecknat sina facebookinlägg med meningen: ”SD är nazister i kostym”. Hur trevligt är det? Hur många människor har hon retat upp?

Ett annat exempel är kvinnan, som för några år sedan jämnt fick sina kommentarer borttagna från debattsidan SVT Debatt. Hon förklarade ju jämnt att de andra kommentatörerna saknade kunskap och var mer eller mindre idioter. Dessutom påstod hon en mängd saker om meddebattörerna. Jag hade t ex skumraskaffärer för mig och var försöksutskriven. Hon förstod inte alls varför hennes kommentarer togs bort. Hon skrev många och långa brev till Interaktiv Säkerhet som modererade kommentarsfälten.

Nu läser jag om damen som startade #jagärhär. Hon skriver: ”Jag är åter uppe på småtimmarna efter att jag försökt försvara mig mot förtal från folk som sprider falska rykten. Inlägg som sprids i tusental! Och återigen fylls mina inkorgar med hat. Ikväll är jag (och gruppen) anklagad för att ha spridit näthat på grund av en fake-skärmdump som cirkulerar. Men vad har hon själv satt igång?

Även om hon inte själv hatar i kommentarsfälten så har hon bildat en grupp där många medlemmar systematiskt förstör alla diskussioner, som massanmäler för att få människor avstängda, som ljuger och näthatar. Hon har initierat detta även om hon påstår sig vara för demokrati och vill ha ett bättre debattklimat. När hennes medlemmar kommer in i kommentarsfälten så sprids en dålig stämning. Det måste hon förstå! Men det gör hon inte utan fortsätter:

”För detta är grogrunden till ett samhälle som medvetet och systematiskt delar upp. Sorterar ut.

Det börjar med propaganda och smutskastning av ”den andre”.
(Man kallar mig terrorist, hatare, folkrättsbrottsling, råtta och mördare! För mitt arbete med demokrati och mänskliga rättigheter. Det finns alltså de som vill motverka detta!)
Och det slutar med diktatur, folkmord, inbördeskrig och förintelse.”

Men det är ju det som hon själv gör – delar upp människor i de goda och de onda. De onda vill hon uppfostra och göra till demokratiska medborgare. Men … i de medborgerliga rättigheter ingår yttrande- och mediefrihet som betyder att man ska få säga och skriva vad man vill i till exempel tidningar och på internet. Hon har utsett sig själv till ordningsman på internet. Med vilken rätt? Hennes godhetsnormer kanske inte är accepterade av alla? Vad är egentligen godhet?

En definition är: ”Godhet är ett filosofiskt och religiöst begrepp som är motsatsen till ondska och kan beteckna det som är moraliskt rätt.” enl Wikipedia. Men då måste man ju först definiera ondska! Så det finns alltså inga riktiga skiljelinjer mellan godhet och ondska. Den som anser sig vara god är kanske ond – och tvärtom. Därmed har ingen rättighet att försöka uppfostra andra personer – så länge som de inte gör varandra illa.

Men alla bör väl tänka sig för! Var det jag som kastade första stenen och tar jag ansvar för den?

5 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Dec 20, 2017 @ 10:12:57

    Vi som bara vill ha tillbaka det lugn och tillit som fanns när vi växte upp. Har vi kastat första stenen? Icke då. Vänsterpacket är de värsta. Men de måste tappa sin makt över många innan det sker.

    Gillad av 3 personer

    Svara

    • ulsansblogg
      Dec 20, 2017 @ 10:29:43

      Jo, vi måste nog ta på oss en bit av ansvaret! Vi har släppt fram dem utan protester. Det blir smärtsamt att ta tillbaka makten.

      Gillad av 2 personer

      Svara

    • SasjaL
      Dec 20, 2017 @ 10:45:45

      Jag kom någon gång i mitten av 1990-talet till en insikt, ca 10 år efter mitt sista skolår (4T). Av en slump började jag inse vad som egentligen har hänt i Europa under hela 1900-talet och att det jag fått lära mig i skolan var tillrättalagt och förskönat. Kontentan är att vänsterideologier är dömda att misslyckas och haverera, då de helt enkelt inte fungerar, mer än skenbart inledningsvis.

      Gillad av 2 personer

      Svara

  2. hllviken
    Dec 20, 2017 @ 14:17:50

    Artikeln manifesterar KLOKSKAP!

    Fortsätt ditt goda arbete 🙂

    Gillad av 2 personer

    Svara

  3. Conny Lundberg
    Dec 20, 2017 @ 23:28:00

    Det är verkligen hårda bud för den som nedvärderar andra och ger dem diverse tillmälen men ont går igen, icke överraskande! 😉
    Tack för kloka och insiktsfulla bloggposter, Ulla! 🙂

    Gillad av 1 person

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning