Hur mycket är en grundutbildning värd?

Grundskolan har som uppgift att förbereda eleverna för fortsatta studier, arbetslivet och vuxenlivet. Vad händer då när så många avslutar grundskolan utan fullständiga betyg och varför lyckas inte grundskolan att uppfylla dessa uppgifter? Det är två svåra frågor som är ännu svårare att besvara.

SCB bekräftar att 4 av 5 utrikesfödda barn inte får fullständiga grundskolebetyg och är därmed inte behöriga till gymnasieskolan.

 

statistik

 

”Oberoende av skälen till invandring och vilken del av världen man kommer ifrån klarar sig ungdomar som invandrat i tonåren sämre i skolan än deras klasskamrater. De med sämst resultat är flyktingungdomar och flyktinganhöriga. Av de flyktingungdomar som kommit till Sverige efter 12-års ålder lyckades bara omkring 20 procent av de som gick ut grundskolan mellan 2011 och 2015 få behörighet till gymnasiet. 80 procent av ungdomarna uppnådde alltså inte behörighetskraven till gymnasiet. I jämförelse med inrikes födda ungdomar och unga som invandrat till Sverige i tidigare åldrar är denna andel mycket låg. Av inrikes födda klarar 90 procent grundskolan, av de flyktingar som invandrat innan de börjar skolan går drygt 80 procent ut med godkända betyg och av de som kommit till Sverige mellan 7 och 12 års ålder är andelen som går ut skolan med behörighet till gymnasiet ungefär 65 procent.”

Ovanstående läser jag på Ekonomifakta. Det är beklämmande fakta! Men det är många som har påpekat det i samband med PISA-undersökningar genom åren. Då har ingen velat ta det på allvar! Skolan klarar inte sina uppgifter. Vad ämnar regeringen göra åt det? Har de någon plan – mer än fler resurser? Kan de se att det är något fel med undervisningen? Något måste ju göras åt problemet om vi inte ska acceptera A-, B- och C-lag. Ingen arbetsgivare vill anställa någon som inte ens klarat av grundskolan. Regeringen borde nog börja med att titta på orsakerna till att undervisningen inte klarar målen. Kan det bero på bristande disciplin? Ger inte den svenska skolan eleverna en trygg studiemiljö?

Finns orsakerna till utanförskapsområden, no-go-zoner , drogmissbruk och brottslighet just i ofullständiga betyg i skolan? Hittar vi även brist på integration som resultat av den svenska skolans misslyckande. När 4 av 5 invandrarungdomar inte klarar den svenska skolan så ger jag skolan betyget ”Ej godkänd”!

Men det är ju värre än så! Det kommer ju hit vuxna människor – människor som måste lära sig svenska språket och svenska normer innan de kommer ut i arbetslivet. Men vad lär sig kursdeltagarna i svenska för invandrare? I Skolverkets kvalitets- och resultatdatabas Siris redovisas bara personalen i svenska för invandrare, inte betyg eller provresultat. Men man kan få fram att kostnaden för SFI är drygt tre miljarder kronor för hela riket 2016, varav en miljard bara i Stockholms och Skåne län tillsammans.

3 Miljarder! Det borde väl innebära kvalitet? I mitt kvalitetssökande hittar jag att mindre än hälften av lärarna som undervisar på SFI har lärarlegitimation. I genomsnitt tre av tio lärare saknar pedagogisk högskoleexamen. Hur många är det då som klarar hela sin SFI-utbildning på 2 år och är rustade för att gå ut i samhället och söka jobb? Resultaten är olika – i Kalmar slutför 54 procent av eleverna sin studieväg inom två år, bättre än både Örebro (43 procent) och Malmö (35 procent)!

Vi kan säga att i snitt klarar knappt hälften sin SFI-utbildning som kostar oss ca 3 miljarder per år. De andra vad händer med dem? Ylva Johansson poängterade så sent som igår att:

”… den svenska modellen förutsätter att alla som kan arbeta gör det och bidrar till välfärden. ”Så har vi byggt vårt land och vår välfärd, och så ska vi fortsätta bygga det”.”

”Regeringen ser nu över hur man kan ge nyanlända bättre möjlighet att förstå hur samhällets stöd och förväntningar ser ut för att främja etablering och integration.”

Men hur ska de nyanlända komma ut på arbetsmarknaden, lära sig ett yrke och få förståelse för våra värderingar om de inte ens klarar av den grundläggande SFI:n? Hur ska de kunna integreras?

När ska regeringen inse att allt blir inte som de har tänkt sig?

 

Annonser

5 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Sven-Erik
  Dec 12, 2017 @ 13:28:45

  Senaste skolnyhet är snabbspår till gymnasiet, utan svensk medborgarskap och godkänt från grundskola, för ensamkommande som skall utvisas.
  Varför adopterar inte alla dessa goda en ung man och tar eget ansvar för honom?

  Gilla

  Svara

 2. tompas11
  Dec 12, 2017 @ 13:30:24

  Faktum är att det ännu fler än vad som redovisas, som inte har uppnått behörighet till gymnasiestudier. De har på papperet behörighet men i realiteten så är de godkända betyg de fått inget annat än glädjebetyg, som har föga med deras faktiska kunskaper att göra. Grundskolan ger dem godkänt för att bli av med dem och de blir därmed gymnasieskolans problem. Har själv haft elever som fått godkända grundskolebetyg i Sv, En och Ma men som sedan i gymnasiet visat sig inte ha de kunskaper som krävs för vidare studier i dessa ämnen. Det är därför inte förvånande att så stor del som 30 procent av de som genomgått gymnasiet inte klarar en gymnasieexamen utan endast får ett samlat betygsdokument.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Dec 12, 2017 @ 13:51:09

   Håller med dig! Jag har en (konspirations-?)teori. Jag tror att politiker och makthavare INTE VILL ha en välutbildad befolkning. Om befolkningen har större kunskaper än vad de själv har så blir de avslöjade som de narrar de är och avsatta. Därför vill de ha en lagom flummig skola där vissa tror att de har stora kunskaper trots att de egentligen inte kan så mycket.

   Gilla

   Svara

 3. motvallsblogg
  Dec 12, 2017 @ 14:26:31

  De pågår en allmän fördumning med myndigheternas goda minne.
  En av anledningarna är att myndigheterna grovt har underskattat svårigheterna för nyanlända att komma in i skolarbetet men vägrar att erkänna detta.
  I stället biter de sig fast i ett önsketänkande om att allt kommer att ordna sig.

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produktbilder åt företag.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: