Att utelämna hälften

Egentligen har jag ingen lust att kommentera oärliga människor. Men ibland gör jag undantag. En lokal Mp-politiker skrev att Malena Ernmans krönika var så bra. Det var enda orsaken till att jag läste den. Min första reaktion blev: Halva sanningar är också lögner!

Malena börjar med att tala om att det behövs ett mirakel för att rädda vårt klimat från allt hemskt som har hänt under 2017. Där kom första lögnen. Mänskligheten började inte att leva 1 januari 2017. Det var inte heller då som miljöföroreningar började uppstå. De miljöföroreningar som upptäcks nu är ju följden av människors sätt att leva och politiska beslut från industrialismens barndom. Med urbaniseringen och de moderna människornas levnadssätt kom också ett felaktigt utnyttjande av jordens resurser. Det började och slutade inte med 2017. Vi ser följderna av tidigare sätt att leva.

Trots allt är naturen vis och vi människor har inte så stora påverkansmöjligheter. Vi har haft istider, torrperioder, monsunregn, vulkanutbrott och tsunamis så länge som jorden har funnits. Vi har olika bergarter och olika motståndskraft på dem mot vatten och vind. Växtligheten har alltid anpassat sig efter odlingsförhållande. I de spanska bergen såg vi 1 m höga lavendelbuskar medan de som växer här hemma i trädgården är 20-30 cm höga.

Men åter till Malenas halvsanningar:

”För 2017 var året då 9 miljoner människor dog av miljöföroreningar.”

Hon nämner inte att problemen finns i utvecklingsländerna:

”– Giftiga platser och luft- och vattenföroreningar leder till en enorm belastning för hälso- och sjukvårdssystemen i utvecklingsländerna, säger Richard Fuller, ordförande för Pure Earth/Blacksmith Institute som genomfört studien på uppdrag av Global Alliance on Health and Pollution som är en samarbetsorganisation för bilaterala, multilaterala och internationella organ, regeringar, forskarvärlden och civilsamhället.”

”Richard Fuller säger att luftföroreningar och kemiska föroreningar ökar snabbt i utvecklingsländerna och att konsekvenserna för människors hälsa är ”ödesdigra”. Han menar att världens rika länder har löst många av dessa problem men att frågan fallit bort i den nya globala utvecklingsagendan när nya hållbara utvecklingsmål ska formuleras och ersätta millenniemålen.

– Miljöföroreningar kallas ibland tysta mördare, deras inverkan är svår att kartlägga eftersom det är sjukdomar och inte föroreningar som mäts i hälsostatistik, säger Richard Fuller.”

Nej, spelar på att vi ska ha dåligt samvete och tro att det är vi som orsakar problemen. Sådant köper inte jag. I vårt land har vi varit miljömedvetna sedan 70-talet! I snart 50 år har vi försökt att leva miljösmart. Ibland har vi misslyckats men … vi är ett av de länder som har nått längst då det gäller att vara miljömedvetna.

Nästa halvsanning från Malena:

”2017 var året då över 16 000 vetenskapsmän utfärdade en skarp varning till mänskligheten och förklarade att vi är på väg mot en klimatkatastrof; tiden rinner ifrån oss och vi är inte ens i närheten av att göra det som krävs.”

Hon glömmer naturligtvis att berätta att långtifrån alla vetenskapsmän är överens om detta. I Wikipedia läser jag:

”Flera kampanjer har startats av klimatskeptiker för att visa på alternativa åsikter inom forskarvärlden om den globala uppvärmningen.

 • En av de mer kända är Oregonpetitionen som samlade drygt 30 000 underskrifter från amerikanska akademiker, varav drygt 9 000 med doktorsavhandling, bakom påståendet att det inte finns övertygande bevis om att människans utsläpp av växthusgaser kommer leda till en katastrofal global uppvärmning.
 • I Sverige har Lars Bern och 20 professorer och docenter i naturvetenskapliga ämnen skrivit ett öppet brev vars innehåll går ut på att det finns inget samband mellan förhöjd koldioxidhalt och eventuella klimatförändringar.
 • I Tyskland har fler än 60 forskare i ett öppet brev till Angela Merkel tagit avstånd från vad de menar är klimatalarmister. Listan på forskare inkluderade även medarbetare inom IPCC.”

Nej, Malena och Mp har långtifrån alla forskare med sig i alarmen om klimatet. Ändå framför de ofta i debatten argumentet: ”Alla världens ledande forskare …” Det argumentet är en stor lögn!

Nästa halvsanning som Malena skriver om:

”2017 var året då forskare konstaterade att 80 procent av Europas insekter har försvunnit under de senaste 30 åren.”

Då nämner hon inte att forskningen avser flygande insekter. Sedan 1989 har ett stort nätverk av entomologer runt om i Tyskland regelbundet fångat in flygande insekter i över 60 tyska naturreservat.Det är de som har gjort studien som Malena skriver om. Det är alltså i tyska naturreservat som man har konstaterat mindre antal flygande insekter.

”Forskarna har ännu inte med säkerhet kunnat fastslå en förklaring, men minskningen beror inte på skiftningar i väderförhållanden och förändringar i landskapet.
I stället menar forskarna att det troligtvis handlar om ett intensifierat jordbruk och utökad användning av olika bekämpningsmedel och gödsel.”
”Studien visar bara på läget i Tyskland, men forskarna menar att resultaten kan ses som en trolig fingervisning för situationen i jämförbara länder i Europa.
– Frankrike och Storbritannien har liknande jordbrukssystem och använder samma medel som i Tyskland, förklarar Goulson.
– Vi kan inte bekräfta det men jag skulle säga att det finns en stor risk att Tyskland är representativt för ett mycket bredare problem. Om detta är fallet, står vi inför en överhängande ekologisk katastrof.” enl SVT.

Men Malena skriver att forskare har konstaterat att 80 procent av Europas insekter har försvunnit de senaste 30 åren. Det är ju lögn! Det gäller flygande insekter i 60 tyska naturreservat och ingenting annat!

Så fortsätter hon sin argumentation och jag orkar helt enkelt inte bemöta alla hennes dumheter och halva sanningar. Jag förstår mindre och mindre att Mp överhuvudtaget finns med i riksdagen och ännu mindre att de är med i regeringen. Om denna typ av argumentation är typisk inom Mp – och det tror jag att den är – så förstår jag att de förlorar röster. Det går inte i längden att bygga politik på lögner!

Halva sanningar är också lögner!

 

 

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. SasjaL
  Dec 07, 2017 @ 11:19:32

  Kommer inte ihåg antalet, men myror dominerar gruppen insekter.

  Gillad av 2 personer

  Svara

 2. uppstigersolen
  Dec 07, 2017 @ 16:42:22

  Malena Ernman är en duktig sångerska. Hon verkar ha pli på sin man eftersom han sköter hemmet om jag förstått det rätt. Hennes föräldrar var tydligen ganska godhjärtade. Hon tjänar hyggligt med pengar. Men, att hon ständigt får uttala sig om saker där hon fått det mesta om bakfoten är irriterande. Så för min del läser jag aldrig något hon sagt eller skrivit och de som hyllar henne för annat än sångprestationer hamnar på min varningslista. Lite lustigt att oftast finns personer redan med på denna lista som hyllat andra kufar.

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. ulsansblogg
  Dec 07, 2021 @ 10:26:37

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:

  REPRIS frän december 2017.
  Obegåvade politiker och deras svans av kändisar är ett problem för en värld stadd i positiv utveckling. Gedigen forskning för samhället framåt, men det vill till att den är förutsättningslös och inte styrd av politiker med en skev agenda.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

A.L - M.Foto

Välkomen till min sida med bilder från natur - landskap och stadsmiljö, hoppas du kan inspireras och njuta av vad ögat ser!

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

SVERIGE & BROTT

HAR DU VERKLIGEN EN ÅSIKT?

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

Politik blandat med ett och annat boktips.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: