Barn och internet

Under torsdagen släpps den årliga undersökningen ”Svenskarna och internet”, som tas fram av Internetstiftelsen i Sverige. Den gav egentligen inga sensationella siffror. Men … det fanns några siffror som jag regerade över.

98 procent av elvaåringarna har en egen mobil! Det fik mig att reagera – först! Men sen funderade jag kring vad en mobil är och vad den används till. När sonen var i den åldern så hade han mycket svårt för att hålla tiderna och/eller tala om vart han gick. Han fick min gamla Nokia och ett kontantkort som han själv fick ladda med hjälp av sina fickpengar. Jag kunde ringa till honom när jag ville och fråga var han var någonstans eller meddela att maten serveras om en kvart. Enkelt och praktiskt! Han var själv snål med sitt kontantkort och kunde ringa och säga: ”Mamma, ring upp mig!”

Men jag undrar om det är så som dagens 11-åringar använder sin mobil? Hur mycket koll har föräldrarna på 11-åringarnas surfande på nätet?

Vidare läser jag i undersökningen att Fyra av fem använder internet redan vid två års ålder! Detta förstår jag ännu mindre! Vilket behov har en 2-åring av internet? En 2-åring är i ett intensivt utvecklingsskede. Barnet håller på att lära sig att behärska sin kropp med både grov- och finmotorik. Att gå, springa efter en boll, kasta, dra, släpa och skjuta på. Att peka, utforska knappar och knapphål, att peta, känna på olika material och former och dofter. Dessutom håller barnet på att lära sig att använda språket. Nej, nej, nej, små barn behöver inte internet. De behöver en vuxen som lär de allt som de behöver kunna. Alla som har läst en saga för ett litet barn vet att barnet kommer ihåg men vill att sagan ska upprepas på samma sätt, gång på gång. Det är så barnet lär sig – genom upprepning!

För mig är det uppenbart att de vuxna föredrar en barnvakt medan de själv surfar på mobilen. Internet har blivit den barnvakten. Men … internet kan inte trösta, ge kärlek och värme! Internet kan inte kramas!

 

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Okt 19, 2017 @ 14:21:52

  Några av mina barnbarn har ju en mobil. Inte de allra yngsta. Föräldrarna har lagt in en app så de kan se var barnen befinner sig, dessutom får de ett meddelande när barnen är hemma. Förr i tiden skulle jag tycka att allt sådant var trams. I dagens tid när barn råkar illa ut tycker jag att det är en rimlig försäkring. Sen att de tittar på fåniga videos får man väl leva med. Barnbarnen är ju ute och leker också.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Okt 19, 2017 @ 15:19:12

  Då jag växte upp fanns inga mobiler. När det var dags för mat så gick farsan ut och busvisslade och då kom alla vi ungar utspringande från skogen. Grannungarna också…
  Skogen skriver jag, ja det var väl nästan så att det var vårt andra hem. Vi var alltid i skogen, när vi inte var hemma förstås. Vi byggde kojor, tillverkade pilar och pilbågar, slangbellor, spjut och armborst. Vid ett tillfälle så hade vi fått tag i tändstickor och gjorde upp en liten eld. Någon vuxen hade tydligen upptäckt rökutvecklingen och meddelat morsan om vad som var i görningen. Hon kom springande med mattpiskan i högsta hugg och vi flydde som skållade illrar åt alla håll. Det blev inte nådigt när vi till slut vågade oss hem.

  Man kan kanske säga att det var skogen som var mina föräldrars barnvakt och att ha skogen som barnvakt är inte det sämsta för ett barn.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Utforskar vår underbara värld objektivt. Piffar till den lite lätt med PS.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: