Gated community

Mitt hem är min borg! Detta ordspråk skrev den brittiske juristen och författaren, Sir Edward Coke, någon gång i början av 1600-talet. För mig känns det lika aktuellt idag. Hemma hos mig vill jag själv bestämma. Det är min integritetszon. Människor har olika stora integritetszoner. Utifrån detta väljer vi bostadstyp. Några bor i kollektiv och har inga problem med det medan andra behöver mycket utrymme och space.

Det är detta som jag tänkte  på när jag läste om Nimby = ”Not in my backyard”-mentalitet för drygt ett år sedan. Alla inser att bostäder och infrastruktur måste byggas men ingen vill att detta bygge ska skymma utsikten eller på något annat sätt inkräkta på det inrutade och trygga liv som vi lever.  Vi vet vad vi har men inte vad vi får!

Är det så konstigt egentligen? Om jag hade velat ha människor runt om mig som spelar hög musik, klampar omkring med träskor, springer i trappan, är högljudda, har skrikande barn, lämnar ludd i tvättmaskinen osv så hade jag valt att bo i ett hyreshus. Men … jag köpte ju en villa i ett lugnt och fridfullt gammalt och väl etablerat område. Det gjorde jag för att jag uppskattade lugnet, för att jag ville ha min trädgårdstäppa, mina bärbuskar, mina äppelträd, min gräsmatta och mitt hus. Jag ville ha en oas där jag kan sitta i trädgårdsstolen med min kaffekopp och lyssna på fågelsång och lukta på blommorna utan att störas av någon.

Då är det väl inte så konstigt om jag reagerar om någon vill ändra i stadsplanen, göra om grönområdet till bebyggelse med hyreshus, bygga ett flyktingboende eller hem för ensamkommande, göra en fotbollsplan utanför mitt fönster, dra en genomfartsled 100 meter från mitt hus eller liknande. Mina livsvillkor förändras kanske. De viktiga aspekterna för att köpa mitt hus suddas bort. Jag blir påtvingad just det som jag inte ville ha och valde bort!

”På samma sätt som riksdagen beslutat att alla kommuner måste ta emot flyktingar behöver kommunpolitikerna ha mod lokalt. Integrationen fungerar inte utan att hela samhället är med. Välbärgade delar kan inte tillåtas smita från ansvaret.

Dessutom är det farligt för ett samhälle om människor tillåts bygga upp enklaver där helt andra normer gäller och vissa grupper inte är välkomna.

Rädslan i Saltsjö-Boo handlar ju om okunskap. Och det finns ingen annan lösning mot fördomar än att mötas och lära känna varandra.” Enl skribenten.

Resonemang bygger på att jag som har köpt min villa är ond. Det är jag som är orsaken till att flyktingarna inte vill integreras. Det är jag som ska integreras till deras kultur! Jag ska förstå och acceptera … men … vem förstår mig och accepterar min vilja?  Varför ska jag ta ansvar för att politikerna har betett sig ansvarslöst och inte förankrat sina beslut hos den ursprungliga populationen. Jag trivs bäst med att bo i närheten av människor som delar mina värderingar och har ungefär samma levnadsmönster som jag har. Är det så konstigt? Vilken enklav bor skribenten i?  Vill han ha förändring av normerna i det bostadsområde där han bor och förändringar i skolan där hans barn går? Lever han som han lär?

Jag sällar mig till Nimby-mentaliteten och skulle kunna tänka mig att bo i gated communities! Gör det mig till en hemsk människa? Är jag farlig för samhället?

Just nu prövar jag på att bo i ett gated community. Man kommer bara in om man har nycklar och man kommer bara ut om man har nycklar. En skön, trygg och behaglig tillvaro. Låsta grindar överallt. Om vi hade pengar till det så skulle vi köpa en sådan lägenhet omgående. Det vore underbart att leva halva året här i Spanien i ett gated community och sommaren i Sverige. Jag vill ju slippa problemen som hopar sig i Sverige. Men trots allt så gillar jag den svenska våren och sommaren.

Innerst inne är jag nog en egoistisk människa som tänker mer på mitt egna välbefinnande än på andras. Men jag har ju bara ett liv och det livet vill jag leva tryggt!

 

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. hllviken
  Okt 11, 2017 @ 14:48:15

  Självklart vill man ha lugn och ro i sitt eget hem!

  Massinvandringen har tvingats på det svenska folket. Under decennier har flertalet ansett att Sverige ”tagit emot” alldeles för många.

  (Visserligen har de inte röstat på SD eftersom fler faktorer än invandringen har påverkat partivalet).

  Liked by 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Okt 11, 2017 @ 14:54:08

  Inte är du egoistisk. För 30 år sedan hade vi inte de problem vi har idag. Precis som du skriver, jag vill också bo så som jag valt själv. De som vurmar för mångkultur bor aldrig där själva. Det är vi vanliga dödliga som ska utsättas för allehanda patrask som inte kan sköta sig. Till råga på allt är det du och jag som betalar för dessa horder av ointegrerbara figurer. När nån kallar mig rasist för att jag vill välja vilka jag umgås med så frågar jag, var bor du själv och vilka umgås du med. Att höra Löfven stå och skrika okvädingsord är bara pinsamt.

  Gilla

  Svara

 3. tompas11
  Okt 11, 2017 @ 15:24:22

  Således kan vi konstatera att det som var sant förut är precis lika sant i dag – lika barn leka bäst.

  Gilla

  Svara

 4. Markus
  Okt 24, 2017 @ 16:16:31

  Nä inte ett dugg egoistisk bara männsklig o förnuftig med normala o männskliga värderingar. det är samma klaga som för 20 år sen det är bara vänstern som försöker radera dina normer o sätta epitet o etiketter på dig o skrämma dig ja tycker bäst om vita människor o likasinnade o det står ja för o det är inget konstigt med det. dom tål inte att du har en annan syn o vänder begreppen o söker sudda ut dina värderingar lyssna på din egen röst ingens annans ! min syster e likadan själv har hon gott i deras tycka synd om invandrarna o att vi är vita o arroganta må så vara ja e inte rädd längre.. man trvis bäst med sina egna och det är hur vi är uppväxta !

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

fujifredrik

Utforskar vår underbara värld objektivt. Piffar till den lite lätt med PS.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: