En historiebeskrivning

Att skriva har alltid varit en del av mitt liv. Det har blivit mitt sätt att sortera mina tankar. Men ibland vill det sig inte. Huvudet känns som en uppblåst ballong med mängder av stoff att skriva om. Som skjutningarna i går kväll i Arlöv eller om krav på folkomröstning i Katalonien eller det kära ämnet med medierapportering eller Telia eller Nordkorea eller Trump. Men där blir det stopp!

Det är en sådan dag då hjärnan tycks ta semester. Den vill inte! Det som jag helst vill skriva om – kan jag inte kommentera just nu av olika skäl. Det som jag kan skriva om – vill jag inte skriva om.

Så idag väljer jag en annan linje på skrivandet. Tänk om vi fik möjligheten att skriva en historiebok som ska läsas i skolorna om 50 eller 100 år. Vi ska beskriva 2000-talets början. Vad skulle vi då skriva?

För en tid sedan hade vi en diskussion här på Silvergen angående historieundervisning i skolan. Vi var ganska eniga om att den inskränkte sig till kungarnas, adelns, prästernas, borgarnas och böndernas historia. Den handlar inte om kvinnornas  och arbetarnas historia.

En sak vet jag! Jag skulle inte nämna hovet, prinsessbröllop, Reinfeldt, Löfven med följe eller Tobleroneaffären eller Mona Sahlins andra affärer. Inte heller skulle jag beskriva om alla ministerbyte.

Kanske jag skulle nämna SAAB-affären – nu har vi ingen svensk personbilstillverkning mer. CERN  och antimateria borde få ett omnämnande. IKEA och H&M skulle få en rad i min historia.

Men sen … skulle jag berätta om året då alla går omkring och pratar i mobiltelefon på offentliga platser och 33% av svenska folket har ett Facebook konto. Många svenskar lever som singlar. Ock året då 40% av de som finner en partner finner henne/honom  på en dejtingsajt och året då en stor del av svenska folket bloggar.

Sen … har vi jämställdheten! Fortfarande 2010 ligger kvinnolönerna några tusenlappar under männens och det är fortfarande mest kvinnor som jobbar inom vård och omsorg! Det är fortfarande till stor del kvinnorna som ”vabbar” (vård av sjukt barn) och tar hand om sina gamla föräldrar. Kvinnorna står för en stor del av långtidssjukskrivningarna. Kvinnorna har högst utbildning men väljer de lägst betalda jobben och är mest missnöjda.

Jag skulle skriva om det eskalerande våldet, skjutningarna, migrationen, utanförskapet, hedersvåld, dåliga skolresultat, … Jag skulle också skriva om mediernas dilemma och svårigheter i att bli tagna på allvar och hur våra skattepengar används av politiker till helt andra saker än vad som var syftet.

Kommuner och landsting skär i sina budgetar och försämrar sjukvård, äldreomsorg och skola. Många barn går ur skolan utan godkända betyg i basämnena svenska och matematik. Pensionerna minskar och det pratas om höjd pensionsålder. Vi blir äldre och äldre – många upplever både 90-årsdagen OCH 100-årsdagen.

Ja, jag skulle kunna skriva en hel del svensk 2010-års historia utan att nämna makthavare, pedofilerna inom katolska kyrkan och präster som vill bränna Jonas  Gardells böcker på bål. Skulle vara roligt att veta vad andra vanliga människor skulle beskriva i sin historia!

Men … finns det ingenting positivt att skriva? Jo, skillnaden mellan storstäderna och resten av landet. Vi som håller oss långt ifrån storstäderna lever fortfarande ganska lugnt och tryggt.  Många av oss åker utomlands på semester eller skaffar en extra bostad i ett annat land.

Min historiebeskrivning är nog färgad. Men är inte all historiebeskrivning det? Är den inte färgad av skrivarens egna erfarenheter?

 

Annonser

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. worlpresscomsite
  Sep 22, 2017 @ 12:37:45

  Hans Högqvist Vi har en Svensk biltillverkare! Koenigsegg är en av världens mest avancerade supersportbilar och säljs ”bra” med tanke på att priset är ca 8 miljoner och uppåt.

  3:30 minuter.
  Detta är bilen som väcker mer uppmärksamhet än vilken Ferrari som helst! Högteknologisk och innovativ teknik.

  Jag tycker att du ska se dokumentär filmen ”The Red Pill” för att få lite annorlunda synsätt på man/ kvinnofrågan. https://www.youtube.com/watch?v=wXVJX0fmowk
  För 29:- har du den i två dygn. Filmen är mycket välgjord och de två timmarna känns som en halvtimme.
  Feminismen skulle få stor plats i min historieskrivning om de senaste 50 åren.
  Se filmen!

  Liked by 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Sep 22, 2017 @ 18:01:03

  Nu har jag sett filmen The Red Pill. Den finns på nätet, bara att Googla, dock utan svensk text. Filmen beskriver hur det ser ut i USA när det gäller lika (o)rättigheter och (o)likvärdighet mellan könen och hur feministrörelsen kontra den mansrörelse som bildats ser på mäns och kvinnors liv i samhället. Några fakta från filmen: Män är lika mycket offer som kvinnor, men det tystas effektivt ner. Ingen inom feministrörelsen är intresserad att diskutera detta. De flesta män har ingen makt alls, precis som de flesta kvinnor. Det är männen som har de skitigaste jobben. Det är männen som har de farligaste jobben. Det är männen som mister sina liv på grund av sitt farliga arbete. Det är övervägande män som mister livet i krig. Vårdnaden av barn efter skilsmässa går nästan alltid till kvinnan. Kvinnor döms till lägre straff än män för samma brott. Det är nästan lika många män som blir misshandlade av kvinnor som kvinnor av män. Dock finns det ingen hjälp att få för dessa män som kvinnor misshandlat. Däremot finns det många kvinnohus för misshandlade kvinnor. Männen står för en övervägande majoritet när det gäller självmord. Kvinnor har oftast lägre lön än män och det är väl snarare där som jämställdheten måste öka. Lika lön för lika jobb. Feministrörelsen kräver inte att kvinnor ska ha de skitigaste jobben, de farligaste jobben eller de tyngsta jobben. De anser att det är ok att det är övervägande män som jobbar inom denna kategori.

  Det tycks som om feministrörelsen inte vill ha lika rättigheter och likställdhet mellan män och kvinnor, utan snarare som om kvinnor ska bli och vara favoritiserade och få en fördel på i stort sett alla områden gentemot män och att allt dåligt är männens fel. Slutsatsen blir då att inom feministrörelsen så handlar det inte om att kvinnor ska bli behandlade och ses på lika villkor och att kvinnor och män tillsammans ska fatta avgörande beslut utan om något helt annat. Nämligen att kvinnorna i ensamt majestät ska ha all makt och därmed inneha bestämmanderätten till allt och alla. Sen är det väl på det viset att vänstern har kidnappat feministrörelsen och därmed färgat den. Men se filmen själv, det är den väl värd.

  Liked by 1 person

  Svara

 3. uppstigersolen
  Sep 23, 2017 @ 10:57:38

  Du skriver, finns det inget positivt att skriva om? Visst finns det det det. Problemet idag är att så många i Sverige och västvärlden har det jättebra och lever i sin egen värld. Man bor bra, äter gott, ungarna går till skolan som funkar OK. Många nya pensionärer har ett rikt liv. Eftersom vi har det så bra så tar vi inte in att detta kanske tar en ände med förskräckelse. För några har detta goda liv fått sig en törn, Åttatusen kvinnor blir våldtagna i år, tusentals hem har blivit drabbade av inbrott tex. Men, så länge det inte drabbar mig eller mina närmaste så är allt bra. Så visst kan du skriva om allt positivt.

  Gilla

  Svara

 4. Markus
  Sep 24, 2017 @ 20:29:21

  håller mig till tompas version och sen har män oftast tyngre beslut och svårare uppgifter och mer ansvar på dom betydande positionerna än kvinnor har och är bättre beslutsfattare generellt än kvinnor !

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

fujifredrik

Utforskar vår underbara värld objektivt. Piffar till den lite lätt med PS.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN SÅ BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: