Vill de att vi ska vara bildade?

Filosofiska och inte färdigtänkta tankar dyker upp i mitt huvud idag. De är påverkade av andra bloggares försök till filosofiska tankar. Ibland är det svårt att se sammanhangen. Utbildning och bildning är två centrala begrepp i de tankar som far runt i min hjärna just nu. Jag vet att jag många gånger har försökt att skriva om detta men jag tror inte att jag har lyckats att framföra hela mitt budskap. Jag lyckas kanske inte idag heller? Men för drygt 1½ år sedan skrev jag följande:

”Många människor sätter ett likhetstecken mellan bildning och utbildning. Men så är det naturligtvis inte. Jag har stött på människor med väldigt hög utbildning som som inte verkar ha den minsta gnutta bildning. Men jag har också stött på människor med låg utbildning som har hög bildningsgrad. däremellan kommer naturligtvis alla som har varierande grad av både bildning och utbildning.

Jag minns A-lagaren på parksoffan för många år sedan. Han var ren och proper. Vi pratade med varandra ganska länge och han verkade ha funderat på det mesta här i livet. När jag reste mig så sa han: ”Du ska vara rädd om dig! Du ska inte prata med sådana som mig!” ”Varför?” undrade jag. ”Du ska tänka på ditt rykte, för du är en bra människa!” Jag minns att jag hasplade ur mig något om att jag pratar med vem jag vill. Jag upplevde den mannen som bildad och att han visste att han själv inte var så välsedd och verkligen menade det han sa om att mitt rykte kunde bli nersolkat om jag pratade med honom. Jag fortsatte att prata med denne man lite då och då. Han verkade glad åt det men avslutade alltid med: ”Var rädd om dig!”

Jag tänker också på kvinnan med hög akademisk utbildning  som använder ett språk som skulle passa i drängstugan. Som drar ”fel” slutsatser om det mesta. Hon är bitter och elak och gör sig ovän med de flesta. Ljuger och hittar på – allt för att kränka sina medmänniskor. Ändå påstår hon att hon folkbildar.

Men vad är då bildning? Det har ju ingenting med utbildning att göra! ”Bildning är det som är kvar sedan vi glömt allt vad vi lärt.” skrev Ellen Key (1849-1926).Men jag skulle nog vilja påstå att bildning är förmågan att analysera, lära, dra egna slutsatser och använda sig av dessa slutsatser. Många människor går genom livet utan att analysera och dra slutsatser. De ställer aldrig frågan: ”Varför?” De bar accepterar allt som de läser, hör eller ser på TV. De gör det enkelt för sig genom att aldrig ifrågasätta. Ock de blir aldrig bildade!”

En sak är säker: Utbildning och bildning är två olika saker! Politiker talar alltid om vikten av utbildning. Alla ska utbilda sig – men till vad? Vilka kunskaper ska vi ha? Det fanns ju en tid då det var viktigast att kunna Martin Luthers  Den lilla katekesen som användes flitigt som lärobok. Kyrkan ville ha makt över befolkningen.

Även jag är uppfostrad med att följa de 10 budorden. De är fortfarande en bra moralkompass även för mig som är ateist.Jag gillar också Jesu liknelser. De är just liknelser som gör det lättare att förstå hur vi ska förhålla oss till varandra.

När alla barn fick gå i folkskolan och lära sig att läsa så var fortfarande den kristna läran viktig. Men barnen fick också lära sig att skriva och räkna samt djurhållning och hygien. Med den obligatoriska skolan blev läs- och skrivkunnighet en tillgång för alla och detta gav människorna ett rikare liv och större chanser att hävda sina medborgerliga rättigheter. Men …  Utbildning är inte bara kvalificering utan också ett slags manipulering där en elit i samhället lär människor i
lägre samhällsskikt att handla och tänka på ett bestämt sätt. Skolan blev alltså en maktapparat för social och politisk kontroll. Folkskolans allmänt uppfostrande uppgift stod i centrum för debatten.
Folkskolan skulle gå i spetsen för allmän moral, tukt, sedlighet och fosterlandskärlek.

Med kunskaper odlas också självständigt tänkande. Detta hade kanske inte makthavarna förutsätt!   Ett helt nytt skolsystem blev sålunda nödvändigt. Ett nytt ämne skapades för
demokratifostran – samhällskunskap. En ny skolform skapades – grundskolan. Kyrkan skildes från staten. Staten skulle vara ensamma om makten och kunna utbilda de unga till lydiga redskap i politikers händer.

Tyvärr motsvarade inte svenska folket politikernas önskan! Vi envisades med att använda vår hjärna till att tänka och analysera. Vi hade en annan syn på demokrati än vad politikerna hade. Där befinner vi oss nu – bildade och utbildade. Vi är motsträviga och bestraffas av politikerna med höga skatter. Vi fortsätter att vara motsträviga och våra politiker väljer att ta in en ny befolkning som de kan uppfostra till lydiga demokratiska medborgare. Men … den nya befolkningen är inte vare sig lydig eller demokratisk. Politikerna har misslyckats ännu en gång.

Politiker förlorar makt över en bildad och tänkande befolkning – men även över en obildad befolkning! Vem kan de då ha makt över och vem kan de fortsätta att manipulera? Är lösningen ännu mer utbildning? Jag tror inte att de ser konsekvenserna av sin maktlystnad. Det är ju inte lätt att inse att en stor del av befolkningen är mer bildade och innehar större kunskaper än de själv!

ior

Annonser

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. hllviken
  Aug 13, 2017 @ 15:48:09

  VILHELM MOBERG är ett gott exempel på en person som fick lite formell skolutbildning men genom eget intresse och hårt arbete nådde fram till omfattande kunskap. Bildad som han var, delade han villigt med sig av sin livsvisdom.

  Liked by 3 people

  Svara

 2. motvallsblogg
  Aug 13, 2017 @ 17:13:18

  ”Akademisk utbildning – som en del förväxlar med bildning – ger prestige.”
  Är ett citat jag samlat på mig men har ingen notering om varifrån det kom.

  Liked by 2 people

  Svara

 3. uppstigersolen
  Aug 13, 2017 @ 18:12:33

  En bra sammanfattning. Jag brukar säga att en person med god utbildning OCH sunt förnuft är en person som kan göra mycket gott. Utan sunt förnuft spelar eventuell utbildning ingen som helst roll.

  Liked by 3 people

  Svara

 4. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Aug 14, 2017 @ 02:46:56

  Hur skiljer man då på bildning, utbildning och inbillning? Då anser jag att det krävs både barnets öppenhet, kreativitet, samt vetenskapsmannens skepticism, men framförallt karaktär, för det är lätt att kopiera lögner, men betydligt mer ansträngande att söka sanningen.

  ”I religion och politik är människors tro och övertygelser i nästan varje fall införskaffade i andra hand, och utan undersökning, från auktoriteter som själva inte har granskat frågorna i fråga, men har tagit dem i andra hand från andra icke-granskare, vars åsikter om dem inte var värda en mässingsprutt.”
  / Mark Twain

  ”Vetenskap är en livsstil. Vetenskap är ett perspektiv. Vetenskap är en process som tar oss från förvirring till förståelse på ett sätt som är precist, förutbestämt och tillförlitligt – en förvandling, för de som har tur nog att få uppleva den, som ger kraft och är emotionell.”
  /Brian Greene

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 14, 2017 @ 09:28:00

   Vad är sanning? Du och jag definierar sanningen olika pga att vi har olika erfarenheter och referenser. Det finns inga absoluta sanningar.
   Vetenskap är produktionen av ny kunskap med systematiska metoder. Metoderna, teorierna och den nya kunskapen ska vara dokumenterade och granskade. Vetenskap förändras hela tiden utifrån kunskaperna och nya rön.
   En bildad person inser att ingenting är absolut. Den personen har ett öppet sinne för nya saker. Men den är också kritisk och ifrågasätter samtidigt som den hela tiden söker nya kunskaper och värderar dem utifrån tidigare kunskaper och erfarenheter.

   Det optimala är att vara både bildad och utbildad. Samtidigt måste vi inse att det är lätt att inbilla sig och suga till sig budskapen från falska profeter. Vi ser detta inom religioner och politik. Nu upplever vi t ex många falska profeter inom miljörörelsen.

   Liked by 1 person

   Svara

  • ulsansblogg
   Aug 14, 2017 @ 10:24:48

   Anser att ditt resonemang har en hel del poänger. Att besvara med ett antal skriftliga rader är inte möjligt eftersom det krävs flera spaltmeter, det kommer ändå att bli för kortfattat. Men det är ett bra underlag för ett samtal.
   Om ett stort antal av politiker både på global och lokal nivå insåg att de i både vad det gäller utbildning och bildning kommer till korta vore mycket vunnet. Att de själva tror sig om och försöker få valmanskåren att tro på deras storhet med att pådyvla deras storskaliga projekt och att det då är en gåva till mänskligheten. det uppfyller det tredje kriteriet, inbillning.
   Mvh Olof Lundqvist.

   Liked by 2 people

   Svara

 5. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Aug 14, 2017 @ 13:39:07

  Det finns bara en sanning men oändligt många villfarelser där vi alla lider av det senare. Vetenskapen är metod som tar oss närmare sanningen, rent generellt, även om den kan förfalskas och korrumperas av politiska eller ekonomiska agendor. Därför är det alltid på sin plats att vara skeptisk. Meditationen ökar medvetandets förmåga att upptäcka lögnerna och bli mer vaken.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

Kunskap och förnuft

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

%d bloggare gillar detta: