Ångest – för vad?

Semestern är slut och många börjar jobbet igen. Medierna har de senaste dagarna kommenterat detta. Jag blir fundersam om vilken bild de försöker skapa. Är det medvetet eller är det bara förmedling av den egna dåliga attityden till arbetet och till pengar.

Det började med en artikel om den ångest som infinner sig över att börja jobba om några dagar och hur människor ska förbereda sig inför detta. Vadå ångest? De flesta människor har vilat upp sig under semestern och tycker att det blir skönt att börja jobba igen, träffa sina arbetskamrater och återgå till vardagen. Så har det alltid varit för mig och så har människor i min omgivning sagt. Har artikelskrivaren själv ångest över ett vardagligt liv? Gillar inte vederbörande sitt jobb? Är det dennes egen ångest som ska projiceras på resten av befolkningen?

”Ett av de bästa sätten att hantera oro är att sätta ord på den, enligt Gunilla Burell som är psykolog och forskare på Uppsala universitet.
– Det kan vara en bra idé att kontakta en nära kollega eller en vän och prata ut om oron inför semesterslutet. Bara att sätta ord på ångesten kan hjälpa, säger hon.”
”En annan god idé kan vara att lista de tre bästa sakerna med semestern och försöka ta med sig åtminstone en av de in i jobbvardagen.
– Om du till exempel mått bra av att vara utomhus mycket under ledigheten så kan du ju äta frukost på balkongen ganska långt in på hösten, eller ta en promenad, föreslår Gunilla Burell.”

Sen kom artikeln om hur arbetsgivaren måste vara snäll mot alla ångestladdade medarbetare som återkommer från semestern. Arbetsgivaren ska erbjuda medarbetarna något roligt – en morot – så att de känner sig välkomna tillbaka till jobbet. Denne ska inte heller kräva för mycket av de anställda de första dagarna. Men snälla artikelförfattare! Det handlar inte om vuxendagisverksamhet! Arbetsgivaren betalar sina medarbetare för att de ska utföra vissa tjänster. Denne betalar inte för att få gullegulla med de anställda.

Medierna spekulerar också i hur barnen ska klara av att komma tillbaka till förskolan. Hur barnen ska förberedas och vilka problem som kan uppstå. Varför förutsätter de problem? Varför kan de inte tänka sig att barnen tycker att det är roligt att träffa kompisar, förskolepersonal och återgå till vardagen igen. Barnen har kanske stressats med en mängd aktiviteter under semestern och behöver lugnet i vardagen?

En annan dag satt psykologen i TV och talade om alla trasiga familjerelationer som har kommit till ytan under semestern. En annan dag talade psykologen om vardagsstressen – att hinna med att kolla jobbmejlen under semestern samtidigt som barnen kräver uppmärksamhet. Sen var det vädret!

”Strandhäng som regnar bort på ledigheten kan vara trist för semesterfirare som längtat efter just det. Med lagom förväntningar på vädret minskar besvikelsen, enligt psykologilektorn Per Johnsson:

– Ha alternativ i bakfickan som inte är så väderkänsliga.”

”– Folk ska inte låsa upp sig för mycket vid vädret. Därför behövs en strategi med alternativ på aktiviteter om vädret inte blir som man hoppats, så att man inte sitter hemma och lider för att det inte går att åka till stranden, säger Per Johnsson, universitetslektor i psykologi, vid Lunds universitet.”

Semestern finns för att vi ska kunna få tillfälle att vila och hämta krafter inför! Men om man ska tro på medierna så är det jobbigt att ha semester och människor är inte utvilade efter den. De tycker inte om att återvända till jobbet och träffa sina arbetskamrater. En stor del av befolkningen gillar faktiskt att jobba och vill ha struktur i tillvaron. De har faktiskt slappat, sovit länge om morgnarna, besökt nya platser, träffat vänner och släkt, träffat nya människor, spelat sällskapsspel, gått barfota och bara umgåtts med familjen. De är utvilade och vill återgå till vardagen. Barnen vill träffa sina kompisar. De är nöjda!

Vilken bild är det medierna försöker förmedla? Vill de göra befolkningen till offer under vissa strukturer skapade av arbetsmarknaden? Vill de vara eliten som ska tala om för oss hur vi ska uppleva livet? Vill de ge oss dåligt samvete för att vi inte känner ångest och stress? Vill de tala om för oss att vi inte ska tycka om att arbeta? Vill de bara propagera, lobba och sprida kaos?

Eller kan det vara så att mediemänniskor själv har en dålig struktur i sin tillvaro? Har de inte själv hittat de små vardagsknepen som gör livet lättare? Om de själv är ostrukturerade så behöver de inte projicera detta på resten av befolkningen. Svenska medier ska inte fungera som psykoterapi åt ostrukturerade journalister! Speciellt inte som de får betalt för att vräka över oss denna sörja!

kaos

 

Annonser

15 kommentarer (+lägga till din?)

 1. hllviken
  Aug 10, 2017 @ 11:47:17

  ”Ångest, ångest är min arvedel,
  min strupes sår,
  mitt hjärtas skri i världen…”

  PÄR LAGERKVIST (1916)

  ”Inget nytt under solen” 🙂

  Eller du kanske menade att reportaget om ångest hade en dålig agenda bakom?
  Det lät för vinklat?

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 10, 2017 @ 12:00:50

   Ja, jag menade att journalisterna föredrar att skriva om ångest efter semestern när det händer en mängd allvarligare saker i världen och i Sverige.

   Liked by 1 person

   Svara

   • hllviken
    Aug 10, 2017 @ 12:08:44

    Håller med om att MSM ofta har en generaliserande, uppfostrande ton.

    Sanningen bakom det mest väsentliga skriver de inte om, trots att de vet om det. T.ex. kunde man förut avläsa vilka som läste artiklarna i Newsvoice (medelst Creeper) – det var MSM och diverse myndigheter…

    Liked by 1 person

 2. uppstigersolen
  Aug 10, 2017 @ 12:56:58

  Journalisterna mår ju dåligt av att sitta och ljuga hela dagarna. Och nu när de är tillbaka på Södermalm efter ledigheten så finns multikulturen där. Så det är självklart att de mår dåligt och vill att vi andra också ska må dåligt. Men, gillar man inte sitt jobb så drar man vidare. Journalister är ju tränade i att ljuga så de kan nog få nytt jobb varsomhelst.

  Liked by 2 people

  Svara

 3. Willy Erksson
  Aug 10, 2017 @ 13:12:51

  Vart är samhället på väg?
  Ångest inför jobbet
  Problem med könsidentiteter
  Mjölk är en vitmakt symbol
  Har inte idioterna viktigare saker att syssla med?
  Polis, försvar, sjukvård, etc etc. krackelerar och man ägnar sig åt skitsaker – åtminstone i MSM – och end anledningen måste vara att distrahera medborgarna från de problem som politiker och myndigheter borde prioritera och agera på.

  Liked by 3 people

  Svara

 4. tompas11
  Aug 11, 2017 @ 00:44:55

  De som troligen har mest ångest inför att börja jobba efter semestern (lovet) är med största säkerhet lärarna. De vet inte hur sammansättningen i den klass eller de klasser ser ut som de ska undervisa och detta i sig skapar en oerhörd ångest. Efter 14 år inom skolvärlden och de kontakter jag haft med olika kollegor så torde jag veta vad jag talar om. Och med den invandring som skett blir ångesten etter värre. Tack och lov lämnade jag det sjunkande skeppet skolan för snart tre år sedan och någon längtan tillbaka existerar icke.

  Liked by 2 people

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 11, 2017 @ 07:55:45

   Jag förstår dig och inser att det skapats stora problem inom skolans värld. Kanske det hade kunnat undvikits om den förda skolpolitikern hade varit helt annorlunda. Jag lämnade ett statligt företag för 20 år sedan, jag sade upp mig fast jag hade kunnat haft tjänsten kvar till pensionen, vilket jag inte ångrar en sekund. Sedan dess har kundunderlaget förändrats väsentligt och det råder i förhållande rill när jag tjänstgjorde rena kalabaliken. Gamla kollegor som jag har kontakt med vittnar om det och en del av det kaos som råder går det att läsa om i den svenska pressen, då främst i s k fri media.
   Mvh Olof Lundqvist.

   Liked by 1 person

   Svara

 5. Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
  Aug 11, 2017 @ 11:09:52

  Om du inte skaffar dig mer relevanta rubriker och ingresser som tydligt belyser vad dina poster handlar om så kommer jag plocka bort dig ur rss-feeden och enbart länka till dig längre ner. Jag anser att det skulle vara stor synd och skam om jag skulle känna mig nödgad till det. Det handlar om att göra Vetenskapliga partiet fritt från klickbeten.

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 11, 2017 @ 11:31:36

   På vilket sätt är inte rubrikerna relevanta?

   Gilla

   Svara

  • ulsansblogg
   Aug 11, 2017 @ 20:37:53

   Att klaga på petitesser är inte så värst begåvat. Om man har en gemensam agenda gentemot de krafter som vill splittra samhället bör man hålla ihop. Enade vi står söndrade vi falla. Alla som kommenterar på den här bloggen är ett salt i tillvaron och vi Ulla och jag (Olof) ser helst att man kommer med konstruktiva lösningar på det budskap som vi försöker förmedla.
   Mvh Olof Lundqvist

   Gilla

   Svara

 6. tompas11
  Aug 11, 2017 @ 19:29:57

  Tycker inte att rubrikerna är vilseledande. Sedan så måste man naturligtvis läsa hela texten och inte bara rubriken. Kan rubriken locka till läsande av texten – så mycket bättre då.

  Liked by 1 person

  Svara

 7. ulsansblogg
  Aug 11, 2017 @ 20:03:23

  Att sätta en rubrik för en artikel ska vara både kittlande och till viss mån informera om innehållet. Det hela är en svår konst och många redaktioner har slitit sitt hår för att få till en bra rubriksättning. Se bara på Tomas ;Mattsson han är näst intill flintskallig men ändå har Expressen kommit till korta med sina rubriker därför sjunker upplagan ständigt, kanske inte endast för det utan mer för innehållet. LOL och ploj ta det som du vill Martin..
  Mvh Olof Lundqvist

  Gilla

  Svara

 8. Sven-Erik
  Aug 12, 2017 @ 08:59:21

  Läser med förvåning över Martins kommentar. Repeterat varför Ulla och Olle skriver och för vem. Bläddrat igenom Vetenskapliga Partiet hemsida. Vad som framgår är att Martin känner sig kränkt av att Ulsans blogg får fler läsare med sitt engagerande innehåll och jag är helt övertygad att både Ulla och Olof har mer hår medan både Tomas Mattsons och Martins hår försvinner i takt med att läsarna uteblir. Något som vetenskapligt kan bevisas om Martin inkluderar toppen av sin hjässa i sin profilbild. 😊
  Förövrigt är det lämpligt att göra en Borgånger så du Martin slipper din ångest.
  LOL till Ulsans blogg. Fortsätt, ni är läsvärda med era tänk.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: