Klarar vi oss utan kontanter?

Det fanns en tid då vi inte betalade med små plastkort och inte hämtade ut våra pengar i bankomater. Det fanns en tid då vi räknade med 1-,2-, 5-, 10-, 25- och 50-öringar. Det fanns en tid då barn lärde sig att hushålla med sina fickpengar.

”Som barn lärde jag en visa:

Om jag fick fem öre
Text och melodi: Felix Körling

Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma,
då skulle ja bli så glad så glad så glad,
då skulle ja köpa så mycke med detsamma,
och ja skulle köpa allt vad ja vill ha.

En docka, en stor, som kan blunda och kan titta,
med kläder så fina skulle köpa ja,
och gräddkarameller jag skulle ge åt Britta,
men hon skulle bjuda ja, när ja vill ha.

Och mamma skulle få en ny hatt och en ny kappa,
och ja skulle ha en muff som Stina har,
och sen skulle jag visa alltihop för pappa
och ge pappa pengarna som sen va´ kvar.

Ja, på den tiden – på 50-talet – räckte nog 5-öringen till mycket men inte till allt det som barnet trodde. Det är lätt att vara givmild och vilja ge andra på de pengar som man själv inte har.

Men … jag minns fortfarande när jag stod vid kiosken och köpte godis – köpte 1-öres, 2-öres och 5-öresgodis. Jag hade kanske en 10-öring eller 25-öring att köpa för. Jag räknade hur jag skulle få mest för pengarna. Jag lärde mig att det inte går att köpa för mer pengar än vad jag har. Ibland sparade jag pengarna för att kunna köpa en bunt filmstjärnor eller ett ark bokmärken eller en serietidning eller … Det gällde att hushålla med veckopengen. Jag fick ju inte fler pengar förrän nästa vecka!”

Så skrev jag i min blogg de 1 mars 2017. För mig känns det viktigt att barn får lära sig att räkna med riktiga pengar. De kan väl inte förstå att pengarna kan finnas i ett plastkort eller att de faktiskt tar slut?

”Två tredjedelar av Sveriges handlare tror att de kommer att sluta acceptera kontanter senast 2030, enligt en undersökning i en opublicerad rapport från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).”

”-Det går väldigt fort just nu. För bankerna innebär hantering av kontanter bara en kostnad, så kontanter kommer bara att finnas så länge människor och butiker efterfrågar dem.” läser jag.

Ja, i vår stad finns det ingen bank som sysslar med kontanthantering. All insättning och alla uttag sker via automater sedan några år tillbaka. Alla löner, sjukersättningar, pensioner mm betalas till ett bankonto och kan bara nås via bankkort eller internet. Vi får inga pengar i handen. Jag minns lönefredagar då far kom hem med sitt lönekuvert. Han satt vid köksbordet och räknade så han hade fått rätt ackord och delade upp pengarna i högar för mat, el, hyra, fickpengar, osv. Resten av pengarna gick han till banken med och sparade på bankbok.

Idag innehåller inte lönekuvertet några pengar – enbart en specifikation av lön, avdrag, semester, osv. Inga fysiska pengar! Ibland fungerar inte bankomaterna och då kan det bli kris når vi inte kan hämta ut våra egna pengar. Ännu större blir krisen när kortterminalerna i butikerna inte fungerar. Då kan vi inte köpa några varor! Det går inte att slinka in i butiken och säga att jag betalar imorgon. Det kunde man göra förr. Skulden skrevs upp i en bok och betalades när tillfälle gavs.

Det finns många tillfällen som vi inte kan betala med kort. När jag köper något av min granne så vill jag betala kontant. När jag är på ett föreningsmöte så vill jag betala kontant för fikat och/eller lotterna. När barnen ringer på dörren och vill sälja bröd för att samla till skolresan – då vill jag betala kontant. Likaså när de säljer sina jultidningar. Loppis och marknader. Vid restaurangbesök använder jag kontanter. Ja, det finns mängder av tillfällen som jag anser att kontanter är det enda vettiga.

Nej tack! Jag vill inte ha ett kontantlöst samhälle! Jag vill ha koll på mina pengar!

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 09, 2017 @ 10:19:33

  Jag kommer att tänka på när en grabb på kanske 10 år kom och ville att vi skulle köpa blommor av honom. De var fina men hustrun hade inga kontanter. Då säger grabben: Jag tar Swish. Hustrun hade inte Swish så det blev inga blommor. Så, även den uppväxande generationen lär sig att kontantlöst är bra men ibland blir det ingen affär.

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. hllviken
  Aug 09, 2017 @ 10:38:03

  Instämmer helt med artikeln –
  vill dock tillägga att konflikten är mycket djupare och mer omfattande än så:

  http://kontanterna-och-vagra-ta-chippetvilddjurets-marke.html#comment

  Gillad av 1 person

  Svara

 3. hllviken
  Aug 09, 2017 @ 10:42:35

  Instämmer helt med artikeln men vill tillägga att konflikten är betydande mer:

  http://experimentlandet.blogg.se/2017/february/varna-kontanterna-och-vagra-ta-chippetvilddjurets-marke.html#comment

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. Maria L.
  Aug 09, 2017 @ 17:36:57

  Den konspiratoriska och elaka tvillingen i mig säger att det kontantlösa samhället är bara ett sätt för Storebror att hålla koll på oss. Var vi handlar, vad vi handlar m.m. Om de inte kan operera in GPS-chips i oss… så kan de hålla koll på var vi handlar och på så sätt får kontroll över oss..

  För några år sedan var jag i en verklig svacka i både livet och själen, och jag var tvungen att söka hjälp hos socialen, där skulle de ha kontoutdrag på mina två bankkonton varje månad, och vid ett tillfälle hade de sett att handlat på systembolaget och några dagar senare sett att jag handlat på en guldbutik (inga massiva summor tror de båda inköpen hamnade på 300)… då blev det husförhör!! Eftersom jag var psykiskt svag så orkade jag inte ifrågasätta, jag blev bara ännu mer deprimerad och kände mig totalt värdelös. Efter det så började jag alltid ta ut kontanta pengar när jag skulle handla. I efterhand så vet jag att den handledaren jag hade då hade klivit över skaklarna rejält.. för de har absolut ingenting med såna saker att göra… men då orkade jag bara inte.. och det finns säkerligen tusentals personer till som råkat ut för samma sak.

  Och personligen så tror jag att det kontantlösa samhället är till för att ha kontroll över våra liv.

  Lev Väl!

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 09, 2017 @ 20:26:00

   Jag tror också att det är ett sätt att hålla koll på oss – främst för att se om vi har sidoinkomster som kan beskattas. Min gamla granne ägnar sina dagar åt att tillverka fågelholkar av gamla brädstumpar som han får. Han säljer dem till en ringa penning. Kanske han tjänar några tusen på detta. Det skulle gärna våra makthavare vilja ha reda på – så de kunde beskatta honom för detta.

   Gilla

   Svara

 5. tompas11
  Aug 10, 2017 @ 01:13:17

  Kanske är det så att vi måste arbeta mera svart för att gå bakom ryggen på Staten med stort (S). För min egen del så skiter jag högaktningsfullt om någon vet när och om jag handlar något med plastkortet. So what?

  Gilla

  Svara

 6. Emil
  Aug 12, 2017 @ 10:39:13

  Visst är det så att ett kontantlöst samhälle är den våta drömmen för eliten, globalisterna, New world order eller vad vi nu må kalla dem. Då kan de verkligen med en knapptryckning kontrollera oss alla helt och hållet. Ett litet chip skall vi alla ha vill de. Då kan de se vart vi är hela tiden och hålla koll på oss alla, då kan de kanske t.o.m. stänga av oss, eliminera oss när de behagar? Om vi blir för kritiska mot systemet?

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 12, 2017 @ 10:52:09

   Kanske hör det till konspirationsteorier men jag förvånar mig och undra om statliga SJ har utsetts som en provbänk vad det gäller chips. SJ skulle vilja enligt ett nyhetsmeddelande få sina kunder att operera in ett chip vad det gäller en ”smidigare” hantering av betalning.Det som synes mest overkligt i närtid blir normalt i framtiden.
   Mvh Olof Lundqvist

   Gillad av 1 person

   Svara

   • Emil
    Aug 12, 2017 @ 10:59:45

    Det man skall tänka på är att även en teori kan stämma. Att något kallas för ”konspirationsteori” ger ett löjets skimmer och det låter oseriöst. Självklart gagnar det dom som vill fortsätta jobba i det fördolda. Jag toro mycket väl att denna chippning av människor bara är en avancerad form av ”öronmärkning” liknande den som görs på bl.a. nötboskap. Det är inte långsökt ens.

    Gillad av 1 person

 7. anette lenander
  Nov 16, 2017 @ 01:50:33

  Mycket bra artikel.

  Gillad av 1 person

  Svara

 8. Trackback: Kontanterna är på väg att försvinna – därför får det inte hända | ulsansblogg
 9. Trackback: Klarar vi oss utan kontanter? | ulsansblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Att vara annorlunda/att inte passa in i samhällets ramar

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

My name is Lena

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

%d bloggare gillar detta: