Normlöst samhälle skapar förvirring

Varför är människor så rotlösa idag? Varför sprider sig psykisk ohälsa långt ner i åldrarna? Hade jag vetat svaret så hade jag kanske blivit berömd och tjänat enorma rikedomar på det. Vill jag bli berömd och tjäna enorma rikedomar? Nej! Många berömda och rika människor är rotlösa och lider av psykisk ohälsa! Varför?

Jag tittar ofta på djurprogram på TV:n. Vi har mycket att lära av djuren. Jag ser t ex att lejonen ägnar större delen av sin tid till att vila. Hela deras liv tycks användas åt att vila, leta efter föda och att reproducera sig. Så är det inom de flesta djurarter. Så var det även för oss människor när vi befann oss på jagarstadiet. Vi jobbade hårt men intensivt och sen vilade vi oss! Vi var behövda för artens fortbestånd. Bara de som var delaktiga i att skaffa föda överlevde.

Idag är det få som jobbar hårt och intensivt. Det finns inte många fysiskt krävande jobb kvar. Vi blir inte fysiskt trötta. Efter jobbet behöver vi förverkliga oss själva, egentid och fritid.

Känner vi oss behövda eller försöker vi bara att få tiden att gå? I djurvärlden får barnen lära sig av föräldrarna att skaffa föda och att överleva. Likadant var det både i jägarsamhället och i bondesamhället. Barn kände sig behövda och delaktiga. Men … nu hamnar barnen i förskolan vid 1½-års ålder. De får lära sig att alla normer, som de äldre generationerna förmedlar är fel. Det ställs inga krav på barnen, vare sig i skolan eller inom familjen eller i samhället. Barn känner sig inte behövda och delaktiga! De blir förvirrade och saknar mening i tillvaron.

Många vuxna känner samma förvirring. De har växt upp i en kravlös och normlös kontext, blir aldrig fysiskt uttröttade, har för mycket egen- och fritid samt hinner fundera alldeles för mycket! I den kontexten föds psykisk ohälsa och oro.

När människor känner sig förvirrade så hittar de på dumheter! Förvirrade människor skriver förvirrade och substanslösa artiklar, gör helt obefogade uttalande, skyller andra människor för förtryck och rasism. De vill bestämma över andra människors liv och ha makt. De brukar alkohol och droger. Förvirrade människor gör dumheter på fester och/eller i det offentliga rummet.

Problemet är nog att få människor förvaltar sina liv väl. De känner sig inte behövda och delaktiga. Då tar dumheten över. Allting är andras fel och alla deras egna misslyckande kan skyllas på andra. Förvirrade människor borde nog se sin egen del i misslyckandet och göra sitt bästa för att rätta till det. De måste helt enkelt ta makt över sina liv, sluta upp att klaga och använda sina egna resurser på det sätt som är bäst för de själv. De måste sätta upp egna mål – mål som inte skadar andra människor – för sina liv och strategier för att nå dit. De får helt enkelt se till att de blir behövda och delaktiga.

Vi har ett liv och det ska vi förvalta väl! Vi ska inte lägga tiden på förvirring, dumheter och beklagande! 

 

 

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 06, 2017 @ 17:30:08

  Vi som är lite äldre är ju uppväxta med både normer och regler. Alltid fanns det någon i grannskapet som såg en om man gjorde bus. Så tror jag att det fortfarande är på ställen där många vet vem man är. Jag har uppfostrat mina barn till att bli människor som tar vara på sig själv och sina närmaste. Till viss del hålla med dig om att många människor inte är intresserade av att uppföra sig väl och skyller sina problem på andra. Nu uppmuntrar ju välfärdsstaten till detta beteende genom att tycka synd om alla som tycker synd om sig själva. Kan vi bara komma tillbaka till en stat där de som verkligen behöver hjälp ska få det så tror jag det mesta löser sig. De som behöver hjälp är de handikappade (fysiskt), allvarligt sjuka samt personer med uppenbara (för oss andra) problem. Det handlar ofta om en ganska liten grupp människor. Sen får vi ju låsa in människor som är en uppenbar fara för allmänheten.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 06, 2017 @ 18:54:43

   Ja, det är en liten grupp som behöver hjälp. Alltför många däremot är vilsna. De saknar fasta normer oh regler. De vet inte vad som förväntas av dem oh hur de ska förhålla sig till omgivningen. Det skapar oro och psykisk ohälsa.

   Gilla

   Svara

 2. Markus
  Aug 07, 2017 @ 13:24:30

  Ja känner igen mig där.. ja tappar snabbt koncentrationen o blir lätt distraherad o lyssnar för mycket på andra utan o sätta ner foten.. ja behöver mer självförtroende o mod !

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: