Är du sjuk?

En kort sejour inom sjukvården 60/70-talet. Då litade jag på mina kollegor. Jag trodde faktiskt att läkarna och sjuksköterskorna var kunniga och gjorde sitt bästa. Jag tror och hoppas fortfarande på det! Det finns en mängd kunnig personal som gör sitt yttersta. Jag läser t ex om att skottskador blir allt vanligare. I samband med detta är det ganska vanligt att sjukvårdspersonalen hotas dvs att de inte får jobba i lugn och ro utan behöver polisbevakning.

”Hells Angels och Bandidos började skjuta varandra i både Malmö och Köpenhamn på 80- och 90-talen. Sedan M- och K-falangerna (två tungt kriminella släkter, reds anm.) började ge sig på varandra med vapen i början av 2000-talet har skottskador allt mer blivit en del av vardagen på många vårdavdelningar.”

”Marie berättar att på den tiden var varken de skottskadade eller deras så kallade entourage, det vill säga de personer som ingår i patientens kriminella nätverk, sällan hotfulla mot personalen.

– De senaste två tre åren har bilden ändrats totalt. Nu för tiden handlar det om unga grabbar som oftast är uppväxta i kriminella familjer och lever helt utanför samhället med sina egna regler. Den hierarkiska struktur som finns i de äldre gängen saknas oftast helt. Den som är vän med NN kan två veckor senare bli skjuten i huvudet av samma NN.”

Sjukvården idag ställs alltså inför helt andra problem än tidigare – iallafall på större orter! Detta tar stora resurser som skulle kunna användas på bättre sätt! I samband med regeringsombildningen sa Annika Strandhäll att:

”Hälso- och sjukvården kanske är grunden i det svenska välfärdssystemet. Vården är i många avseenden i internationell toppklass men den har också tydliga brister i form av tillgänglighet och jämlikhet.”

Jag kan hålla med i viss del. Sambon fick ju en ny höftled för 1½ år sedan och han är nöjd. Jag besöker sällan sjukvården men för det mesta har jag bemötts väl och fått hjälpen som jag har behövt. Men så hör jag människor berätta om sina upplevelser och jag känner nackhåren resa sig och undrar: ”Måste man vara frisk för att orka möta vården?”

Igår läste jag ”Litar du på din doktor?” skriven av Nattgöken. Då kom jag att tänka på en artikel som jag skrev 2010:

”Kommunikation …

… är A och O. Det är viktigt att den fungerar. Men ibland går något snett!Sonen har många exempel på hur landstingets information och kommunikation inte fungerar.

Han är en pigg och frisk 20-åring som inte belastat sjukvården tidigare. Det började med att han fick ta en massa sprutor inför Indienresan. Men det var inga bekymmer – bara kostsamt för en 20-åring som lever på studiebidrag och sparade pengar. Sedan reste han omkring 14 dar i Bangladesh och 1½ månad i Indien utan några som helst språkproblem. I Indien låg han 4 dar på sjukhus efter att ha fått en parasit i magen. Inga kommunikationsproblem!

Hemma, i lilla Landskrona, gick han till vårdcentralen eftersom parasiten inte ville ge sig av. Det var då som kommunikationsproblemen började!

En läkare tittade på honom och det togs prover. Sen hörde han inte mer från vårdcentralen. Fortfarande hade han kramper i magen och ett 20-tal diaréer per dag. Efter en veckas väntan gick han på nytt till vårdcentralen. Kom tillbaka i morgon för dina journaler ligger inte framme! Dagen efter får han reda på att han hade fått en tid bokad hos läkaren 2 dagar innan! Men eftersom han inte kom till tiden som han inte fått reda på så trodde de att han var frisk nu. Förresten, sa sköterskan, så visade proverna att han var frisk. Han har blivit uppmanad av mamma att vägra gå ifrån vårdcentralen utan medicin. Så han säger: Jag går inte …

Han får en ny läkartid till dagen efter. Då har han plötsligt kvar sin amöbadysenteri, enligt läkaren. Men … det var en utlänsk läkare och plötsligt blev det svårt med kommunikationen. Sonen förstod bara hälften av det han sa. Men han fick iallafall ett recept och medicinen fungerade under tiden som han tog den. Nu har han besvär igen och har blivit uppmanad av mamma att göra ett nytt läkarbesök.

Men … innan han har gjort det så … Idag fick han ett brev från Universitetssjukhuset MAS i Malmö. Kuvertet innehöll ett provrör och ett returkuvert! Inga instruktioner eller meddelande! Förmodligen så vill de ha ett nytt avföringsprov. Men kunde de inte skriva det? Måste man vara tankeläsare? Han har ju inte haft några kontakter med MAS! Han har bara besökt vårdcentralen. Sa läkaren, som han inte förstod, något om nya prover?

Sonen är ung och pigg (trots att han tappat 10 kg pga parasiten) så han ringer på måndag och frågar.

Men, det känns som om man måste vara frisk, för att orka med sjukvården, när man är sjuk!”

Ja, så tänkte jag då och så tänker jag nu! Kommunikationen måste fungera! Efter några nya turer med vårdcentralen och några dunderkurer blev sonen frisk.

När min svärmor, då 93/94 år, skulle besöka ögonläkaren blev sonen tvungen att följa med. Läkaren talade bara engelska men det gjorde inte svärmor. Borde det inte vara krav att de som jobbar inom vården talar och förstår svenska? Hur ska annars läkare, övrig personal och patienter kunna förstå varandra? Hur är det med rutiner inom vården? Personalen kan väl knappast förvänta sig att patienterna vet något om deras rutiner?

Annika Strandhäll har nog rätt. ”Vården är i många avseenden i internationell toppklass men den har också tydliga brister i form av tillgänglighet och jämlikhet.” Vården fungerar bra ibland och uruselt ibland! Patienter måste våga stå på sig och våga ifrågasätta! Kommunikation kan överbygga de flesta problemen.

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 05, 2017 @ 17:22:02

  Jag är inte hos läkare särskilt ofta. Dock är jag inte den som låter mig avspisas. Sist jag var hos läkaren (vårdcentralen) för ett antal år sedan hade jag ett sår på benet som inte ville läka. Vårdcentralen ville att jag skulle gå hem och ringa dem och boka en tid. Aldrig i h—e sa jag, nu är jag här och jag ska undersökas nu! Och se efter ett tag fick jag läggas på en brits, prover togs och jag fick en antibiotikakur. Problemet löst. Så, man ska vara frisk i sinnet om man ska vara sjuk.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Aug 06, 2017 @ 00:30:31

  Sjuk regering = sjukt land.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: