Den offentliga lönedumpningen

Sverige skakas av IT-haveri. Varför? Jo, det är en följd av det höga löneläget i Sverige! Den svenska personalen är för dyr och när budgeten stramar så måste myndigheterna se sig om efter andra lösningar. Det är inget märkvärdigt med det. Så fungerar det i näringslivet så varför inte inom offentlig verksamhet?

Outsourcing är ett engelskt lånord och betyder att ett företag låter en annan part (till exempel ett företag eller en organisation) att sköta en eller flera processer. På det sättet kan företaget fokusera på sin kärnverksamhet.” enl Wikipedia.

Vi har en lång tradition med facklig verksamhet i vårt land. Facket har, med all rätt, arbetat för bra arbetsvillkor för de anställda. Det har bl a renderat i ett högt löneläge. Följden har blivit en strukturarbetslöshet som beror på för höga reallöner. Företagen har flyttat utomlands för att kunna hålla sig konkurrenskraftiga eller lagt ner sin verksamhet.

Den offentliga verksamheten har genomgått exakt samma förvandling. Personalnedskärningar inom vården, skolan, omsorgen, polisen och räddningspersonal har pågått i många år. Nu går det inte längre! Nu måste man börja skära bland tjänstemännen. Men det innebär att verksamheter måste förändras. Då har ju outsourcingen varit ett lockande alternativ för regeringen och det är regeringen som ger myndigheter sina direktiv.

Skattebetalarnas pengar ska användas på ett sätt så att vi får den bästa möjliga nyttan av våra gemensamma resurser. Men statliga myndig­heter har inte samma möjligheter som det privata näringslivet att outsourca verksam­heter eller lägga delar av verksamheten i låglöneländer. Genom demokratiska beslut har vi kommit fram till att vissa verksamheter är så viktiga och/eller bör skötas av staten. En konsekvens av det är att vi inte kan behandla dem som vilken annan tjänsteproduktion som helst med samma krav på effektiviseringar. Men budgetnedskärningar har tvingat fram ”lönsamma lösningar” som inte tar hänsyn till medborgarnas och rikets säkerhet.

En annan aspekt är att en mängd svenskar blir eller har blivit arbetslösa pga denna outsouring. Det är oftast människor med hög utbildning och stora kunskaper som får välja att flytta utomlands eller att leva på A-kassa. Som följd av detta får staten in minskade skatteintäkter. Samtidigt kämpar regeringen med att minska arbetslösheten. De släpper in outbildade människor i vårt land som tär på våra resurser, får utbildning och bidrag.

Genom outsourcing av verksamheter genomför staten en lönedumpning av gigantiska mått. Men samtidigt vill de att de nya enkla jobben ska betalas enligt avtal. Jag får inte ekvationen att gå ihop! Det tror jag inte att regeringen lyckas med heller. Det är därför som de letar efter nya skatter hela tiden.

Hur länge ska den statliga verksamheten fortsätta att exportera våra jobb medan vi har hög arbetslöshet?

‘America’s Biggest Export, Our Jobs!!’

 

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Aug 01, 2017 @ 14:31:51

  Är det inte märkligt att datajättar som Facebook kan förlägga enorma datacentraler i Sverige? Visserligen i Luleå och energiskatten slipper dom och säkert får de lite pengar utöver detta från oss skattebetalare. Men tydligen kan man driva datacentraler i Sverige. Nu vet jag att det kanske behövs lite annat folk utöver rena drifttekniker för att få det hela att fungera. Sonen jobbar i ett stort svenskt (?) företag som sysslar med datatjänster till offentliga verksamheter. De har outsourcat mycket till Slovakien. Billigare arbetskraft tydligen. Men eftersom det saknas utbildade människor i Slovakien så utbildar företaget mängder av människor där. Sedan betalar de visserligen hyggliga löner efter slovakiska förhållanden men personerna drar ändå vidare. Alltså får den outsourcade verksamheten hela tiden nya människor som ska göra jobbet. Det blir som sonen säger: visserligen har de en tredjedel av våra löner men det tar fyra gånger så lång tid att få jobbet gjort. Så inte sjutton är det en god affär. Utom för de som utbildas och drar vidare. Sen är det ju också så att känsliga uppgifter om Sverige och svenskar kanske inte ska hamna varsomhelst.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Aug 01, 2017 @ 15:09:06

   Nej, jag tror inte att det blir billigare med outsourcing. Däremot förloras kontrollen och jag är säker på att en del arbete görs dubbelt. Jag jobbade själv som ekonomiansvarig och skötte själv inmatningen av fakturor, betalningar och löner till datorn. Jag kunde inte skylla på någon annan. Så förändrades organisationen. Allt skulle köras via en samordningscentral i Lund. Jag var tvungen att kolla allt innan det skickades iväg till Lund. Jag var tvungen att kolla når pappren kom tillbaka från Lund. Det blev mycket fel, många löneutbetalningar försenades, fakturor blev inte betalda i tid, pengar hamnade på fel konto. Summan av kardemumman var att jag fick mängder av merarbete med att ordna upp det som samordningscentralen klantade till.

   Gilla

   Svara

 2. Mm
  Aug 01, 2017 @ 16:44:45

  Kan vi inte skicka våra politiker till EU, så kan de verka där. Vi andra går ur EU och väljer andra politiker. Drar in alla dessa miljoner vi betalar för att politiker inte gjort sitt jobb och fått sparken. Dessa skall inte avlönas år efter år, samma villkor som vi andra och övriga latmaskar och kriminella, lägsta bidrag skall gälla. Är man socialfall så är man

  Liked by 1 person

  Svara

 3. Argus
  Aug 01, 2017 @ 17:24:11

  I sedvanlig ordning håller offentlig verksamhet på med suboptimeringar. Eftersom, enligt Swedbanks privatekonomer, en svensk lägger runt två tredjedelar av sitt löneutrymme i skatter och till avgifter maskerade skatter skulle en icke oväsentlig del av de interna kostnaderna komma det allmänna till del. Vid outsourcing till multinationella aktörer är risken överhängande att dessa skattepengar försvinner ur landet. I fallet med Transportstyrelsen och deras tidigare IT-leverantör Trafikverket är det extra huvudlöst då det hela rör sig om skattemedel till råga på allt i samma departement.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: