Är vi ett sovande folk?

Antingen är jag gammal eller så är jag förståndig. Kanske är det en mix av detta. Jag undrar mest över vad människor använder sina liv till. Blir ganska förfärad över att människor förvaltar sina liv så illa. Vi har ju bara ett liv – det kan vi väl inte slösa bort?

Jag tänker naturligtvis på att den sjunde säsongen ”Game of thrones”  har premiär! I samma stund måste jag dock erkänna att jag aldrig har sett ett avsnitt av serien. Jag hörde talas om serien för första gången för några månader sedan och känner ingen längtan att se den. Men läser på FB om hur efterlängtad den är.

För ett år sedan var alltför många människor – både barn och vuxna – totalt uppslukade av Pokémon Go. Sommaren användes till att flänga runt med bil eller cykel eller apostlahästarna för att fånga Pokémons. Jag tänkte: Har de inget bättre att lägga sin tid på.

I början av året läste jag på en nöjessida: ”Här är 86 tv-serier att hålla koll på 2017”. Jag blir trött  och stressad bara jag tänker på det! En tv-serie innebär ju en följd av avsnitt – minst 3 – och omfattar kanske en halv timme eller mer . Det innebär ju att den som följer alla serier tillbringar minst 129 timmar om året med att passivt titta på någon fördummande tv-serie!

Jag minns när Dallas gjorde entré i tv-rutan:

Dallas är en amerikanskTV-serie med Larry Hagman, Patrick Duffy, Barbara Bel Geddes och Jim Davis m.fl. Dallas är idag klassad som en riktig klassisk såpopera. Handlingen kretsar kring familjen Ewing, som gjort sig en förmögenhet i oljebranschen men även bedriver boskapsuppfödning. Familjen bor på Southfork, en ranch utanför Dallas i Texas.

Serien visades från början 14 säsonger, sammanlagt 357 avsnitt, på det amerikanska TV-nätverket CBS från 2 april 1978 till 3 maj 1991. Under tidigt 1980-tal var det världens mest populära TV-program. I Sverige hade serien premiär den 30 januari 1981 och avslutades den 18 december 1993. En ny säsong som utspelar sig 21 år senare med delvis samma skådespelare hade premiär i USA den 13 juni 2012, i Sverige hade den premiär den 20 augusti 2012.

Då serien hade premiär var det första gången svenska tittare fick se en utpräglad såpaserie med maktkamper och intriger av det här slaget. I svenska tidningar uppmärksammades bland annat det ymniga användandet av alkohol. Från vänster talades det om den amerikanska kapitalismens förskräcklighet. Dallas blev även ett mycket stort samtalsämne på arbetet: Svenska folket satt bänkade, vad skulle bli samtalsämnet nästa vecka på jobbet?” enl Wikipedia.

Då upptäckte jag att det inte gick att umgås den kvällen i veckan som Dallas visades på TV:n. Det gick inte att ha föreningsmöte den kvällen! Det gick inte att bjuda hem människor ”Jag kommer om jag får titta på Dallas”. Det stora samtalsämnet var Dallas. Jag som bara såg några få avsnitt kunde dock följa med i samtalet – varje avsnitt var ju uppbyggt på samma sätt och det hände inget nytt!

Är vi ett sovande folk? Är svensken i allmänhet mer intresserade av att följa intriger på tv:n än i verkliga livet? Många människor har kanske ett behov av att drömma bort sig i en helt annan värld. De vill inte se den onda verklighet som vi lever i. Det är ju bara sådant som händer på film! De lever omedvetna i sin lilla bubbla

Jag måste erkänna att det är många år sedan som jag tittade på en tv-serie. Jag har fullt upp med en mängd andra mycket roligare saker och behöver inte drömma bort mig. Framförallt så är jag ytterst medveten om den värld som vi lever i. Jag är förberedd på att politiska beslut kan leda till mycket sämre tider för oss. Men jag förstår ju att politikerna vill att jag ska fördummas och titta på tv-serier. Då får de ju mer makt och kan ta fler dumma beslut utan att upptäckas!

Annonser

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. tompas11
  Jul 17, 2017 @ 15:03:43

  Inte är du gammal, du är äldre och förståndig.

  Jag överväger för närvarande om det bästa inte vore ändå att säga upp licensen eftersom jag ytterst sällan tittar på det usla programutbud som erbjuds. Senast jag tittade var på politikerveckan i A-dalen och det gjorde ju inte att man blev gladare eller mera positivt inställd precis.

  Så är vi ett sovande folk då? I mångt och mycket så stämmer väl detta eftersom de flesta vill/orkar inte engagera sig eller ens veta vad som försegår i landet. Skygglapparna sitter som klistrade. För många år sedan så talades det om att TV:n fördummade människor och det kan vi väl skriva under på med tanke på det programutbud som erbjuds. Via Internet å andra sidan så har alla fått möjlighet att förkovra sig, lära sig nya saker och via YouTube kan man få sitt lystmäte tillgodosett av det som man är intresserad av. (Även jag har en egen YouTube-kanal, dock opolitisk) Den mängd av information och bloggar som finns att ta del av på nätet gör faktiskt MSM och TV:n överflödig. För många år sedan så sade jag lite skämtsamt på min arbetsplats att Internet var det bästa som hänt mänskligheten…

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 17, 2017 @ 15:40:56

   Internet är en källa till kunskap. Idag har jag sökt mer kunskaper inför vår kommande resa. Vi väljer inte charterresor och vill se landskap och kultur. Intressant att lära sig nya saker. På några timmar har jag lärt mig en hel del om vårt resmål och googlat runt på olika resebloggar för att få info om deras upplevelser.
   Internet är mycket intressantare än vad TV:n är. Ändå försöker jag att följa nyhetssändningarna. Jag vill ju se vad som har sagts. Sen kan jag själv följa upp på internet!

   Gilla

   Svara

  • Martin
   Jul 17, 2017 @ 22:31:33

   Det jag brukar säga till folk är att de borde prova att ställa ut TV:n i förrådet, åtminstone en vecka och prova på hur det känns. Det är naturligtvis bra om man själv har provat eller är utan TV så att man kan beskriva för undrande människor hur det faktiskt känns.

   Gilla

   Svara

   • tompas11
    Jul 18, 2017 @ 00:38:55

    Martins förslag är alldeles utmärkt. Rekommenderas å det varmaste. Rapport och Aktuellt kan man ju inte längre se på, där är det fake news och vänsterindoktrinerat så det skriker om det och serier är ett förbannat otyg. Bojkotta SVT och de andra reklamfinansierade kanalerna. Gå hela vägen och säg upp licensen!

    Liked by 1 person

 2. Maria L.
  Jul 17, 2017 @ 18:51:14

  Jag erkänner glatt och villigt att jag är en slav under Game of Thrones, både serien och böckerna, men även några andra serier också.. Engelska deckare som Morden i Midsomer och Father Brown bl.a. Med det sagt…

  Jag tror inte det att vi är sovande bara bedövade, vi orkar inte med allt skit vi läser och hör på nyheterna. Det blir liksom bara för mycket för oss, vi vet inte hur vi ska hantera det, då är det bättre att parkera rumpan framför en dumburk eller annan och förkovra oss i vad vi nu gillar om det nu må vara Game of Thrones, Idol, På spåret och så vidare.

  Nu har jag väl bland det bästa jobb man kan tänka sig, jobba med gröna växter och skulle jag inte känna till mitt ”morfin” så skulle jag säkerligen klara mig bra utan dem, men många har ett stressigt jobb, som buss-chaufför, undersköterska, hemtjänst… när man väl kommer hem efter ett pass med skit kastat efter en, hot mot ens person och familj, fötterna ömmar, lederna värker… det enda man vill är att bara sjunka ner i soffan och titta på något verklighetsfrämmande just bara för att det är- verklighetsfrämmande för verkligheten är för tung att bära…

  I många fall så tror jag faktiskt att det är så… mina två kronor till din insändare.

  Med Vänlig Hälsning
  Maria

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 17, 2017 @ 19:57:16

   Naturligtvis måste alla få lov att koppla av en stund oh bara glömma allt elände. Bara det inte blir för mycket! Vi måste ju hinna med att engagera oss också.

   Gilla

   Svara

  • Martin Gustavsson - Vetenskapliga partiet
   Jul 21, 2017 @ 12:55:05

   Verkligheten är inget problem. Det är motståndet till verkligheten som gör det till ett lidande. Släpp motståndet och se verkligheten som den är! Acceptans är nyckelordet. I meditation finner man lugn och acceptans, t.o.m. medkänslan och förståndet. Med acceptans, medkänsla och förstånd kan man sedan med ett stort leende börja påverka lite här och lite där. När tillräckligt många inser att man kan påverka en hel del så sker det också positiva förändringar. 😉

   Liked by 1 person

   Svara

 3. uppstigersolen
  Jul 17, 2017 @ 20:14:18

  Jag har ju bara markbunden TV så inte är det särskilt mycket att se vilket är bra eftersom jag då kan ägna mig åt annat. När man kommer hem till någon som har andra kanaler och jag ögnar igenom dem hittar jag sällan något sevärt. Internet däremot, där jag kan söka själv är jag liksom Ulla mycket förtjust i. ”Allt” kan hittas, favoritsidor kan man återkomma till och inte får man en massa onödig reklam heller. Men så är jag ju uppväxt utan TV. Barnbarnen liknar mer mig än barnen eftersom de gör saker på datorn och slötittar inte särdeles mycket.

  Liked by 1 person

  Svara

  • tompas11
   Jul 18, 2017 @ 00:41:51

   Säg upp licensen vet jag. Varför betala för något som inte ger något? De sparade slantarna som licensen kostar, kan ju med fördel användas till något vettigt i stället.

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: