Vem äger folkhemmet?

”Folkhemmet är en metafor för ett samhälle politiskt organiserat för att ta väl hand om alla medborgare och ge dem en grundtrygghet. Begreppet har sina rötter i Tysklands införande av socialförsäkringar i mitten av 1800-talets, och kom senare under början av 1900-talet dyka upp i tankar om välfärdssamhället.” Det är så Wikipedia förklarar begreppet. Folkhemmet är alltså ett samhälle som tar väl hand om sina medborgare och ger alla en grundtrygghet.

Det var detta folkhem som Jimmie Åkesson talade om från scenen i Almedalen och det var detta folkhem som fick Anders Lindberg att gå i spinn efteråt.

”– Jag skulle vilja anmäla Jimmie Åkesson till Konsumentverket för vilseledande marknadsföring, säger Lindberg.
– Han försöker ta över begreppet Folkhemmet, fortsätter han och förklarar att begreppet var en stor del av S-ledaren Per Albin Hanssons retorik under hans år som statsminister under 30-talet.”

Det spelar egentligen ingen roll vem som har använt begreppet. Jag vill leva i ett tryggt folkhem!

Jimmie började sitt tal med ett enkelt tack för applåden: ”Tack, vad ni är snälla!” Där fick han sin första retorikpoäng. Sedan följde en mängd sådana. Applåderna var många och långa. Detta var Anders Lindberg tvungen att kommentera med ett surt: ”Det märktes på applåderna!”

Sjukvården och dess personal uppehöll Jimmie sig kring en lång stund av sitt tal. Han menade att förutsättningen för en fungerande sjukvård är välutbildad personal, personaltrygghet, personaltäthet och mindre stress. När personalen trivs så ger de också bättre vård. men sjukvårdsförbundets ordförande Sineva Ribeiro sågar hans förslag med orden:

”– Jag hoppas verkligen inte att det lockar våra medlemmar att fundera på det här partiet. Det är inget förslag, det är bara ett populistiskt uttryck som de vet lockar folk.”

Den som saknar argument använder istället ordet populist!

Jag måste dock framföra lite kritik mot Jimmies tal. Han hade snappat upp några retoriska begreppet från de andra partiledarna. Han berättade om att han hade träffat X ute i förorten som hade blivit rånad och Y i en annan  förort som kände sig otrygg. Jag bara kände: ”Nej Jag vill inte höra snyftberättelser! Jag vill höra hur vi ska kunna återinföra folkhemmet!” Så nu vädjar jag till dig Jimmie och alla andra i SD:s ledning:

Fall inte in i de övriga partiernas retorik enbart för att få vara med i finrummet och för att få makt! Jag tror att er väljarkår röstar på SD just för att ni inte rätar in er i leden. Vi behöver bångstyriga politiker som vågar vara sig själv – likt Donald Trump, Vladimir Putin, Nigel  Farage, Marine Le Pen m. fl. För att få ordning på vårt land så krävs hårda nypor och inte inrättning i leden!

Annonser

11 kommentarer (+lägga till din?)

 1. worlpresscomsite
  Jul 08, 2017 @ 12:06:05

  Hans Högqvist
  Nils Karleby grundlade Socialdemokraternas ”filosofi” om bland annat folkhemmet i sin skrift ”Socialismen inför verkligheten” som utgavs 1926. Där framförs även individens frihet som bärande ide´för socialdemokratin.
  För Tage Erlander var Karlebys ideer vägledande liksom för tidigare ledare för Socialdemokratin. Om jag mins rätt så var Kjell Olof Feldt och Ingvar Karlsson ”Karlebyister” och nu alltså Jimmie Åkesson till viss del.
  En av grunderna i Karlebys tankar är att partiet inte har ett mål gjutet i betong utan att verkligheten och folkets vilja alltid måste var partiledningens rättesnöre, en pragmatisk inställning alltså, liknande de liberala tankarna.
  Lyssna på¨folket och gör vad som är klokt och praktiskt möjligt i små steg skulle jag vilja sammanfatta Karlebys tankar som. Långt från dagens Shangrila politik alltså!
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Karleby

  Liked by 2 people

  Svara

 2. uppstigersolen
  Jul 08, 2017 @ 12:32:15

  Att figurer som Anders Lindberg inte gillar SD är ju kristallklart. Han får tycka vad han vill även i mitt Sverige. Men, SD kommer att få över 30 % i kommande val och då måste Löfven få med sig några partier till för att bli lite större än SD. Hur kommer det att gå? Vi får se. Att Jimmy tar med några snyfthistorier kan jag leva med. Han kanske vill få de som ännu inte sett ljuset att tänka till. Aha, mamma blev rånad, kanske jag ska ta reda på vad det var för ena filurer.

  Liked by 2 people

  Svara

 3. ruben
  Jul 08, 2017 @ 16:02:58

  Tack för de orden. Bra slutord ”Fall inte in i de övriga partiernas retorik enbart för att få vara med i finrummet och för att få makt!”
  Jag håller med i det Vi måste få nytt praktiskt mod och handlingskraft från bångstyriga politiker. Populism är inte alltid negativt, det kan vara empatiskt också. Det gäller kanske att kunna se skillnaderna i dålig populism och bra populism, det som skadar eller det som gynnar de plikttrogna omtänksamma medborgarna. Trevlig helg!

  Liked by 2 people

  Svara

 4. pettersonaxeagentlemansgentleman
  Jul 08, 2017 @ 20:23:23

  Den dubiösa ära som vederfarits den uttalat nationsfientlige pressekvilibristen och desinformationseskamotören Lindberg i egenskap av kommentator, får betraktas som en belöning för omfattande gärningar i rabulismens och den Sorosfinansierade NWO-agendans tjänst.

  Denne proglobalists enträgna strävan att diskreditera ett ackrediterat politiskt parti med stark folklig förankring och där Sveriges väl sätts i fokus, samt hans kamp att vidarebefordra den multikulturalistiska lyckomyten, har tillförsäkrat honom en gynnsam position på toppen av den statskonstnärligt konstruerade åsiktstäppan.

  Officiösa utfästelser om en kommande tilldelning av hedersmedaljen Illis Quorum, vilken förlänas svenska medborgare för framstående kulturella, sociala eller konstnärliga gärningar, har cirkulerat.
  Den grandiosa planen vilar förmodligen på randen av sin fullbordan.
  Avslutningsvis kan interfolieras att varken Lindberg eller den socialakrobatiska cirkustruppen utövar något monopol över begreppet folkhemmet.
  Andreas 🙂

  Liked by 1 person

  Svara

 5. tompas11
  Jul 09, 2017 @ 00:12:51

  Ja nu får man väl på skallen, men den där Andreas texter med ordbajseri i den högre skalan är inget som imponerar på mig.
  Några exempel:
  Ekvilibrist – balanskonstnär
  Rabulist – revolutionär
  Diskreditera- misskreditera
  Ackreditera – ge fullmakt åt
  Interfoliera – inflika

  Varför använda en mängd ”fina ord” som de flesta inte inser innebörden av? Är det för att imponera eller? Nå, mig imponerar detta inte på, det får mig bara att sluta läsa texten och då har ju hela textmassan förlorat sin mening och innebörd. Så vänligen skriv på normal svenska så att var och en förstår vad du menar. Kan det vara så svårt?

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 09, 2017 @ 07:24:02

   Var sak har sin tid! Ibland måste man få raljera och skoja antingen genom språket eller en bild.
   Rent stilistiskt föredrar jag ett vackert sirligt språk – precis som att jag tycker om ett vackert glas, en barockmöbel eller en naturskön tavla. Finporslinet används för att förgylla tillvaron medan vardagsporslinet passar bäst till falukorven.
   Allt har sin plats i tillvaron och i vår många gånger dystra tid behöver vi uppmuntras med olika saker. Ibland måste vi lyfta fram finporslinet, vinglaset, linneduken och/eller det vackra och sirliga språket.

   Liked by 1 person

   Svara

  • ulsansblogg
   Jul 09, 2017 @ 12:33:33

   Andrras påminner mig om fornstora dar där du och jag (OlofdeGothia) Ej Feminist (Ulla) begåvades med Ars_Gratia_Arsis eminenta språkbruk med en gedigen humor och substans vad det gäller kunskap. Han fick de feministiska motdebatt-tanterna på fall på SVT:s-debatt med bistånd an övriga kombattanter på samma sida som dig inkluderad enligt vårt lilla oorganiserade försvar mot de här extremfeministerna. Vissa faller för verkligheten och vissa går stärkta ur de bataljer som man ger sig in i. Du och vi kan kanske vila på våra lagrar och så här efterhand inse att vi var de segrande som gick ut ”striden” För min del saknar jag Ars eminenta förmåga att vidarebefordra sina åsikter på ett humoristiskt sätt och jag önskar av hela mitt hjärta att han finner sina vägar till våt blogg Ulsans. Under tiden fröjdar jag mig år Andreas kunskaper att behandla det svenska språket med den ironi som han torgför. Men jag väntar på att den store ARS ska stiga ned på jorden igen som en messias för att slå hål på de myter som svenska nutida politiker leverera. Jag och min sambo blev i alla fall glada att återse dig Tompas 11 efter ett antal år. Med gemensamma krafter kanske vi kan få till ett bättre Sverige men det tar kommer att ta sin tid.
   Mvh Olof Lundqvist

   Gilla

   Svara

 6. tompas11
  Jul 09, 2017 @ 15:06:30

  Visst minns jag dessa debatter som du åsyftar och några som skrev och stred där. Och visst blev jag glad över att finna denna blogg med dess läsvärda innehåll samtidigt som ”gamla bekanta” stod för bloggen. Så vi får då återigen kämpa på, sida vid sida och försöka vända utvecklingen åt rätt håll. Allt gott.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jul 09, 2017 @ 16:21:49

   Att möta gamla bekanta och speciellt när ett oorganiserat motstånd mot olika rörelser har varit fruktsamma är en lisa för själen. Enade vi står splittrade vi falla.
   Vi får se framtiden an fast vi kommer att få¨bestiga en hög tröskel innan vi når ytterligare framgångar men därefter kommer kanske vi att återigen skönja det Sverige som vi vuxit upp i. Tack alla vänliga själar för att ni finns.

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

%d bloggare gillar detta: