Rättigheter och skyldigheter

Med rättigheter följer skyldigheter! De orden har jag upprepat gång på gång i debatten under den senaste 10-års perioden. Jag har upprepat att alla människor har ett personligt ansvar. Genast har tycka-synd-om-människorna utropat: ”Usch, fy! Rasist!”

För mig är det självklart att var och en försöker att ta hand om sitt liv. Skulle det krisa till sig ska naturligtvis vårt samhällsskydd träda in under det korta akuta skedet. Så snabbt som möjligt ska det personliga ansvaret återta kommandot. Men det finns krafter som har gått bärsärkagång när jag har uttalat detta. De har försökt hudflänga mig i debattfälten. Jag har varit odemokratisk – en hatare som har hotat deras egen existens!

Nu har (S) tagit till sig exakt det som jag har sagt och skrivit. Jag läste igår:

”Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det talas för lite om allas plikt att göra sitt i samhället.

– Det var naturligare med rätt och plikt förr, säger Löfven i en intervju med TT.

I sina tal har Löfven allt oftare betonat människors plikt och ansvar att bidra till ett bättre samhälle. Han tycker att socialdemokraterna länge har talat för mycket om rättigheter. Inget fel i det, anser han, men det måste vara balans.”

”När Löfven, till exempel, talade under Järvaveckan i nordvästra Stockholm nyligen kom han med uppmaningar om hur människor bör bete sig. Han uppmanade till att inte köpa smuggelsprit, att säga till ungdomar som buskör på mopeder, att inte acceptera nedskräpning och vandalisering och att tjata på barnen att plugga. Det är ”vår plikt som samhällsmedborgare”, enligt Löfven.

Statsministern har ofta talat om plikten att utbilda sig och göra sig anställningsbar.”

Ja, statsministern talar om samhällsplikt! Plikten att göra rätt för sig och inte leva på samhällets bekostnad! Plikten att inte gynna kriminalitet och att följa svenska lagar!

Men vad har hänt? Har vi en statsminister som är rasist? Han upprepar ju exakt det budskap som jag har använt under en 10-års period.  Varför är budskapet bättre när det yttras av statsministern? Är han odemokratisk nu – eftersom jag påstods vara det när jag uttalade samma ord? Kan vi lita på på honom och hans parti när de plötsligt vänder kappan efter vinden? Handlar det egentligen om att fortsätta med att sopa problemen under mattan och låta oss vanliga människor ta ansvar för en dåligt förd politik?

Nu när den ena samhällsfunktionen efter den andra faller så nobbar statsministern Almedalsveckan. Istället gör han en Sverigeturné under samma vecka – en ”trygghetsresa” med en rad nedslag på väst- och ostkusten och i Blekinge och i Norrland. Löfven är övertygad om att tal om moral och värderingar ger stadga till regeringens politiska reformer och skapar ökad tillit mellan människor.

Moral och värderingar? Vilken moral? Vilka värderingar? (S) har knappast stått upp för moral och värderingar! Tror statsministern att vi känner större tillit till honom , hans parti och den förda politiken för att han åker på turné runt i landet som om han vore en popidol? Han träffar ju inte oss ”vanliga” människor på sin turné – vi som är kritiska till hans budskap. Nej, han åker till utvalda arbetsplatser, utvalda människor ställer frågor, journalister gör intervjuer enligt (S)-mallen, medierna rapporterar och statsministern upprepar sina inövade floskler utan innehåll.  Allt påminner mig om Målle Lindbergs Maranata-turnéer under 60-talet!

Han gav sig ju nyligen in i debatten om att alla präster inom Svenska kyrkan måste viga samkönade. Men han glömmer ju bort att Svenska kyrkan är skild från staten! Han, som statsminister, ska inte uttala sig om hur kyrkan ska arbeta.

I veckan besökte han Kina. På en direkt fråga från SVT om huruvida Kina är en diktatur svarade Stefan Löfven: – Kina är en enpartistat. Han svarade alltså inte på frågan. Men vad är skillnaden på en enpartistat och en diktatur?  Är det kanske statsministerns dröm att vi även i Sverige bara skulle tillåta ett parti – (S)?

Statsministern har övertagit samma åsikter som de s k populistiska partierna har haft under många år. Men han fortsätter att kalla dessa partier för fascistiska (med nazistiska rötter). Hur tänker han egentligen? Jag förstår mindre och mindre av hans ledarskap. Allt blir så förvirrat. Angående hans sommarturné tänker jag på Ulf Peder Olrogs Balladen om herr Rosenbloms. Hur vore det om statsministern regerade lite mer? Hans kategoriska tal om plikt ger mig bara dålig eftersmak.

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Jul 01, 2017 @ 10:33:29

    När Göran Persson åkte runt i Asien så var även han entusiastisk över framstegen och hur snabbt allt gick. Allt går fort i en diktatur. Även bortförande av oliktänkande.

    Gillad av 1 person

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Josefin Utas

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

Madonnans

En kvinna i huvudstaden och Livet :)

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Yolanda - "Det här är mitt privata krig"

Kreativ text, annorlundaskap, dikter, bipolaritet, aspergers syndrom, samhällsdebatt

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense Catholicism - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Hampus Andersson

Hampus Andersson

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Busiga mor

My Home My Place My Life My Story

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

%d bloggare gillar detta: