Att simma i grumligt vatten

Nu är jag där igen! Nu funderar jag ännu en gång om en ledarartikel och dess skribent. Sedan många år vet jag att denna skribent inte kan betraktas som en tänkande individ. Men den som skriver en ledare bör nog handskas varsamt med fakta.

”Sommarlovet har precis börjat och nu är tiden för långa ljusa dagar med bad och lek. Men snart börjar också det som kallas för drunkningsmånaden. I juli brukar mellan 20 och 30 personer dö i vattnet i Sverige. På senare år har drunkningsolyckor ökat och i snitt dör tio barn under 17 år per år i vattnet. Det skulle kunna förebyggas genom bättre simundervisning i skolan.”

Jag kollade Svenska Livräddningssällskapets statistik. ”På senare år har drunkningsolyckor ökat” – var har ledarskribenten hittat denna ökning?

Om vi fortsätter med nästa argument ”i snitt dör tio barn under 17 år per år i vattnet. Det skulle kunna förebyggas genom bättre simundervisning i skolan.” så borde nog skribenten kollat lite mer .

4 döda som var under 4 år hade knappast kunnat räddas genom simundervisning i skolan. De hade kanske kunnat räddas om vuxna hade haft bättre tillsyn över dem? Detsamma gäller nog de 4 som var 5-9 år! Återstår 2 barn som ev hade kunnat räddas. Men varför har de inte gått i simskola? Men varför har de inte gått i simskola? Det gjorde jag när jag var barn och det gjorde mina barn när de var små. Eller … de kanske har gått i simskola men gjorde något dumdristigt? Vi vet inte mycket om dessa drunkningsolyckor. Varje fall är naturligtvis tragiskt. Men … varför belasta skolan för detta?

En sak kan man klart och tydligt läsa vid botanisering i Livräddningssällskapets statistik. De flesta drunknade var män +70 som var ute i en fritidsbåt eller på svag is utan flytväst men med alkohol i kroppen! Kanske kunde de simma – men alkoholen i kombination med dumdristighet var nog avgörande.

Efter min snabbtitt utan djupare analys undrar jag om inte skolan har mycket större saker att ta itu med än simundervisning. Badar, simmar, åker skridskor och åker båt gör man på sin fritid. Skolans uppgift är väl att förmedla kunskaper inför arbetslivet. Den allra största uppgiften måste vara att lära barnen att läsa och skriva och räkna. Vi ser ju år efter år att det finns en alltför stor grupp som inte får godkända betyg i de basala ämnena svenska och matematik. För mig är det självklart att satsa i första hand på dessa ämnen. Men det tycker inte Jonna Sima. Hon vill lägga större delar av skolans redan begränsade resurser på simundervisning med argumentet:

”Sarah Sjöström är en av Sveriges genom tiderna bästa simmare och har i flera intervjuer sagt att en stor anledning till hennes framgångar är att simhallen låg på promenadavstånd från hemmet och skolan i hemkommunen Haninge.”

Där simmar hon i grumligt vatten! Alla kan inte bli en ny Sarah Sjöström! Alla behöver inte bli någon Sarah Sjöström. Men alla behöver grundkunskaperna i svenska språket och matematik för att klara sig i samhället. Det är just de ämnena som skolan måste prioritera.

 

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jun 27, 2017 @ 19:26:20

  Apropå simundervisning. I vår kommun (liksom i de flesta i Sverige tror jag) är kravet för att få godkänt i sexans gymnastikundervisning att man kan simma 200 meter varav 50 på rygg. Den skola några av barnbarnen går på ordnade ingen simundervisning. När äldsta barnbarnet gick i femman frågade jag kommunen vad som gällde. De meddelade att skolan har ett ambitiöst program som också bifogades. När rektorn fick frågan av mig varför programmet inte följdes började hon svamla om att föräldrarna kunde väl sätt barnen i simskola på egen hand. Då frågade jag henne och kommunen om detta gällde samtliga ämnen, dvs så länge barnen i sjätte klass klarar proven så behöver de inte gå i skolan. Då blev det fart på skolan, en simlärare städslades och alla barn som inte klarade kraven fick gå i simskola. Nu klarar barnbarnen kraven. Barnbarnens föräldrar tyckte det var bra att jag engagerade mig och var särskilt glada över att jag inte har samma efternamn som de så inte barnbarnen blev utpekade. Rektorn vart ju sur över att hon var påkommen.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. Ditte
  Jun 27, 2017 @ 21:14:25

  Intressanta tankar.
  Väldigt trist att journalister skriver utan att ha fakta och hä rär den ju lätt att hämta. Hörde en representant för Livräddningssällskapet tala på radion och berättade just att det var meldelålders och äldre herrar i fritidsbåtar och med alkohol i kroppen som är de som ingår i den största gruppen ”drunknade”.
  Nu i skolan är det så, enligt betygskriterierna, att barnen ska kunna simma vissa sträckor för att nå målen/få betyg men ingen kan väl tro att barn lär sig simma genom att träna 30 minuter ett par gånger i veckan i /med skolan. Jag tycker att simklubbarna i samarbetet med skolan kan ordna kostnadsfria simkurser på elevernas fritid och så sker i många kommuner, vilket är bra. Och att kunna simma kan rädda liv, men är inte direkt skolans ansvar. Kanske kan det nu bli diskutabelt i och med att simkunnighet och olika simsätt finns med i de av skolverket uppsatta målen för att få betyg i idrott.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 27, 2017 @ 22:32:59

   De allra flesta svenskar har gått i simskola och/eller lärt sig simma på gymnastiken i skolan.Så jag tror att vi med andra ord ät rustade för vattnets faror. Däremot läste jag i en artikel att Livräddningssällskapet är orolig över att flera olyckor kan inträffa på grund av det stora antalet asylsökande som har kommit till Sverige. Dessa har tydligen inte de simkunskaper som behövs. Då är det nog där som simundervisningen bör läggas.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

Sven-Erland - insikter från partikansliet på Sveavägen

Sveriges mest progressiva blogg - nu från regeringskansliet

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: