Vem betalar bankavgifterna?

Samtliga svenska banker ska från och med nästa år betala en högre avgift till resolutionsreserven, alltså riskreserven om staten skulle behöva rädda bankerna. Det innebär att de svenska bankerna ska betala högre avgifter till staten från och med nästa år.

”Resolutionsavgiften kommer att trappas av från 2019. Därefter räknar regeringen med att ha en bankskatt på plats. Samma år kommer det samlade uttaget från banksektorn, resolutionsavgift och bankskatt, uppgå till tio miljarder kronor årligen fram till slutdatumet 2025. Då beräknas resolutionsfonden uppgå till 3 procent av de garanterade insättningarna.” enl SVT.

10 miljarder kr årligen! Vem betalar detta? Naturligtvis bankernas kunder. Om vi generaliserar och tänker att varje svensk medborgare anlitar bankerna dvs 10 miljoner invånare, då blir det en extra avgift på 1000 kr om året. Det är pengar som går direkt in i statskassan – alltså en ökad skattebörda för oss vanliga medborgare.

Många företag kommer att drabbas av höjda bankavgifter – det stora flertalet små enskilda företag. De kommer naturligtvis att ta ut dessa avgifter av sina kunder.

Men Magdalena Andersson och Per Bolund försöker påskina att  detta drabbar  vinster! Antingen är de naiva eller så försöker de lura oss. Jag vet iallafall att alla höjda avgifter alltid drabbar konsumenten! Det är alltid 3:dje man som drabbas när regeringen avgiftsbelägger eller beskattar!

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Jun 08, 2017 @ 13:52:19

  Mja riktigt så illa är det inte. De som betalar mest till bankerna är företag och bolånekunder. Bankernas vinster ligger ju stadigt över 100 miljarder varje år och inte betalar väl du eller jag 10 000 per år till bankerna? Väljer man en nischbank för sina transaktioner och sitt sparande så är ju avgifterna noll eller minimala. Men visst, våra barn som lånat för att bo får ju bidra. Men har man lån på 2 miljoner med 1,5 % i ränta så betalar man 21 000 per år efter avdrag. Är man två om lånet så är det ju 10 500 kr per år. Något ska ju bankerna ha för att låna ut. När jag var yngre så betalade vi 18 % i ränta och även om lånen var mindre så blev det mer per år. Men visst, inflationen gjorde ju att lönen ökade så det gick ju.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 08, 2017 @ 14:54:23

   Bankerna tar betalt för alla sina tjänster. när företagen tvingas betala dessa avgifter så får ju vi som kunder betala dem i slutänden. När företaget köper tjänsten med löneutbetalningar via bank eller någon annan företagstjänst så får vi som kunder betala i form av högre priser. Når våra pensioner , sjukersättningar, bostadsbidrag, barnbidrag, studielån mm betalas ut av banken så tar de betalt för tjänsten och det dras från våra inbetalda skatter. Varje avgift eller skatt som regeringen ålägger banken att betala får vi i slutänden betala.

   Gilla

   Svara

 2. uppstigersolen
  Jun 08, 2017 @ 18:02:42

  Okej då. Bankerna tar betalt och på något sätt hamnar det bland våra utgifter. Men, varför sätter inte vi kunder press på bankerna? Alla som har ett konto i någon av de fyra stora bör omgående byta till en eller flera nischbanker. Som privatperson finns det ingen anledning att ha något alls att göra med SEB, Nordea, Swedbank eller Handelsbanken. Tappar de kunder så får de ju se över sina avgifter. Visserligen betyder det att kontoren försvinner men för egen del är jag aldrig inne på ett bankkontor. Allt (nästan) går att göra via datorn hemma. Kontanter använder jag bara för väldigt små inköp.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 08, 2017 @ 19:50:04

   Jag får inte ut min pension utan bankkonto. Den som arbetar får ingen lön utan bankonto. Jag får inte låna pengar utan att ha ett bankkonto. Jag kan inte ta ut pengar från kortet utan ett bankkonto. Jag kan inte betala mina räkningar utan mitt bankkonto annars måste jag betala en avgift för varje räkning.

   Men min bank tar inte emot några kontanter. Vi har en insättningsautomat men den tar bara emot sedlar oh då måste jag ju ha ett konto att sätta in pengarna på.

   När regeringen lägger avgifter och skatter på bankerna så kan vi inte värja oss.

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Solvindens

This WordPress.com site is the bee's knees

Malamute6's Blog

Just another WordPress.com site

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Naturen kallar

Today is gonna be a good day

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Blogg 46

en åsiktsblogg

Josefin Utas blogg

Mina egna tankar om nuet och framtiden

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

Dagar ur mitt liv

Här kommer jag att skriva om vardagliga händelser ur mitt liv. Ibland kommer jag nog att skriva om en del andra saker också, som till exempel om den tro jag har

MånssonsKultur.se

Johnny M recenserar film, musik & sånt!

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Peter Cooney Enabler

Traditional European Common Sense - Anti-Judaic

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

säger det hellre med några bilder

Ocensurerade nyheter och sunt förnuft

It is my right to be rich, happy and successful!

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om Instagram och andra sociala medier. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

%d bloggare gillar detta: