Har Parisavtalet skapat dagens regn?

Politikerna tycks ha övertro till det avtal som undertecknades i Paris. Jag däremot anser att naturen är mycket visare än vad politiska avtal är. Idag vaknade jag av att regnet smattrade på fönsterblecket. Hoppas att det kommer riktigt mycket regn. Under en mycket lång tid har vi lidit av torka. den låga grundvatten nivån från förra året och senaste vintern har blivit ännu lägre.

Naturen är dock vis! Jag har bott i dessa trakter i närmare 25 år. Vi har alltid haft en vattentunna stående under stuprören. Nästan varje sommar har vi haft eldnings- och vattningsförbud. Vi har haft skogsbränder och gräsbränder över stora arealer. Varje sommar har gräsmattan varit brunbränd men har återhämtat sig. I år var den brunbränd minst en månad tidigare än normalt. Men jag har förstått att snart har vi regn! Snart återhämtar sig naturen!

Medierna har larmat om vattenbrist i större delen av landet. Jag har läst alla råd om hur vi ska spara på vatten. De råden har jag följt alltid – långt innan medierna och myndigheterna delade ut dem. Alla vi som har villa, vattenmätare och betalar per kubikmeter vatten som vi konsumerar, har lärt oss att spara på vatten. Så för mig är det inte nytt. Men jag skrev en blogg om regn och torka för drygt ett år sedan:

”En regnig dag får mig att fundera över vårt vatten. Efter en mild snöfri vinter är grundvattennivån låg i våra trakter. På Öland har det uppstått vattenbrist. Turisterna uppmanas att spara på vattnet. Nu har det dragits en vattenledning från Kalmar till Öland. Dessutom kör Kalmar tankbilar med vatten till Öland och har bett Nybro och Oskarshamn om att gör likadant. När ölänningarna vände sig till Åsa Romson för att få hjälp med finansieringen så svarade hon bara att ”Ni får väl spara på vattnet!” Men det skulle kanske Åsa tala om för korna att de inte får dricka så mycket. En bonde berättade i lokalnyheterna att han hade 200 kor och varje ko drack ca 100 liter vatten per dygn.  Korna måste ju ha vatten annars kan de inte producera mjölk eller överleva. Men sådant vet väl inte Åsa något om!  I Stockholm finns ju inga kor!

Hemma har vi också torka och har haft några skogsbränder. Men vi ska inte klaga! I Sverige har vi det bra. Det finns många platser runt om i världen där det inte finns rinnande vatten i kranarna.

En god vän berättade att där de bor i Katmandu är det just nu vattenbrist – i väntan på monsunregnet. Där finns inga fyllda vattentorn som förser de med vatten. Varje husägare har en vattentank på taket och själv pumpa upp vatten till den. Just nu kopplas vattnet på var 10:nde dag och är påkopplat i 4 timmar. Då gäller det att husägaren passar på att fylla tanken. Annars får han vänta 10 dar till innan han får vatten. När sen monsunregnet kommer så kan de kanske fylla sin vattentank varje dag. Bilden är hämtad från en uttorkad flodbädd utanför Nepal.

flodbädd

Just nu väntar vi alltså på vatten både här i Sverige och i Nepal. Politiker kan inte göra så mycket. Naturen bestämmer oavsett politiska beslut eller klimatavtal!”

Nu har vi alltså åter fått vårt efterlängtade regn. Men brandflyget har under mycket lång tid patrullerat över våra nejder. Så här skrev jag i juli 2016:

”Under senaste veckan har vi hört brandflyget över våra trakter.  Det är en övervakningsmetod för att med hjälp av flygplan upptäcka skogsbränder i ett så tidigt skede som möjligt. Syftet är att minska kostnader för såväl nedbrunnen skog som räddningstjänstens insatser. Det är alltså en lönsam insats och den behövs nu när vi har en värmebölja,torrt i markerna och eldningsförbud. Vi har redan haft några skogsbränder i vår närhet och så sent som idag upptäckte brandflyget en sådan några mil härifrån.

Mina funderingar idag kretsar kring hur länge vi har råd med denna åtgärd. Våra skattemedel som ska räcka till bland annat detta används ju idag till så många fler ändamål. Redan ser vi ju nedskärningar inom både polis och räddningstjänst. Kommer pengarna att räcka till brandflyg nästa sommar eller sommaren därpå om politikerna fortsätter att handskas lika vårdslöst med våra skattepengar och resurser som de gör nu?

Om brandflyget upptäcker en brand – är det säkert att det finns någon räddningstjänst att skicka iväg till branden? Eller kanske brandbilarna är förstörda av stenkastarna eller upptagna av en anlagd bilbrand eller soprumsbrand?

Våra skattemedel och resurser ska användas till så mycket. Men hur länge kommer de att räcka? Hur länge orkar svenska folket med det skattetryck som vi har? Det frestar på att betala 60-70% av lönen i skatter och avgifter speciellt som vi medborgare inte får den samhällsservice som vi har blivit lovade. Det är en dyster framtid som vi är på väg in i.”

Naturen återhämtar sig efter varje skogs- eller gräsbrand. Ibland behöver den hjäp för att dessa bränder inte ska få så stor omfattning, som på bilden. Detta brandflyg såg vi de 7 september 2016 hämta vatten ur havet utanför Benidorm. På bilden ser vi hur flygplanet hjälper till att släcka en svårsläckt brand uppe i bergen.

Kan Parisavtalet åstadkomma något för att motverka naturens egna krafter? Är det inte väsentligare att politiker ägnar sig åt att lösa problemen i vårt eget land först? Att slåss mot vår natur genom att skriva under avtal känns som Don Quijotes kamp mot väderkvarnarna!

 

 

 

Annonser

7 kommentarer (+lägga till din?)

 1. motvallsblogg
  Jun 07, 2017 @ 13:43:36

  Klimatalarmister vill skrämma upp oss så att vi glömmer mer akuta och närliggande problem. Problem som vi har en möjlighet att påverka i motsats till det som nu satsas på.
  All tillgänglig olja kommer att förbrukas förr eller senare oavsett vad som beslutas.
  Klimatmodellerna har dessutom hittills visat sig vara så förenklade att de inte ger någon vägledning vilken riktning eventuella förändringar tar.
  Det handlar inte längre om vetenskap utan om troende och lösa gissningar.
  Redan jordens istider och värmeperioder är talande nog om vilka grundvariationer vi har att göra med.

  Liked by 2 people

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 07, 2017 @ 13:56:02

   Har en känsla av att politikerna håller upp fingret i luften och känner efter varifrån vinden kommer – Den vinden som ger de möjlighet att ta ut mer i skatt.

   Får mig att tänka på Olle Adolphsons: ”Jag dansar runt och jag sjunger strunt
   och jag är visst lite i hatten.”

   Liked by 1 person

   Svara

 2. uppstigersolen
  Jun 07, 2017 @ 15:49:37

  I Sverige finns ingen vattenbrist. Lokalt kan grundvattnet vara så långt ner att det inte går att pumpa upp. Men vi har ett flertal stora sjöar som de flesta får sitt vatten ifrån. Behövs vatten på något ställe får vi låta bygga pipeline dit, alternativt köra tankbilar. Betänk att vattnet från endast en av Sveriges stora älvar räcker till för att försörja hela Sverige. Lite problem med distributionen bara. Skåne får ju vatten från Bolmen, en inte så stor sjö. Men politiker av södermalmssnitt vill ju helst skrämma upp oss. Jag kommer apropå kor att tänka på Gunnar Strängs kommentar om att mejerierna var placerade nära korna. Då sa han att jag har då aldrig sett några kor på Torsgatan i Stockholm där ett stort mejeri låg. Han hade i alla fall viss koll.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 07, 2017 @ 20:21:27

   Naturligtvis gäller det att dela med oss av det vatten vi har – bygga pipelines som transporterar vattnet till de orter som saknar egna vattendrag.
   Men … när vi har brist på vatten när vi är 10 miljoner invånare så undrar jag hur det skulle fungera med Annie Lööfs 30 miljoner.

   Gilla

   Svara

 3. Sven-Erik
  Jun 08, 2017 @ 08:47:14

  Bilden från Katmandu visar på nedskräpning i den torra flodfåran. Samma gäller i flertalet utvecklingsländet. Skräpet hamnar i haven.
  Det är inte Svenskar som skräpar eller ”skitar” ner. Varför ska vi föjlja Parisavtalet och betala 58 dollar per person när USA skulle betala 9 dollar.
  Lite provokativt kanske, men betänk att Kina får fortsätta sin ”miljöpolitik” till 2030.
  Det bästa Trump gjort vad det någon som skrev.
  Tänk – köp inte klimatalarmisternas gröna gren de själva sitter på.

  Liked by 2 people

  Svara

  • ulsansblogg
   Jun 08, 2017 @ 09:16:12

   Jag minns alla kampanjer genom åren – kampanjer som syftar till minskade utsläpp och renare miljö. Vi har en gigantisk apparat uppbyggd kring retursystem av flaskor, tidningar, papper, plast, textilier mm. Vi sanerar mark och vattendrag efter gamla miljöförsyndelser.
   Vi är med andra ord ett miljövänligt land. Varför ska vi då ta ansvar för att andra länder fortsätter med utsläpp och nedsmutsning?

   Gilla

   Svara

 4. uppstigersolen
  Jun 08, 2017 @ 09:30:48

  Genom att vi ska betala 5 miljarder per år till FN:s ”miljöfond” så tror ”de gröna charlatanerna” att vi hjälper jorden. I själva verket kommer mycket av pengarna att slösas bort på helt meningslösa projekt. Vad tror ni händer om Mugabe vill köpa ett nytt regeringsplan och motiverar det med att det han vill köpa är mer miljövänligt än det han har? Då får han väl pengar till det ”miljöprojektet”.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: