Har du länk på det?

I debatter får vi ofta frågan om länkar. men det finns kunskaper som det inte går att länka till. Det är kanske svårt att förstå för den som saknar kunskap om informationsteknologin. Jag har följt en del av denna utveckling.

ENIAC, Electronic Numerical Integrator And Computer, var en av de  s k första moderna datorerna som använde sig av digital teknik. Tidigare hade man använt analoga datorer men det gick knappast att göra några beräkningar på dem. Den började utvecklas i juli 1943 av amerikanerna Presper Eckert och John Mauchly, och blev klar 1946. Syftet med projektet var att snabbt kunna göra beräkningar av militär natur, däribland väderprognoser och analyser av projektilbanor. ENIAC vägde 27 ton och tog upp en golvyta på 167 m2. Vidare bestod den av omkring 18 000 elektronrör, 70 000 resistorer, 10 000 kondensatorer, 6 000 strömbrytare och 1 500 reläer. Men … Några brister med Eniac var att maskinen var väldigt effektkrävande och att delar i den gick sönder två till tre gånger i veckan. Den var mycket omständlig att programmera om från en uppgift till en annan. När den skulle göra väderprognoser för 24 timmar tog det nästan 24 timmar att ta fram prognosen. Därför använde man Eniac endast för att göra militära, tekniska och vetenskapliga uträkningar. Den hade en kapacitet av 5000 additioner per sekund.

På 1980-talet jobbade jag på en dataavdelning. Alla uppgifter som vi matade in via datorn sparades på stora magnetband – storlek traktordäck – som byttes varje dag av säkerhetsskäl. Hemma hade jag först en Vic-64 och sen en Victor. Det var en liten kasettbandspelare på Vic-64:an all information sparade jag på ett vanligt kasettband. På Victor fanns en diskettläsare och jag kunde spara information motsvarande en dagstidning på en floppydisk.

Internet användes bara i en begränsad omfattning med hjälp av ett modem som ringde upp via telefonen. Webben fick sitt genomslag i mitten av 1990-talet, ungefär samtidigt som privathushåll och företag i större skala fick möjlighet att ansluta sig till Internet, och www var vid sidan av e-posten den tjänst nykomlingarna främst använde.

Det var när vi fick World Wide Web, alltså för 20-25 år sedan, som vi fick tillgång till kommunikation med varandra, andra orter och andra länder. Det var då som vi kunde börja att utbyta information via datorn. Det var då som började kunna länka! Idag kan vi finna mycket information på webben.Många länkar är fake news men de flesta innehåller riktig information. Vi måste helt enkelt sovra eftersom den mänskliga hjärnan står bakom alla länkar.

Men det fanns ju en tid före webben! Jag fick all information via föräldrar, lärare, skolböcker, tidningar, lexikon, litteratur, radio och så småningom från TV:n som vi skaffade på 60-talet. En stor del av mina kunskaper finns det alltså inga länkar till! En del kunskaper har kanske digitaliserats men långtifrån allt. Allt går det inte att länka till men det behöver inte vara fake för det. När de yngre försöker avfärda våra kunskaper som fake så visar de bara brist på bildning och kunskaper om all teknikutveckling som har skett under de senaste 100 åren.

Nej, jag har ingen länk på det – men vet att mina kunskaper slår många länkar på fingrarna!

 

 

Annonser

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. worlpresscomsite
  Maj 18, 2017 @ 15:02:31

  Hans Högqvist
  Ibland när jag får frågan om en länk så svarar jag att min hjärna inte är ansluten och kommer aldrig att bli det heller. 🙂

  Liked by 1 person

  Svara

 2. motvallsblogg
  Maj 19, 2017 @ 08:53:22

  Jag kan mycket väl bilda mig en åsikt utan att hänga upp den på vad andra har publicerat.
  Att i alla lägen fråga efter en länk är bara ett sätt att försöka dra undan duken och hoppas att hela servisen följer med.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 19, 2017 @ 09:05:30

   Vad säger en länk? Den är skriven av någon. Om jag skriver att 1+1=782 och lägger en länk på det så blir det fake och inget annat. Vi vet ju alla att 1+1=2.
   Så är det ju också med historiska skeende. De är berättade och nertecknade av någon. Hur vet vi att denne hade rätt? Om tillräckligt många har berättat samma sak så kanske vi kan tro på det eller avfärda det som masspsykos. E
   n länk kan möjligen förstärka det som jag vill berätta men är absolut inte hela sanningen.

   Liked by 1 person

   Svara

 3. uppstigersolen
  Maj 19, 2017 @ 17:05:25

  Som du skriver, man måste tänka själv. Uttrycket ”om det låter för bra för att vara sant så är det troligen osant” är ju bra att ha i huvudet. Sen kan det vara bra att veta att alla tror inte på det som är sant heller. Men, det gör inget, några faller av vid sidan av vägen när vi rör oss framåt.

  Liked by 1 person

  Svara

 4. Maria L.
  Maj 19, 2017 @ 21:11:00

  Jag kan inte förneka, jag älskar internet, söker mycket information via webben. Det kan handla om allt i från fröer, växter, till historia till konspirationer.

  Men jag besöker mitt lokala bibliotek minst en gång i månaden, ibland bara för att fördriva tiden, ibland för att leta efter information som man gjorde på den tiden innan internet fanns i var mans telefon.

  Fast jag måste erkänna att en del av min kunskap och kunna ge källa på det, måste infatta att man vet vilka böcker man läst, vilka skrev dem…. hohoho… det blir svårt…

  🙂

  Men jag märker dock alltmer att biblioteket inte längre är den där tysta hörnan i ens stad. Helt plötsligt så ska det finnas baby-café, halvt om halvt fritidsgårds-liknande atmosfär för att få folk till biblioteket..

  Tro mig – när jag plötsligt fick spädbarnsskrik i öronen så reste jag mig upp från min plats, slängde boken jag satt och läste ur framför bibliotekarien med orden – ”Det ska vara tyst på ett bibliotek, inte nåt *svordom* dagis!!” sen gick jag därifrån och vägrade besöka platsen som varit en fristad för mig i många år.

  Numera så ska man stå ut med att tolkar står och gaggar med hög röst, skolungdomar som spelar spel och bäbisar som grinar när man går till bibblan..

  Man gör sina besök där så korta som möjligt.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 19, 2017 @ 21:40:01

   Jag blir så glad när jag läser om din ilska över att det inte är tyst på biblioteket. jag minns hur jag tyst tassade omkring på biblioteket oh viskade något till min bästis. Vi lånade travar med böcker som vi sen låg på bästisens gräsmatta och läste. Kulna dagar kröp vi ihop i antingen hennes eller min säng och läste. Jag överförde denna glädje för böcker till mina fyra barn. De lånade också hem travar med böcker från biblioteket.
   Jag minns när sonen som 10-åring kom hem och sa att det var så synd om en kompis. När jag frågade så fick jag svaret:: ”Han tycker inte om att läsa böcker!”
   Själv hämtar jag den mesta informationen på internet idag. Men jag kollar, dubbelkollar och trippelkollar. Dock så finns det inget som kan slå böcker. Varje kväll läser jag en stund och mitt bibliotek sväller och sväller och sväller.

   Gilla

   Svara

 5. uppstigersolen
  Maj 19, 2017 @ 21:59:50

  Jag var ofta på mitt lokala bibliotek när jag var yngre. Jag har inte märkt något av buset. Kan bero på att jag slutade gå för flera år sedan. Men, hustrun läser ett par böcker i veckan. Hon lånar en del. Men Internet har förändrat mitt beteende. Idag kan man få all info man behöver. Ska jag handla någon ny pryl så kollar jag vem som vann senaste testet. Sen försöker jag hänga med i vad som händer. MSM är helt värdelösa här, som Maria L skriver, de hittar något annat att ta upp. Nu sitter jag på ett fint ställe vid Medelhavet. En god middag har ätits och livet är så bra man kan begära.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 19, 2017 @ 22:46:30

   Det är inte ofta som jag besöker biblioteket nuförtiden. Jag vill ju helst äga mina böcker och läsa om dem. Men sambon har besökt biblioteket då och då för att låna datorn t ex. Några gånger har det varit livligt när skolungdomar har spelat dataspel. Han har sagt ifrån både till ungdomarna och personalen.
   Just nu avundas jag inte din vistelse vid Medelhavet. Svenska sommaren och försommaren är underbar. Men till hösten blir det en längre vistelse vid Medelhavet!

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Åsiktsministerns Edikter!

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: