Spricker Sverige

Sverige spricker. Stad och land glider iväg åt olika håll. Det var en ledarskribent som uttryckte det så för några dagar sedan. I texten hittade jag vidare att ett tillfredsställt vänsterliberalt sinnat skikt bor i städer och en otillfredsställd högerorienterad befolkning som bor på landsbygden. Det ska vara en förklaring till de s k populisterna och missnöjesröstningar! Jag måste fundera på detta.

Igår läste jag en blogg skriven av en kvinna som bor i Malmö. Hon berättade att det hade hörts några skarpa knallar på gatan utanför huset där hon bor – men inte reagerat för att det tillhör vanligheten. Sen hade hon hört en ambulans – men hon hade inte reagerat för det tillhör vanligheten. En stund efteråt hade barnen sagt: ”Mamma det är poliser ute på gatan!” När hon tittade ut genom köksfönstret så ligger en man skjuten på gatan, ambulans och polis är på plats. Hon undrade vad som händer med henne själv när hon inte reagerar på att människor skjuter på varandra utanför hennes köksfönster. Hon vill flytta från Malmö så fort som möjligt. Det är ingen bra miljö för vare sig henne eller hennes familj.

På kvällen tog vi en promenad. Det var ljummet ute, fåglarna sjöng, vi hörde en fasan, björkarna var skirt ljusgröna, körsbärsträden och slånbärsbuskarna blommade, gullvivorna i gräsmattorna, bäcken porlade och bonden körde på åkern nere i dalen. Det är den idyll som vi bor i – vi som bor i ett villaområde i en småstad. Skogen har vi tätt inpå oss. Vi har ingen tunnelbana men promenerar till centrum på en halvtimme. Vi har inget Stureplan – det behövs inte. Vi får resa till storstan om vi vill besöka operan eller någon teater – men vi lyssnar på fåglarnas konsert istället och den överglänser allt.

När vi kom hem läste jag: Tredje rånet i Oskarshamn på tre veckor! Maskerad knivbeväpnad man rånar butik och bensinstationer. Vad händer i vår lilla stad? Har storstadskriminaliteten spridit sig hit? Det kan jag inte acceptera! Jag vill ha kvar min småstadsidyll!

Det är stora skillnader i levnadsförhållanden mellan storstad och småstad. Mellan storstad och ren landsbygd är det ännu större skillnader. Så är det och så har det alltid varit. Så på vilket sätt glider landet isär? På landsbygden och i småstäderna lever vi så som vi alltid har gjort – lugnt och tryggt. Medierna försöker förmedla till oss att idealet är att leva som storstadsmänniskorna gör. Vi ska längta efter att leva det glamorösa, stressiga, otrygga och ytliga liv som många storstadsmänniskor lever. Idealet ska vara att vänsterliberala idéer.

För mig känns det som om de vänsterliberala människorna förstör vårt land med alla sina stolliga idéer. Jag känner mig inte det minsta otillfredsställd. Tvärtom! Jag lever ett lugnt och tryggt liv i min lilla värld. Kallas min trygga värld för högerorienterad så får den väl göra det – även om jag inte känner mig högerorienterad. Jag vill ju bara göra denna trygghet till verklighet för alla! Jag vill inte ha in våld och oroligheter i småstadsidyllen!

Men kalla mig inte för populist eller missnöjd. Jag är ju inte missnöjd med mitt liv eller min vardagstillvaro. Jag är missnöjd med den politik som förs. Jag vill inte leva storstadsliv – det gjorde jag under min ungdom. Jag vill leva som jag gör nu utan några störande inslag. Ska det vara så svårt att förstå? Ett tillfredsställt vänsterliberalt sinnat skikt känns inte lockande. Detta skikt tar inte tillvara mina intressen. Men det gör inte högern heller! Därför söker jag nya alternativ.

Landet glider isär pga den polariserade debatten. det är den som skapar allt större skillnader mellan storstadsbor och oss övriga. Det hjälper inte att kalla oss för populister, fascister, extremister, missnöjda, lågutbildade eller något annat dumt. Det är storstadsborna som inte förstår! Det är de som vill påtvinga oss en otrygg livsstil. Det är inget ideal att leva storstadsliv.

Jag söker politiker som vill tillvarata mina intressen!

 

20 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Bjarne Wilmarsgård
  Maj 14, 2017 @ 12:18:15

  Ulsan – du är pärla. Jag håller med i allt vad du skriver…

  Gillad av 1 person

  Svara

 2. uppstigersolen
  Maj 14, 2017 @ 14:20:22

  Lite fascinerande att han som nu är statsminister under valtalen sa just så – Sverige håller på att glida isär. Riktigt vad han menade kan man ju undra eftersom han fortsätter att dela upp landet mellan de skötsamma och de som inte sköter sig. Jag bor i Storstockholm men inte mitt i smeten så jag har nära till det mesta. Även naturen som också lockar mig, jag behöver bara promenera i ungefär en halvtimme så står jag inne i en skog, tyst och lugnt, stadens brus hörs inte. Fåglarna sjunger. Jag har ett bra liv men jag är också missnöjd med hur dagens (och även förra regeringens) politiker nyttjar våra inbetalda skatter. Men, jag är 40-talist och jag märker att yngre människor intresserar sig mer för Lets dance, Melodifestivalen och annat trams än för hur Sverige ser ut idag och hur det blir om säg 50 år. Bekanta i min ålder har inga problem att se hur verkligheten är. I min värld har höger alltid stått för försiktighet, inga experiment medan vänster har betytt nedrivande och skattehöjande. Men egentligen behövs inga etiketter, jag tror de flesta människor vill ha ett gott liv utan att vara rädda för att bli illa utsatta.

  Gillad av 2 personer

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 14, 2017 @ 14:38:32

   De flesta av oss vill bara ha ett gott liv, vill ge barn och barnbarn ett gott liv samt ge kommande generationer ett gott liv.
   Vi protesterar ju enbart för att vi ser sprickorna. Men politikerna vägrar att lyssna för de anser att de vet bäst.

   Gilla

   Svara

 3. Mm
  Maj 14, 2017 @ 15:03:06

  Tack för dina alltid välskrivna texter. Det du beskriver idag vill inte 87% ha, de har valt bort det. DÖ överenskommelsen visade vad folk har valt av de partier som skall tillvarata det människor vill ha. Samtal mellan människor och respekt för de val man gjort finns inte längre. Hur kommer vi vidare, ja sprickorna och aggressiviteten blir väl inte mindre när det bjudits in lättkränkta och hämndlystna nysvenskar, för det är väl vad de räknas som när de åkt tunnelbana i Stockholm.! Svenskar. Vilka som skall reda ut det här, ja, det finns väl bara ett parti som inte får vara med, ej räknas trots att de som röstat vida överskrider de små marginalpartierna som tar sig stora ord och slår sig på bröstet. Arma oss som vill leva i fred och hittat ett sätt att göra det, detta har raderats.

  Gillad av 1 person

  Svara

 4. uppstigersolen
  Maj 14, 2017 @ 16:23:44

  Ikväll blir det en partiledardebatt. Normalt sett orkar jag inte se och höra eländet men jag ska se om jag klarar det idag. Kanske har det skett en ändring i uppförandet hos sjuklövern.

  Gillad av 1 person

  Svara

 5. Martin
  Maj 14, 2017 @ 16:34:27

  Ordet ”Vänsterliberalism” är ett makabert ord som man, enligt min egen mening, INTE bör använda. Ordet består, först och främst, av två tveksamma komponenter ”vänster” och ”liberalism”.

  Dessa s.k. ”Vänsterliberaler” är varken ”vänster” eller för folkens demokratiska friheter, s.k. ”socialliberalism”. Tvärtom.

  ”Vänster” betyder traditionellt ”socialism”, d.v.s. högre och progressiva skatter på kapitalet som bekostar mer välfärd till skola vård och omsorg, men ”vänster” används idag ofta felaktigt om S och MP, vilka i realpolitiken gör raka motsatsen genom sin EU-vurm, vilket leder till högerpolitik, d.v.s. antingen till ett skattesänkarrace mot bottnen, eller med massinvandringen inkl. vidlyftiga bidrag, allt medan företagen flyr, alltmedan frihandeln bestå, så leder det i riktning mot Greklands situation, d.v.s. absurda skuldberg och konkurs.

  Ordet ”Vänsterliberalism” är uppfunnet av högerns Pehr Gahrton som kommer från Folkpartiet, idag kallat för ”Liberalerna” och är förmodligen en slags förvirrad stöld av ordet ”socialliberalism”. Pehr Gahrton är grundaren av Miljöpartiet. Han är således en helt vanlig borgare som utger sig för att ha ångest över vad kapitalismen gör med miljön.

  Men miljöpartiet är idag, de facto, ett borgerligt parti, precis så som Socialdemokraterna är borgerliga i realpolitiken, eftersom båda partierna är för både kapitalist-EU, Nato-samarbetet för krig och terrorism mot demokratin i Syrien, såväl som att S & MP är för 30 år till med kärnkraften, således är de motståndare till demokrati och folkens demokratiska beslut både i Sverige och i världen.

  Ordet ”vänsterliberal” kan t.o.m. lura den godtrogne ouppmärksamme naturlige vänsterväljaren, arbetaren och småföretagaren att rösta på sionisternas högerpartier, S & MP eller rentutav SD, samt befläcka en tidigare vettig nationell demokratisk och socialistisk vänster. Denna höger med sin korkade tokliberalismen, nyliberlismen, kapitalliberalism och sina vidöppna gränser för kapitalflykt och social dumpning, med vilken de krossar världens alla olika folk är naturligtvis komplett idioti.

  Dessa s.k. ”vänsterliberaler” är varken ”vänster” eller för folkens demokratiska friheter. Tvärtom. De är bombhögerns, diktaturens och sionismens tvillingar, med den skillnaden att högern i princip alltid ganska öppet varit emot folkens friheter och demokrati.

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 14, 2017 @ 16:53:28

   Ordet vänsterliberal kommer från ledaren som jag läste i SMP http://www.smp.se/ledare/ett-sverige-som-spricker/

   Gilla

   Svara

   • Martin
    Maj 14, 2017 @ 17:53:15

    Det är naturligtvis exakt vad man kan vänta sig av en lokal högertidning som Smålandsposten.

    Det tillfredsställda ”skiktet” i städerna, kanske 1%, är allt annat än socialister kan jag lova dig och de gillar sin egen politiske psykopat och sitt nya WTC som jag sett att de bygger.

    De är alla bombhöger och emot demokratin i Ukraina och i Syrien. De har skott sig på de olagliga krigen mot demokratin där.

    De har skott sig på stödet av det etniskt rensande Israel och stödet av den vidriga Saudi-diktaturen och dess broder jihadismen.

    De har kortsiktigt skott sig på massmigrationen, boendeindustrin, på de privatiserade skolorna, vården och omsorgen. En långsiktig katastrof för landet.

    Detta korttänkta giriga ”skikt”, som oftast bor i städer, men även på landet i stora villor, är högerorienterade, alls inte för någon nationell demokratisk socialism som skyddar vare sig stad eller land långsiktigt.

    De skiter t.o.m. i om deras egna barn blir våldtagna av det elände de själva är för. Vapen, droger, rån och våldtäkter.

    Dessa högermänniskor vill varken skapa välfärd eller lägre arbetstid, såsom Palme och hans föregångare faktiskt gjorde.

    Smålandspostens höger-journalist försöker dra en linje mellan stad och land, men den linjen går istället mellan den övergödda överklassen som lever på kreditkort utställda på svensk arbetarklass, barn, sjuka och pensionärer.

    Mitt tips: Säg upp abonnemanget! Tag den ev. ur soporna om du måste veta ifall en ko har dött i Vederslöv, men gör det helst mer och mer sällan!

    Detta högerfolk lever på falsk konflikt och lögn. Stryp dem genom att sluta köpa och sluta läsa! berätta för fler om ditt beslut! Sluta gynna dem! Du kommer bli en intelligentare skribent och du inte tar i högerpressen. Du kommer även hjälpa andra till uppvaknande.

    Man borde faktiskt få rikligt betalt för att ens läsa högerpress. Det tar en enorm tid att avslöja den och kritisera den.

    Gilla

   • ulsansblogg
    Maj 14, 2017 @ 20:18:06

    Jag betalar ingenting för någon tidning. Men jag läser både höger och vänsterpress på nätet. Jag anser att jag måste läsa hur information från alla läger för att själv kunna bilda mig en uppfattning.

    Gillad av 1 person

 6. Martin
  Maj 14, 2017 @ 16:41:24

  Landet glider i sär p.g.a. klasskillnaderna och allt annat som riksdagen medvetet utsätter medborgarna för ovanpå detta, alltmedan de bärgar sitt på det torra, pampiga och värdiga, allt medan marknadsfiolerna skorra.

  Här stå de nu, pampiga, värdiga,
  mens marknadsfiolerna skorra –
  De äro de tio rättfärdiga
  som söktes en gång i Gomorra.

  Alls inte så goda att rå på;
  de lyfter sej själva med orden.
  Och hade de något att stå på
  så lyfte de hela jorden.

  Förunderligt friska i hjärnorna;
  människoslukare.
  Talar om solen och stjärnorna
  för åkerbrukare.

  Sen bärgar de sitt på det torra,
  pampiga, värdiga –
  Pampiga tio rättfärdiga
  som förstenade Gud och Gomorra.

  Nils Ferlin: Tio rättfärdiga

  Gillad av 1 person

  Svara

 7. Magnus
  Maj 14, 2017 @ 23:19:38

  Bra text, håller med till 100%!

  Storstaden och framför allt Stockholm glider mer och mer ifrån övriga landet. I Stockholm samlas alla som tycker lika som älskar ord som mångkulturalism, klimathot, det nya, globalisering, ytlighet, nätverka, media, skapa image, sociala konstruktioner, feminism, genuspedagogik, karriär, pengar mm mm mm. Stockholm lever i ett godhetsknarkande rosa luftslott där alla andra är pöbeln.

  Vad gäller generationer som uppstigersolen skrev om. Är det en viss övervikt godhetsknarkande bland yngre. Men, det är barnen till 30, 40 och 50 talisterna som just nu är mitt uppe i sitt yrkes liv och familjeliv. Så frågan är vems felet är? Vilka var det som var delaktiga i 68 rörelsen och vilka var det som byggde alla miljonprogram och vilka är det som styrt vårt land dit vi är idag och vilka är det som uppfostrat dessa rosa godhetsknarkande människor? Varför är det så många 40 talister som vaknat nu? Jag är 70 talist och varit orolig för utvecklingen sedan 80 talet vad gäller migrationens baksida segregationen. Nu är vi där vi är och behöver få en ordentlig förändring. Frågan är om det är möjligt med tanke på våra partier debatterade i partiledardebatten?

  Gillad av 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 15, 2017 @ 12:52:54

   Vem har uppfostrat alla dessa godhetsknarkare? De har oftast uppfostrats av mammor som var missnöjda med sin egen situation, förskollärare som drömmer om att förändra världen och feministiska lärare som inte har förstått samband mellan mänsklig utveckling, överlevande gener, mänsklighetens historia, nutid och framtid.

   De goda är ju inte så goda när de inte kan tillåta andra människors åsikter!

   Gilla

   Svara

 8. Hans Nilsson
  Maj 15, 2017 @ 08:36:38

  Partiledardebatten igår följde tidigare mönster. Intet nytt under solen förutom duell delen.

  Gillad av 1 person

  Svara

 9. uppstigersolen
  Maj 15, 2017 @ 10:13:21

  Jag orkade inte med hela föreställningen igår kväll. Den följde det vanliga mönstret med pajkastning. Ingen har ansvar för nuvarande situation. Allt är någon annans fel. Trots att det skulle hamna om fyra speciella ämnen tilläts vissa sväva ut. Hur situationen kommer att se ut efter valet fick man gissa sig till.

  Gillad av 1 person

  Svara

 10. tompas11
  Maj 15, 2017 @ 14:12:30

  Kort sammanfattning av gårdagens partiledardebatt.
  – The same procedure as last year.
  – The same procedure as every year!

  Gillad av 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Livsideal

Jag vill leva som jag lär och inte som någon annan vill att jag ska.

دفتر بهار

نکنه ها باقی است

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Richard Sörman

En annan humaniora

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder och musik.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

%d bloggare gillar detta: