Varför bråkar dom?

demo

”För andra gången på kort har den nyfascistiska organisationen Nordisk Ungdom angripit en manifestation för flyktingamnesti för ensamkommande barn och ungdomar. Enligt flera vittnen vägrade polisen ingripa mot högerextremisterna.” Så löd ingressen i AktuelltFokus igår. Nyfiken som jag är undrar jag vad som har hänt, kollar olika videos och FB-sidor. Ganska snart ser jag ett mönster. Jag känner igen personer. Jag ser odemokratiska krafter som inte accepterar varandra. Jag tar inte ställning om vem som har rätt eller vem som har fel men …

För vem gäller demokratin och mötesfriheten? Är det bara för de som ”har de rätta åsikterna”? Vem har tolkningsföreträdande på vilka åsikter som är rätt eller fel? Samma grupp, som nu klagar högljutt över att det har kommit motdemonstranter till deras manifestation, har under många år haft som vana att motdemonstrera genom att att kalla demonstranter och lyssnare för rasister och nazister, att bråka och skräna Nu när andra bemöter de på samma sätt så gnäller de över det! Det påminner om sandlådebråk och jag undrar vem som attackerade vem!

För drygt ett år sedan skrev jag om mötesfrihet här i bloggen (17 mars 2016) Då skrev jag:

” Under större delen av mitt liv har jag deltagit aktivt inom olika demokratiska föreningars verksamhet. Det har varit en självklarhet för mig. Numera försöker jag dock avstå från föreningslivet eftersom jag vet hur lät det är att bli alltför engagerad och åta mig en mängd uppdrag. Idag som pensionär har jag ingen lust att vara ordförande, sekreterare, kassör, festfixare, sitta i brukarråd eller nämnder. Nej, jag har bestämt mig! Jag höjer min röst i sociala medier stället!

Men för mig kommer alltid ordet demokrati att stå i centrum. Jag kommer alltid att stå upp för de rättigheter som står inskrivna i grundlagen.

1 §
Varje medborgare är gentemot det allmänna tillförsäkrad

1.
yttrandefrihet: frihet att i tal, skrift eller bild eller på annat sätt meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor,

2.
informationsfrihet: frihet att inhämta och mottaga upplysningar samt att i övrigt taga del av andras yttranden,

3.
mötesfrihet: frihet att anordna och bevista sammankomst för upplysning, meningsyttring eller annat liknande syfte eller för framförande av konstnärligt verk,

4.
demonstrationsfrihet: frihet att anordna och deltaga i demonstration på allmän plats,

5.
föreningsfrihet: frihet att sammansluta sig med andra för allmänna eller enskilda syften,

6.
religionsfrihet: frihet att ensam eller tillsammans med andra utöva sin religion.

Dessa rättigheter är grundbulten i den svenska demokratin. Det är just därför som jag blir ledsen och arg när vissa grupperingar försöker att åsidosätta dessa rättigheter.”

De som anordnar Folkets demonstration på lördag vill ju utnyttja sina rättigheter att uttrycka sina tankar, åsikter och känslor. De vill utnyttja sin mötes- och demonstrationsfrihet. De har sökt tillstånd och fått det. Men odemokratiska krafter vill hindra dem att sprida sina åsikter. Varför? För att Folkets demonstration framför vanliga människors åsikter?

Det är därför som de odemokratiska sprider glåpord, ljuger och kommer att göra allt som står i deras makt att störa! De har nämligen inte själv något klart budskap att komma med. Många av dem är mer eller mindre ”yrkesdemonstranter”. De vill ha ensamrätt på att få uttrycka sina åsikter. De är så rädda att andra människor ska förledas av att lyssna på demonstranterna. Men det är ju verkligen att undervärdera vanliga människor. Helt vanliga människor har faktiskt också förmågan att lyssna, analysera och värdera vad som sägs. Men de vanliga människorna skulle kanske upptäcka att det inte är några nazister eller fascister som talar och att motdemonstranterna har ”fel”.

Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem!

Så uttrycker sig naturligtvis varje demokratisk människa som anser att grundlagens fri- och rättigheter är riktiga! Ingen behöver besöka eller lyssna någon demonstration. Alla människor har rätt att gå ifrån platsen för en demonstration. Alla människor har rättighet att själv avgöra om budskapet är bra eller dåligt.”

Så skrev jag då och samma sak skriver jag nu! Det är odemokratiskt att störa andra gruppers demonstrationsrätt. Det är odemokratiskt att inte låta andra människor uttrycka sina åsikter – oavsett vilka åsikter de har. Ingen behöver stanna och lyssna och alla har samma förmåga att välja vilket budskap som är det rätta. Det finns inga människor som är enbart onda eller enbart goda. Det finns inga budskap som är enbart rätt eller enbart fel. Vi behöver inte aktivister som tolkar åt oss! Speciellt inte bråkmakare – oavsett de är från höger eller vänster!

Alla måste få uttrycka sina tankar, åsikter och känslor utan att störas och attackeras av andra!

Jag delar inte dina åsikter, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem!

7 kommentarer (+lägga till din?)

  1. uppstigersolen
    Maj 08, 2017 @ 09:53:17

    Men vi kan inte uppfostra den skränande vänstermobben. Det är bara sorgligt att MSM står på deras sida så när du läser något i tidningen eller ser på SvT så utgå ifrån att du måste dubbelkolla.

    Gillad av 1 person

    Svara

    • ulsansblogg
      Maj 08, 2017 @ 10:37:01

      Nu finns det skränande mobbar både till höger och vänster. Jag kan inte förstå varför de måste skräna! Antingen lyssnar man eller så går man därifrån.
      Håller med dig om att vi alla måste både dubbelkolla och trippelkolla – oavsett om vi får uppgifter från MSM eller från alternativa medier. Det går inte att till 100 % lita på någon. Men med en gnutta sunt förnuft så fixar vi det!

      Gilla

      Svara

  2. Martin
    Maj 08, 2017 @ 14:46:54

    Ja. Det finns mycket skit därute på gatorna numera som förstör för vår demokrati.

    Demokratiska föreningar har också sina nackdelar. Därför är inte Vetenskapliga partiet en sådan. Vi undviker medlemsavgifter, banker, kassörer, revisorer och fan vet hans moster. Det stjäl endast vår tid och tillför inget viktigt till vår demokrati. Det är dessutom riskabelt och känsligt för infiltration och förstörelse av pundhuvuden.

    Möten och demonstrationer åstadkommer i min mening inte särskilt mycket förutom slagsmål numera eftersom dessa rättigheter inte respekteras och polisen inte griper motdemonstranter eller ger dem kännbara straff.

    Religionsfrihet är en självmotsägelse då religioner försöker stjäla människors friheter på olika vis. Det som behövs är frihet från religion. En demokratiskt stiftad lag per nation är vad som behövs, varken mer eller mindre.

    Religioner skapar endast käbbel eftersom de utgör ett samlat paket med argumentationsfel och inte är öppna för ett faktabaserat samtal som använder vetenskapliga principer vid resonerande.

    Gillad av 1 person

    Svara

  3. ulsansblogg
    Maj 08, 2022 @ 13:33:20

    Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:

    REPRIS från 2017
    Majoritetssamhällets förtryck av dem ej passande åsikter.

    Gilla

    Svara

  4. uppstigersolen
    Maj 08, 2022 @ 15:30:11

    Idag vill många inskränka vår yttrandefrihet. Som om det skulle bli bättre. Är livet bättre i länder utan yttrandefrihet är ju min fråga till dem?

    Gilla

    Svara

Lämna en kommentar

Den Skogstokiga Bloggen

The Home of Murphy's Law! - En Galen Blogg Med Tokigheter & Besynnerligheter Från Verklighetens Horisont!

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Mons Krabbe

Samhällsdebatt, historia och säkerhetspolitiska analyser

Prickiga huset

Hälsobloggen

Kulturbilder

Svenska Kulturbilder - binder samman forntid med nutid

moviesaredreams831071279.wordpress.com/

EN KAXIG SVENSK BLOGG OM BROTT MM.

HallonHatt's sida

Just another WordPress.com site

En ängel 👼🏻 med svarta vingar.

Obotlig sjukdom, hobby, fotografering, smycken m.m

Rebecca Hybbinette

- Kamp ger återbäring!

MÅNSSONSKULTUR.SE

JOHNNY M RECENSERAR FILM, MUSIK & SÅNT

Sjunne [ dot ] com

Jan Sjunnesson skriver om politik som om det fanns en frihetlig patriotism och om kultur som om det fanns ett liv bortom politiken.

Sverigekanalen Dalarna

Nationell Webbradio/Dalarna

En gräsrot skriver

Dear past, thank you for all the lessons. Dear future, i am ready. Denna blogg behöver inga donationer. sprid gärna dess innehåll.

Högrelius funderingar!

Just another WordPress.com site

Kulturminnet

Om det svenska kulturarvets rikedom och kulturen i dagens samhälle

Riksväg 32 på det smålänska höglandet

Säger det hellre med bilder, musik och lite oordning.

Ocensurerade nyheter

Nyheter och politik.

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

Sverige ut ur EU! EU ut ur Sverige! Dags att ta tillbaka makten! AfS är din röst för swexit och det bästa alternativet för ett suveränt Sverige.

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Halloj världen!

Ett resemagasin och en blogg av Inger Hansson. Om resor och hållbarhet. Om vackra platser. Om fotografi, natur och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

mickecarlssonsblog om nutidens dårskap

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende frihetligt forum för debatt och opinionsbildning