Bränder – lågskalig terror?

Nu läser jag ännu en gång samma rubriker. Ett tiotal bilar har brunnit i ett garage inatt i närheten av Möllevångstorget i Malmö. Tidigt på torsdagsmorgonen kom larm om ytterligare en bilbrand i Malmö. Tre bilar och en motorcykel ska ha skadats i en brand på Rödkullastigen. Varför brinner det så ofta nu?  Det måste ju bero på någonting!

När jag flyttade från Malmö för ca 45 år sedan så upplevde jag en öppen internationell stad där människor från olika kulturer samsades. Men … då var  det internationella inslaget inte så stort. Då kom de flesta invandrarna från Europa och hade en kultur som var ganska lik vår. Det fanns naturligtvis kulturkrockar. De var dock inte större än att det gick att handskas med dem. Problemen började dock synas. En lärare talade t ex om att han hade 23 olika nationaliteter i sin klass. Det var svårt att bedriva en bra undervisning.

Idag har stora delar av Malmös befolkning bytts ut. Den äldre befolkningen har dött ut och många yngre flyttar därifrån. 2015 var 75% av befolkningen yngre än 44 år. 42,6% var av utländsk härkomst. 14,1% var utländska medborgare. ca 10% levde på socialbidrag. Vissa områden i Malmö är invandrartäta bl a Rosengård och Fosie som toppar statistiken över begångna brott och bilbränder.  Siffrorna har jag hämtat från SCB. Människor från hela världen bor i Malmö och har med sig olika kulturer. Det är inte konstigt att det blir stora kulturkrockar.

Jag har skrivit om problematiken i Malmö många gånger. Bl a skrev jag om stenkastningsproblematiken var i januari 2003 då några elever på en skola i Rosengård i Malmö drabbade samman med byggjobbare som renoverade skolan. I samma artikel skrev jag om Kravallerna i Rosengård 2008. Sen dess har stenkastning och bilbränder varit vardagsmat för oss som läser sociala medier. Men locket har varit mer eller mindre på i etablerade medier. Makthavarna har istället för att ta tag i problemet diskuterat i socioekonomiska termer och utanförskapsområden. Deras botemedel har blivit mer resurser efter varje stenkastning och bilbrand! Dessa områden har fått mer resurser än andra områden men resultaten har uteblivit! Effekten har snarare blivit ökad segregering! Det blir väl så när ”tycka-synd-om-folket” får bestämma, förnuftet saknas och oviljan att lösa problemen är stor pga rädslan för att kränka.

Varför brinner det? Jag googlar och läser om eldens symbolik:

”På grund av sitt gudomliga ursprung så kan elden förinta ondska och svart magi.”

”Elden förgör och transformerar. Förstörelse genom att förbränna det befintliga (gamla). Kan bana väg för något nytt (Fågel Fenix) = något nytt uppstår ur askan.”

”Elden symboliserar livet, kraften, energin. Sedan antiken har elden förknippats med brinnande passioner, enorm viljestyrka och ohämmad handlingskraft. Elden påminner oss om att saker händer när energi förbrukas.”

Några byggstenar faller på plats i min tolkning av varför bränder anläggs. I vissa kulturer anser man att elden visar handlingskraft och ger makt. Den ger makt att förstöra det gamla och icke önskvärda. Den som tänder eld sätter skräck i omvärlden och får respekt.

I de svenska förorterna vill en del människor ta över makten. De vill skrämma myndigheter, räddningstjänst och övrig befolkning till lydnad. De som eldar bilar och skolor vill helt enkelt ta över vårt samhälle. De vill bestämma! Att dalta och tycka-synd-om hjälper inte vårt samhälle. Vi måste tala om för dem att man leker inte med elden. I ett demokratiskt land diskuterar man sig fram till lösningar.

Jag uppfattar helt enkelt alla dessa bränder som lågskalig terror. Denna terror kommer att fortsätta så länge som tycka-synd-om-människorna talar om socioekonomiska faktorer. Alla som begår brottsliga handlingar måste straffas och det är brottsligt att tända eld på annans egendom. Att elda upp bilar och garage är brottsligt. Hur länge ska denna tända-eld-terrorism få fortsätta?

bilbrand3

Annonser

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Bjarne Wilmarsgård
  Maj 04, 2017 @ 15:34:47

  ” Att elda upp bilar och garage är brottsligt. Hur länge ska denna tända-eld-terrorism få fortsätta?” Mycket bra fråga. Kan svaret vara:
  Hur många bilar finns det i Sverige? 😉

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 04, 2017 @ 17:27:28

   Det måste ju vara en mängd bilägare som blir arga när deras bilar brinner. Försäkringsbolagen gillar väl inte situationen men de kompenserar sig väl med höjda premier.

   Gilla

   Svara

   • Martin
    Maj 05, 2017 @ 02:48:03

    Jo. Förmodligen gör de sina egna ”bröder” en björntjänst, men olika förklaringar finns på varför bilarna brinner.

    Liked by 1 person

   • pllay
    Maj 05, 2017 @ 04:47:17

    Försäkringsbolagen fullkomligt älskar att skadefrekvensen ökar.
    Det ger dem ökad omsättning, orsak till höjda premier samt ökad rädsla hos allmänheten att stå utan försäkring då deras bil, hus, båt eller annan tillhörighet drabbas.
    Jag har i mitt yrkesliv varit inblandad i ett antal projekt som skulle ökat säkerheten för människor, de har samtliga på olika sätt stoppats av försäkringsbolag.
    Försäkringsbolag liksom rustnings och vapenindustri gynnas av ett otryckt samhälle.

    Liked by 1 person

 2. pllay
  Maj 05, 2017 @ 04:48:26

  otryggt

  Gilla

  Svara

 3. uppstigersolen
  Maj 05, 2017 @ 09:18:49

  Många som får sina bilar brända har ingen försäkring alls. En tiondel av bilarna i Malmö är skrivna på en bilmålvakt och varken skatt, försäkring eller eventuella p-böter betalas. Så när bilar brinner i områden där inga svenskar bor drabbar det inte det hyggliga försäkringskollektivet. Nu nöjer sig ju inte ligisterna med att bara bränna bilar utan nu är det i ökad takt skolor och bostadshus som ska brinna. Välkommen till multikulturen.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 05, 2017 @ 09:40:02

   Ja, egentligen bryr jag mig inte om de eldar upp varandras bilar. Men varje brand kostar samhället en del i form av räddningstjänstens insatser, miljön förstörs av rök och sot samt sanering efter branden.
   Då det gäller skolor, bostadshus och eller myndighetsbyggnader handlar det om ett angrepp på vårt samhälle.

   Gilla

   Svara

 4. uppstigersolen
  Maj 05, 2017 @ 09:48:50

  Ja bilbrännandet och även andra bränder har ju förekommit sedan något tiotal år. Det har emellertid eskalerat kraftigt på senare tid utan att politikerna reagerar. Kanske anser man att invandrare är slarvigare med att hantera brännbara vätskor och att man därför måste överse med dessa bränder. Att miljöpartiet gillar dessa figurer som ställer till med miljöförstöring är för mig en gåta.

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

Oberoende nyheter, satir och allvar om politik, journalistik, invandring, mångkultur, islam, brottslighet, rasism, natur, livet och musik.

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolution

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: