Bostadspriser

Ett av våra grundbehov är skydd mot kyla, väder och vind. Vi behöver kanske detta extra mycket på våra breddgrader. Vi måste ju anpassa oss till våra fyra årstider. Det ställer höga krav på våra bostäder. Det räcker ju inte med ett litet vindskydd! Vi behöver bostäder som står kvar under lång tid. Huset som jag bor i byggdes 1934. Det finns många hus som byggdes på 1800-talet eller tidigare.

Investeringskostnader för att bygga ett hus som ska stå under så lång tid är höga. Nu har vi ju en mängd byggnormer att följa. De normerna är skapade för att vi ska kunna bo med en rimlig standard. Det finns regler om vatten, avlopp, el, våtutrymme, ventilation, handikappanpassningar, yta per person, badrum, toalett, kök osv i all oändlighet. Det finns också säkerhetsbestämmelser för att vi inte ska skada oss eller bli sjuka i våra bostäder. Men det finns också säkerhetsbestämmelser för att byggjobbarna ska kunna utföra sitt jobb på ett tryggt sätt. Men innan själva byggandet börjar krävs också markberedning och ett allmänt väg eller gatunät. Kommunen tar ut avgifter för planering och förberedelser.

Det är alltså stora investeringar som måste göras vare sig man bygger en villa eller ett flerfamiljshus. I vår småstad planerades det att bygga ett gated community för 55+. En 2-3-rums lägenhet skulle kosta ca 1,5- 2 miljoner i insats för att sedan ha en månadshyra på a 2-3 tusen i månaden. Jag tror inte att det var ett överpris. Snarare är det vad det kostar att bygga ett 50-tal lägenheter med rimlig standard. Byggbolagen måste ju ta lån och hoppas på att deras investeringar ska ge en avkastning så småningom.

”Hyran per kvadratmeter för nybyggda hyreslägenheter 2015 var 1 694 kr/kvm för riket som helhet jämfört med 2014 då motsvarande belopp var 1 587 kr/kvm. Detta innebär att hyran i årets nyproducerade hyresbostäder är 6,3 procent högre i genomsnitt än föregående års nyproducerade hyresbostäder.” enligt SCB.

Allt detta tänker jag på när jag läser om Vänsterpartiets förslag. De vill ha ett statligt byggbolag som ska bygga billiga bostäder för de som har små inkomster. Hur tänker de? Kan ett statligt bolag bygga billigare än de stora etablerade bolagen? Med tanke på statlig byråkrati och förmåga att dra allt i långbänk så tror jag snarare tvärtom!

Byggbolagen bygger för de som kan betala sin hyra. Nybyggda lägenheter har hög standard och hyran blir satt därefter. När människor flyttar in i nybygge så blir ju deras gamla bostad ledig. Dit kan ju de med små inkomster flytta. Byggbolagen har inte råd med tomma lägenheter eller människor som inte betalar sina hyror!

Vänsterpartiet har som vanligt ingen hum om kostnader. De bara kräver och vill fortsätta att odla myten stora vinster till byggbolagen! De vill helst bo gratis!

 

Annonser

9 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Emil
  Maj 03, 2017 @ 19:12:39

  De (v) vill förstås att vi andra skall betala kalaset. Det är det dom menar när de föreslår att staten ”skall bekosta”. Staten, det är vi det, skattebetalarna.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Maj 03, 2017 @ 20:01:51

   (V) vill alltid att andra ska betala! Själv vill de bara bidra med krav.

   Liked by 1 person

   Svara

  • Martin
   Maj 03, 2017 @ 20:25:57

   Jag är inte för allt som V står för, bl.a. inte kriget mot Libyen eller Putin-hetsen, men för att vara rättvis är Vänsterpartiet för progressiva skatter och ut ur EU.

   V:s politik innebär beskattning av bankernas enorma vinster som de gjort på bekostnad av folket och någonstans ska ju rimligen pengarna tillbaka till folket.

   Vad är väl då bättre att gynna de mest förfördelade i samhället, de som behöver billiga lägenheter ex. fattiga pensionärer, sjuka och ungdomar med låga löner?

   Förutom detta är V för 6 timmars arbetsdag som gör att vi alla delar på jobben bättre så att assimilationen fungerar bättre och extremismen minskar så att vi kan behålla freden i Sverige.

   Vem fan som helst kan bli extrem av att bo hemma hos föräldrarna utan utsikter i samhället. Vi måste motverka detta samtidigt som repatrieringen och mentalvården av de mest drabbade påbörjas.

   Gilla

   Svara

   • Emil
    Maj 04, 2017 @ 06:26:17

    Visst finns bra idéer även inom Vänsterpartiet, liksom mindre bra. Så är det i alla partier anser jag. Skulle dock aldrig rösta på tex V då många av deras politiker är extremt fientligt inställda till ”Sverigevänner” (om man nu skall klumpa ihop alla oss som är kritiska till förda inv.politik och som älskar vårat land, kultur & historia). Deras ungdomsförbund har och har haft kopplingar till våldssekter som revolutionära fronten och AFA. Vissa av V´s politiker är lika stolliga som FI´s. Visst, ett parti är mer än sina förtroendevalda, men det är dessa man ger mandat.

    Gilla

   • Martin
    Maj 04, 2017 @ 13:59:14

    Jo. Visst, ett parti är mer än sina förtroendevalda men det är ändå, som du säger, synnerligen märkligt hur partierna väljer galjonsfigurer och inriktning.

    Jag skulle heller aldrig rösta på V. De är medansvariga för att ”mittenpartiet” SD har vuxit sig jättestora p.g.a. sin galna och obalanserade motposition vad gäller den inhumana massinvandringen av just de nazi-lika extremister som andra människor faktiskt flytt från hals över huvud.

    Att SD mitt i pannan placerat den israeliska flaggan, och all den nazi-lika etniska rensning den står för idag, är också mycket märkligt. Det rätta ordet är tragikomiskt.

    SD har lagt sig socialpolitiskt mitt emellan S och M, d.v.s. extremt höger ut och samtalar på allvar med M och deras ”öppna hjärta” som gör precis allt för att inte öppna sina feta plånböcker för att rätta till den skit de åsamkat Sverige.

    Det är för mig ett katastrofalt dumt vägval av SD och, enligt min egen åsikt, inte alls att bekämpa det monopolkapital som är ansvarigt för flyktingkaoset.

    Detta är INTE att ställa monopolkapitalet till ekonomiskt ansvar för den skit de åsamkat Sverige och svenskarna.

    Envetet stöder dock många av folket, märkligt nog, MÄRKLIGT NOG, SD i val efter val i den blinda tron om att de Israelstödda, kanske Israelgödda, Sverigedemokraterna ska agera Messias väl vid makten. Naivt. Ljumt.

    Hela upplägget är så urbota genomskinligt att jag på allvar undrar varför människor inte ser igenom det hela.

    Det som jag själv anser vara mest tragikomiskt är att det verkar som om V är med på eländet också eftersom de heller inte angriper detta uppenbara clownbeteende, men bara repeterar ”rasism” som om de mist talförmågan och genom detta de facto gynnat SD med sin ohövlighet, vilket uppfattats som klandervärt.

    Att V:s politiker är extremt fientligt inställda till ”Sverigevänner” är helt makabert givetvis. För att få styra Sverige måste man givetvis vara en Sverigevän oavsett om man är invandrare eller svensk. Faktiskt. Att dett ännu inte gått in är sannerligen förbluffande för det finns ju berömda och högt älskade socialister som faktiskt varit patrioter.

    Att våld inte håller i en demokrati är uppenbart också. Att detta, sent om sider, börjar gå in i olika extrema organisationer är bra, men att det skett så sent är förvånande. Förbluffande. Vänsterfolk om några borde veta att fredlig kamp, hövlighet och städad klädsel och propert utseende är att föredra i en demokrati.

    ”Där en regering har kommit till makten genom någon form av folkomröstning, falsk eller inte, och åtminstone bevarar ett intryck av rättsstatens principer, kan gerillans utbrott kan inte främjas, eftersom möjligheterna till en fredlig kamp ännu inte har uttömts.”
    / Che Guevara

    Fredlig kamp. FREDLIG KAMP.

    Gilla

   • Emil
    Maj 04, 2017 @ 14:07:59

    Ja du Martin, vi är rörande överens om att det är mycket som inte är som det borde. Att SD har stöd av så pass många (inklusive mig själv) beror på att de är det enda partiet som har potential att få bukt på en del av vansinnespolitiken i Sverige. Så som jag ser det är ”timmen” väl sen att hoppas på att ett 100% bra och intelligent parti skulle hinna bli tillräckligt stora tills nästa val…SD får helt enkelt duga.

    Gilla

   • Martin
    Maj 04, 2017 @ 14:39:10

    Jag anser att det bygger på ett argumentationsfel. Allt blir nog bra om vi följer det minst dåliga som eliten (som vi ogillar) producerat.

    Varför skulle det bli bra? Jag menar att man sannolikt måste stödja exakt det som elitens medier medvetet mörkar, d.v.s. exakt det som eliten vill censurera, d.v.s. nya initiativ som är intelligenta nog och valsamverkar mot 4%-spärren, så att man kan ersätta exakt den elit som är problemet, redan i september 2018, d.v.s. det enda ögonblick då vi har en reell möjlighet att göra det.

    Vi kan få en majoritet av folket med oss, tror jag, men det kräver att vi resonerar riktigt och inte sväljer de argumentationsfel som eliten levererat.

    Gilla

 2. uppstigersolen
  Maj 04, 2017 @ 09:05:41

  Vänsterpartiet lever i sin egen värld. Men varför har vi ett tryck på att bygga bostäder? Under senare år har sjuklövern släppt in ett par miljoner människor. Dessa måste bo någonstans. Om jag fick bestämma skulle det handla om enkla men funktionella baracker på något fält långt bort från allt. Då skulle trycket på nybyggen vara lågt. Nu ska det byggas, dels för de som kommit, dessutom för de äktsvenskar som vill (måste) flytta till ett trevligare område nu när deras bostadsområde blivit omöjligt att bo i. Ulsan skriver om ett pris för en lägenhet på några miljoner. Bah, skriver jag. Inte långt från oss bygger ett bolag små radhus på strax över 100 kvadrat. Insats över 6 miljoner och en månadskostnad på runt femtusen. Men inte en nyinflyttad i närheten, garanterat.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: