Moralkakor och kollektiv bestraffning

Ibland krävs det att någon klär mina tankar i ord – att någon annan formulerar det som jag intuitivt har tänkt under mycket lång tid. Så blev det igår när jag läste en artikel. Jag fick en aha-upplevelse. Jag kände att jag har haft rätt hela tiden. Det handlade om att svenska folket bestraffas kollektivt. Rebecca Weidmo Uvell har gjort research då det gäller folkhälsan.

Hon avlivar raskt myterna som medier och politiker sprider.. Vi mår inte sämre. Tvärtom!

Medellivslängden fortsätter att öka och skillnaderna mellan könen fortsätter att minska. Självmorden minskar. Dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar och cancer fortsätter att minska. Arbetsrelaterade olyckor och sjukdomar är överlag minskande. 

Vi äter idag 10 kilo mindre socker per person och år än på 1930-talet. Så är det i nästan alla rika länder. Konsumtionen har flyttat från rent socker, sylt och bakverk till att idag konsumeras genom godis, glass, sötade drycker och yoghurt. 
Diabetes 2 ökar inte heller som det ibland påstås. Andelen insjuknade i diabetes sjunker för varje år men de som redan är sjuka lever längre. Och det är ju något bra, att färre dör. Inte dricker vi mer läsk än tidigare heller.
Läskkonsumtionen ökade fram till 1998, sedan dess har den sjunkit kontinuerligt och idag är vi nästan nere på 1995 års nivå igen”

Trots allt detta och mer därtill fortsätter Folkhälsomyndigheten och Folkhälsominister Gabriel Wikström att tala om att svenska folket mår dåligt. Det måste till styrmedel för att få befolkningen att ändra beteende. Ett sådant medel är sockerskatt.

”Det finns speciella konsumtionsskatter på särskilt utvalda varor och tjänster. Dessa skatter kallas för punktskatter. De flesta punktskatter, likt andra skatter, ger staten inkomster men har ofta införts av andra skäl.
Punktskatterna kan till exempel användas för att styra konsumtionen i en för samhället önskvärd riktning. Exempel på detta är skatten på alkohol, energi och tobak. Dessa tre skatter är också våra äldsta punktskatter.” enl Skatteverket.

Just det! ”De flesta punktskatter, likt andra skatter, ger staten inkomster”! Det är alltså bra för staten att kollektivt beskylla oss för att konsumera för mycket sötsaker. Staten har ju genom beskattning fått ner vår alkoholkonsumtion, tobaksbruk och energianvändning. Skatteintäkterna minskar. Nu måste de hitta på nya skatter. Sockerskatten är en sådan och flygskatten en annan. Staten vill att vi ska ha ständigt dåligt samvete för våra beteende för att den ska kunna öka skattetrycket.

Naturligtvis måste hela befolkningen ta ett kollektivt ansvar. Vi kan ju inte förneka att det förekommer ohälsa men den är oftast relaterad till de socioekonomiska grupperna. Varför ska hela svenska folket, som överlag är välutbildade och sköter sin hälsa ta ansvar för detta?

Samma sak ser vi på område efter område. Politiker vill ha makt över befolkningen! Därför måste vi ta kollektiv skuldbörda. Vi får ju inte peka ut en speciell grupp. Alla män måste ta ansvar för hedersvåld och sexuellt våld. Inget barn får klara sig bättre genom svenska skolan än något annat. Alla måste ta ansvar för kriminalitet eftersom vi inte får nämna utseende eller etnicitet i signalement. Alla som inte följer den inslagna vägen är rasister. ”Fel tankar” måste bestraffas kollektivt – annars kan de styrande förlora makten!

Igår rasade statsministern över att Socialdemokraterna tvingades flytta fram sin samling i Falun när Nordiska Motståndsrörelsen fick demonstrationstillstånd. Det störde statsministern ”väldigt mycket”. Han är ju så van att (S) bestämmer oavsett vad det gäller. SD och alla högerextrema organisationer ska ha en kollektiv skuld för det som Hitler åstadkom på 1930/40-talet. Kollektiv skuld är bra för att hålla en befolkning i strama tyglar!

Men … Kollektiv bestraffning är förbjudet enligt fjärde Genèvekonventionen, FN:s allmänna deklaration om de mänskliga rättigheterna, och nationell lagstiftning. Hur kan då vår regering, riksdag och myndigheter hela tiden utsätta befolkningen för detta? De använder propaganda via MSM för att predika sina moralkakor. De använder denna falska propaganda för att få oss att må dåligt. De använder propagandan för att bibehålla makten och kunna beskatta oss ytterligare!

 

Annonser

12 kommentarer (+lägga till din?)

 1. uppstigersolen
  Apr 30, 2017 @ 12:33:07

  Men så länge majoriteten av svenskarna inte slänger ut dessa charlataner från maktens boningar så får vi alla betala priset.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Apr 30, 2017 @ 14:17:31

  Vive la révolution!

  Liked by 1 person

  Svara

 3. Bo Blomberg
  Apr 30, 2017 @ 22:37:07

  Vet inte om det stämmer. Uvell är bra men frågan om diabetesförekomsten är måhända inte så klar, Folkhälsorapportens uppgifter kommer i alla fall inte från Diabetesförbundet som skriver så här:
  ”Diabetes i siffror
  Antal personer med diabetes i Sverige
  Diabetes är en av våra stora folksjukdomar men hur många som har diabetes är inte helt klart. Att det inte finns några säkra siffror beror dels på att det inte är obligatoriskt att registrera sig i Nationella Diabetesregistret och dels för att det finns många som går med typ 2-diabetes utan att veta om det.

  Osäkra siffror
  Vi på Diabetesförbundet brukar säga att cirka 450 000 människor har diabetes i Sverige.

  Den siffran baserar vi dels på NDR, Nationella Diabetesregistret, som har 384 379 registrerade personer med diabetes de senaste 12 månaderna, men inte en fullständig täckningsgrad. (Den ofullständiga täckningsgraden beror på att det är ett frivilligt register och alla personer med diabetes tyvärr inte heller går på kontroll för sin diabetes varje år.)

  Diabetesförbundets siffra baseras även delvis på IDF’s (International Diabetes Federation) atlas från 2015 där det uppskattas att 446 900 personer i åldrarna 20-79 har diabetes i Sverige, med ett ”osäkerhetsförhållande” på 368 000 – 676 000.

  Det finns också ett stort mörkertal, då många får diagnosen först flera år efter att de insjuknat i typ 2-diabetes. I Sverige räknar man med att var tredje person med typ 2-diabetes är oupptäckt.

  Det kan förekomma andra siffror på hur många som har diabetes vilket ofta kommer från olika rapporter och studier. En vanlig uppskattning, enligt olika studier de senaste tio åren, är att 2,5-4,5 procent av den svenska befolkningen har diabetes.”

  ”Socker” är ju inte bara rent socker. Livsmedelsindustrin sockrar som attan men med annat än rent socker, det finns uppåt 30 olika sötningsmedel som används och för kroppen, som inte kan läsa, så blir allt ”glukos i blodet” och det är det som räknas.
  OM förekomsten av diabetes 2 minskat så är det förstås toppen, men jag ställer mig skeptisk till den uppgiften.
  Bosse Blomberg

  Liked by 1 person

  Svara

 4. Martin
  Maj 01, 2017 @ 03:08:47

  När man försämrar i vården och människor undviker vården kan det verka som om människor mår bättre, vilket givetvis kan vara sanningen, eftersom vården självt ofta kan skapa mer sjukdom på olika vis, men mätningen bör givetvis göras på ett helt annat sätt.

  Man kan också få bra siffror genom att hålla människor vid liv, men det kan vara ett lågkvalitativt liv p.g.a. medicinernas effekter. Upplevelsen av livet är minst lika viktig som livet självt.

  Gilla

  Svara

 5. Martin
  Maj 01, 2017 @ 03:18:19

  Uvell verkar vara en skribent/front för en monopolkapitalistisk tankesmedja. Det ser man på att hon vägrar publicera kommentarer som går emot agendan, precis som vilken lögnmedia som helst. Jag plockar bort ”damen” ur länklistan.

  Gilla

  Svara

  • Bo Blomberg
   Maj 01, 2017 @ 12:24:24

   Tja, du verkar ju själv för en partipolitisk agenda Martin, om jag nu inte misstar mig. Jag tycker Uvell är bra, men om hon slänger kommentarer som har en annan åsikt än hon själv så håller jag med dig: då är hon nog inte att lita på. Dock så tycker jag att det är argumenten man ska gå på och inte personen, även om det kan vara bra att ha i åtanke vilken ”bias” det kan finnas bakom.

   Dina synpunkter om att vi lever ett längre liv men att det kanske är sämre kvalitet dom sista åren tycker jag är intressanta, men vad finns det för stöd för detta? Finns det undersökningar som tar sikte på vad gamla (riktigt gamla – själv är jag 75 men tycker inte det är att vara gammal) människor tycker om sin livskvalitet?

   Har följt ett antal släktningar som dött i Alzheimers och även om jag tycker det är en förfärlig sjukdom som avlövar dem deras personlighet, så har de i alla fall fått en hyfsad omvårdnad, som jag bedömer det. Det är själva sjukdomen som sänker livskvaliteten inte att dom medicineras eller att deras vård var dålig. Och jag betvivlar att de fått nåt särskilt förlängt liv pga denna medicinering och omvårdnad.
   Bosse Blomberg

   Liked by 1 person

   Svara

   • Martin
    Maj 01, 2017 @ 14:52:10

    Låt mig ta ett exempel:

    Man medicinerar människor med antibiotika vilket slår ut tarmfloran och ger utrymme för opportunistiska mikrober som ex. aktinomycosis (strålsvamp). mikroberna bryter sedan igenom tarmen och artriter uppstår som skadar lederna. Sedan ger man kortison mot inflammationerna, syrapiller mot värken som skadar magen. Människan lider och äter mediciner tlls inflammationerna till slut leder till cancer. Då ska personen sprutas full med gift och mer kortison så att även senorna slås ut. Patienten överlever, men vad sker med livskvaliteten? Man kan leva länge med olika trix samtidigt som man föder en omoralisk läkemedelsindustri, men är det livskvalitet? Är det värt det?

    Var vården dålig? Det beror på i vilket perspektiv man ser det. Ur människans eller läkemedelsindustrins?

    Gilla

  • tompas11
   Maj 01, 2017 @ 12:59:25

   Jag anser att Rebecka sköter sig alldeles förträffligt. Hennes undersökande journalistik och texter är väl värda att läsas.
   Behövs fler som henne i dagens samhälle.

   Gilla

   Svara

   • Martin
    Maj 01, 2017 @ 14:54:29

    Det hon rapporterar är ensidigt och obalanserat, utan möjlighet till replik. Således arbetar hon som vilken monopolkapitalistisk skitblaska som helst och är således fullkomligt irrelevant.

    Gilla

 6. tompas11
  Maj 01, 2017 @ 16:03:14

  När en person som Aftonbladets ledarskribent Daniel Swedin kallar henne för det bloggande rövhålet eller när Jan Helin skäller henne för att föra en Avpixlatretorik, då har hon verkligen gjort allt rätt. Rebecca säger själv att det finns många som blir provocerade av hennes texter, men hon har lite svårt att förstå varför. Kanske beror det på att Rebecca är kvinna och höger, samtidigt som hon använder sig av samma argumentationsteknik som vänstern. En argumentationsteknik som vänstern i många år haft i princip monopol på. I bloggen så försöker hon hålla en humoristisk ton som flera säkert uppfattar som raljant. Hur som helst så är hon ett välkommet och nödvändigt inslag i samhällsdebatten.

  Liked by 2 people

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: