Har nutidsmänniskan överlevnadsförmåga?

Det går att lära sig mycket av de vilda djuren. Jag tittar ofta på djurprogram. För en stund sedan såg jag nyfödda bergsgetter. De lärde sig raskt att skutta och klättra i bergen – ett enda felsteg kan leda till döden. De lärde sig att undvika faror. På öppen mark har de inte en chans mot örnen. Naturligtvis lär de sig snabbt att hitta föda. Hur är det med oss människor? Ha vi förmågan att undvika faror och att själv leta föda? Ja, en del av oss men långt ifrån alla!

Frågan är kanske istället om vi har viljan att överleva? Några människor kämpar för att bli 100 år eller mer. Andra lever som om varje sekund är den sista. Den sistnämnda kategorin utsätter sig för faror hela tiden. Det resulterar i våld, terror och olyckor. Det stora flertalet lever dock med lagom doser av överlevnadsvilja och försiktighet. Men lagom? Hur stort är lagom? Blir det mindre och mindre ju mer välstånd vi får? Vi har blivit beroende av att andra ska tänka åt oss och organisera.

Våra valda företrädare talar om för oss vad vi ska äta och dricka, att vi ska vaccinera oss, att vi inte ska röka eller supa, att vi ska motionera, att vi ska sova 8 timmar per dygn, att vi inte ska köra för fort, att vi ska vara miljövänliga, att vi ska ta hand om flyktingar, att vi ska skänka pengar till välgörenhet, att vi ska … Det finns alltför många ska! Hur skulle vi klara oss utan dessa? Jag skrev för precis ett år sedan:

Varje människa borde ha förnödenheter hemma så att de klarar sig i 72 timmar vid kris. Det sa de i nyhetssändningarna häromdagen. Ja, det har ju vi, men jag undrar om alla har det! Sen undrar jag vad som händer efter 72 timmar? Har vårt land beredskap för att hjälpa mig då? Nej, knappast!

”Efter en vecka står Sverige stilla och livsmedlen är slut i butikerna. En blockad skulle drabba landet hårt, menar analytiker. Den minskade livsmedelsproduktionen i kombination med politiska beslut av tidigare regeringar har skapat dagens situation.” läser jag i ATL.

”På det civila planet handlar den ökade sårbarheten bland annat om minskad livsmedelsproduktion och ett ökat beroende av dagliga livsmedelstransporter.”

”Det handlar också om urbaniseringen och med den en förlorad förmåga att producera vår egen mat. Denna kunskap har även försvunnit inom armén, som tidigare hade slakteri- och bageriplutoner och beredskapslager att ta till.”

Sambon och jag försöker faktiskt att tänka på längre perspektiv än de 72 timmarna. Vi sattes på prov för en tid sedan när kylskåpet slutade fungera. Vi skulle få ett nytt inom en vecka men leveransen blev försenad till en månad!

Torrvaror som inte förvaras i kylen hade vi hemma i riklig mängd.Skafferiet är fyllt! Kött och fisk hade vi i frysen. Det var egentligen bara mejerivarorna som var problemet. Men två helt vanliga kylväskor var lösningen. Vi ställde ut dem på trappan på norrsidan för att hålla sig svalare. Det blev lite kallt att gå ut för att hämta in morgonfilen. Men det var inga bekymmer. Vi kunde fortsätta att handla en gång i veckan som vi brukar. Vi har ju växt upp i en tid utan både kylskåp och frys. Vi har en matkällare men den använde vi inte av ren lathet – för då hade vi varit tvungna att gå runt huset för att hämta morgonfilen! Vi överlevde mer än 72 timmar!

I ett krisläge klarar en vanlig frisk människa sig ganska länge på enbart vätska. Vi har precis genomfört en 7-dagars fasta. Inte pga överlevnad – snarare för att minska välfärdens konsekvenser i form av viktnedgång! Det enda bekymret har väl varit sambons ständiga prat om mat. Däremot mår vi bättre och har lättat några kilo. Nu fortsätter vi med smalmat en tid framöver! Vi överlevde mer än 72 timmar!

Dock går det inte att förringa! Ett land som inte är självförsörjande blir sårbart. Men varje medborgare har väl ett eget ansvar? Varför förlitar vi oss på att andra ska lösa våra problem? Är det självklart att ha kyl och frys, att livsmedelsbutikens hyllor är fyllda, att förtroendevalda talar om  för oss vad som nyttigt eller onyttigt, att våra bostäder är uppvärmda, att vi har vatten i kranen samt att andra ska lösa våra överlevnadsproblem?

Vid en riktig krissituation skulle sambon och jag skulle säkert klara oss ganska länge – genom att odla egen mat, hämta mat och vatten från skogen och  göra egen eld att värma oss vid. Men hur många klarar det?

Det primära för befolkningen  idag tycks vara att gå på gym, festa, fika, SMS:a, åka på semester och konsumera. Många människor har glömt bort våra 5 grundbehov – vatten, mat, värme, sömn och trygghet.

 

 

Annonser

6 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Hans Nilsson
  Apr 24, 2017 @ 13:58:07

  De som skulle klara sig längst är vi som har stor del av livet bakom oss. Dagens moderna människa lever ur hand i mun. Det måste till en riktigt rejäl kris för att få makthavare och en stor del av befolkningen att förstå att livet går ut på mer än att konsumera och glida runt i tillvaron.

  Liked by 1 person

  Svara

 2. tompas11
  Apr 24, 2017 @ 14:52:26

  Så är det Hans Nilsson och med oss dör också förmågan och kunskapen för den moderna människan att överleva. Människan är därmed dömd till undergång om inget radikalt inträffar.

  Viljan att överleva har väl de flesta. Frågan är dock om de äger kunskapen för att kunna överleva? Frågan är också om de är beredda att till sig och förstå kunskapen och översätta denna kunskap i praktisk handling.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 24, 2017 @ 15:30:43

   När jag växte upp så var det naturligt att lära sig livsmedelskunskap, förvaring, matlagning, resursutnyttjande, osv. Vi hade utedass, kallvatten och eldade i kaminen. Vi hade inget kylskåp eller frys men vi klarade oss bra ändå. Vi lärde oss att odla och skörda och insåg att ibland var det nödvändigt att slakta en höna, kanin eller en gris. Min morfar var biodlare och jag såg när morfar tog hand om honungen men gav bina sockervatten för att överleva. Dagens unga har nog svårigheter i att förstå all denna livskunskap som vi har samlat på oss genom åren.

   Gilla

   Svara

 3. Emil
  Apr 24, 2017 @ 16:43:40

  Imponerande att uthärda en fasta i sju dagar. Bra jobbat!
  Ett mycket viktigt och intressant ämne detta. Något vi alla behöver påminna oss om då och då…Instämmer i ”kören”, jag tror heller inte många yngre har speciellt mycket tankar kring detta. Det är nog precis så som Hans skriver här ovanför, att många lever ”ur hand i mun”.

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 24, 2017 @ 17:15:40

   Tack! Ärvda kunskaper från generation till generation är viktiga. Nu när barnen växer upp i förskolan och föräldrarna har abdikerat som föräldrar då finns det ingen som för kunskaperna vidare. Kunskaperna behövs kanske inte om allt fungerar men … OM vi hamnar i ett krisläge så blir det verkligen jobbigt för de yngre generationerna!

   Liked by 1 person

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet och om lite till.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

Anna Ernius

politik, litteratur och möten med världen

Ryggraden!

Qui tacet, consen'tit.

Nya Il Convito

Mohamed Omars blogg om fezens filosofi, gotisk steampunk och upsaliensisk pulp fiction

Otillständig

- kroniskt oppositionell

Helena Palena

ENVAR SIN EGEN REDAKTÖR! Copyright!

Asylkaos

Politiker och media förstör vårt land. Nu försvarar vi oss. (Alla texter och bilder är fria att sprida vidare.)

anthropocene

Ett partipolitiskt oberoende libertarianskt forum för debatt och opinionsbildning

DET GODA SAMHÄLLET

HÄR SKAPAS SAMTIDENS SJÄLVFÖRSTÅELSE

%d bloggare gillar detta: