Sabotage

Idag på min snälla dag läste jag en blogg där skribenten – Ryggraden –  också ville ägna sig åt positivt tänkande:

”Jag har en stor tro på människans egen förmåga och på våran inneboende drivkraft att utvecklas. Titta bara på vad som hänt i världen de senaste 10 åren, sedan backar vi 50 år kanske och vidare 100 år. Det är en mansålder kan vi säga (om än en lång sådan). Det är helt ofattbara framsteg som gjorts på inte bara ett område. Titta på och jämför sjukvården och läkekunskapen, all teknologi, motorernas utveckling från stora ångmaskiner till bensin och dieselmotorer som blir allt effektivare och alla nya alternativ med allt från elmotorer och ”hybrider” till bränsleceller och säkert än mer som jag inte känner till. Titta på och betänk hur långt man kommit med datorerna.”

Genast började jag att tänka på datorns utveckling. Jag har ju varit med om en stor del av denna utveckling – från stordatorer till dagens laptop, från programmering med ”ettor och nollor” till dagens ”tänkande datorer”.

ENIAC som  var en av de första elektroniska, digitala datorerna vägde  27 ton och tog upp en golvyta på 167 kvadratmeter. Datorn bestod av ca 18000 elektronrör (”radiorör”), 6000 strömbrytare, 70000 resistorer, 10000 kondensatorer och 1500 reläer. Den byggdes 1943-1946.

ENIAC kunde utföra femtusen additioner per sekund. Vilket var väldigt långsamt jämfört med dagens små persondatorer som kan göra flera miljarder additioner per sekund. Det tog 24 timmar att programmera ENIAC och programmet kunde inte sparas. Programmeringen utfördes alltså inför varje gång som datorn skulle användas. Programmeringen gjordes genom att koppla in olika sladdar i olika hål – likt gamla tiders växeltelefonister.

 

Men det började ju långt tidigare:

Mannen som uppfann föregångaren till vår moderna dator hette Josep-Marie Jacquard. Han uppfann hålkortsvävstolen. På Wikipedia står följande om honom:

”Joseph Marie Jacquard (Lyon, 1752 – Oullins, 1834), fransk mekaniker och uppfinnare, välkänd för att ha uppfunnit den automatiska Jacquard-vävstolen, vilket var den första industriella tillämpningen av hålkort.

Jacquard inledde sin karriär inom bokbinderiyrket och deltog under franska revolutionen som underofficer på upprorsmakarnas sida.

1807 byggde han den första halvautomatiska vävstolen, inspirerad av Jacques de Vaucansons arbete. Genom att förse vävstolen med en hålkortsläsare kunde den programmeras att väva ett visst mönster med minsta möjliga mänskliga inblandning, vilket innebar att en enda vävare kunde utföra ett arbete som tidigare krävde en insats av flera. Införandet av Jacquard-vävstolarna var en utlösande faktor i den industriella revolutionen, vilket gav upphov till såväl stor rikedom för vissa som stora samhälleliga strukturförändringar, och vävstolen orsakade också uppror i vävarskrået, som befarade att stor arbetslöshet skulle drabba dem. Idag finns en staty rest över honom i Lyon, där han betitlas som ”vävarnas välgörare”.”

Den industriella revolutionen var nog inte så omtyckt bland vävarna som miste sina jobb. Vid ett tillfälle jagade de Jacquard genom Lyons gator och kastade sina träskor efter honom. Han fick rädda sig ner i ett vattendrag. Träskor heter på franska ”sabot”. Det är därifrån som vi har fått ordet sabotage – påstås det.

Jacquardvävstol styrd med hålkort

Utveckling i all ära men det är inte säkert att utvecklingen uppskattas om den sker för snabbt och befolkningen inte är mogen för den. Oftast blir den mer accepterad om den implementeras i en takt som medborgarna känner sig bekväma med. Går utvecklingen i för snabb takt så föds negativa tankar.

 

Annonser

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Emil
  Apr 14, 2017 @ 08:33:45

  Historia. Ett ämne som är minst lika spännande och fascinerande som tankarna/drömmarna om framtiden. Håller med dig i sista raderna om att folk måste vara bekväma med utvecklingstakten. Som ett exempel vill jag ta kontanternas avvecklande till förmån för olika digitala alternativ. Detta kallas utveckling, men som jag ser det är det förenat med risker, allvarliga sådana. Syftet med det är förstås inte heller enbart goda, det handlar om att de mäktigaste vill befästa och förstärka sitt grepp om folket (som riskerar att bli än mer förslavade av systemet). Martin skriver ofta om exponentialfunktionen, denna funktion gäller även när det kommer till datorernas utveckling, detta kan vara en anledning att hoppas på mycket gott framöver. Jag har på sistone läst en del av Ray Kurzweil´s tankar kring detta. Mycket, mycket intressant….ett tips till den som är nyfiken. Googla på 🙂 Glad Påsk förresten!

  Liked by 1 person

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 14, 2017 @ 09:30:38

   Jag har fått förmånen att leva i en tid då utvecklingen har gått snabbare och snabbare.Jag har levt med utedass och utan värmeledning, kyl, frys, TV, mobiltelefoner, charterresor, … Det har hänt så mycket i min livstid. Ibland är det svårt att hinna med. Trots att all utveckling är spännande så föredrar jag att kolla vart tåget går innan jag hoppar på det. Glad Påsk

   Gilla

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Sayerbýr

En stuga utan bekvämligheter mitt i skogen

Tommy Hanssons Blogg

Här bloggar Tommy Hansson om aktuella frågor

livsmönster

En blogg om mitt liv, om min vardag tillsammans med min fru och våra husdjur

Alternativ för Sverige till EU-parlamentet 2019

AfS vill dränera det politiska träsket. AfS kallar en spade för en spade. AfS är en tydlig röst för #swexit. AfS adresserar problemet med det demografiska hotet mot det svenska folket. AfS står upp för yttrandefriheten. AfS vill avskaffa HMF och förbjuda åsiktscensur på nätet. Sverige behöver AfS!

Jenny Piper

Politik, nyheter och samhällsdebatt blandat med personliga krönikor.

Spanienaktuellt

Den osminkade spanska sanningen

fujifredrik

Vi fotograferar det mesta av det bästa. För att nämna några inriktningar så fotograferar vi Bröllop, Fitnesstävlingar, Träningsbilder, Djurbilder och Produkter åt företag.

...blott ett litet strå...

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör Sverige lagom!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

%d bloggare gillar detta: