Maktskifte?

Vem har den verkliga makten? Statsministern anser ju att det är han som bestämmer. Övriga statsråd anser sig ha stor makt och riksdagen anser sig ha ett finger med i bestämmandet i landet. Medierna anser att de har makt över debattklimatet och opinionsbildning. Men vem har den verkliga makten?

All makt utgår från folket enligt vår grundlag. Vi har en representativ demokrati dvs vi väljer människor som ska representera oss. Vart 4:de år går vi till vallokalen oh väljer vilket parti som ska representera oss. Vi har nästan inget inflytande över vem som i sin tur representerar partiet. Vi hoppas väl på att partiet har lämpliga representanter som gör allt för att vi ska bli nöjda med deras representantskap. Men … stämmer det? Går verkligen representanterna våra ärenden?

De har ju själv utformat lagstiftningen på ett sådant sätt att de inte behöver ta hänsyn till befolkningen mellan valåren. De får hög lön för att bestämma över våra huvuden! Vi betalar deras lön men har ytterst små påverkansmöjligheter.

Medierna har levt i ett symbios med politikerna. De har påstått att de har granskat makten. Men det har oftast handlat om ett givande och tagande. ”Skriver vi positivt om A (stora A som politikerna vill få gehör för) så kan vi skriva något negativt om ö ( lilla ö som egentligen inte har någon betydelse men som allmänheten uppfattar som en stor grej).” Det går att slira på sanningar, förtiga, dölja och vinkla hur mycket som helst.

Så länge som en befolkning får sina morötter – i form av välfärd, fritid, bättre ekonomi och kan lägga pengarna på lyxprylar och semesterresor – så blandar de sig inte i hur representanterna och medierna sköter sig. Men när morötterna är av sämre kvalitet, oätliga och i vissa fall uteblir så börjar medborgarna att fundera över hur förvaltar representanterna våra pengar och hur granskar medierna våra representanter?

Det är i det läget som en del medborgare börjar protestera. Det är då som de börjar skriva på debattsidor om sitt missnöje med makthavarna. De flesta skriver inlägg som bygger på fakta och i normal debatton. Ett litet fåtal är frustrerade och skäller. De använder sig kanske av ett vokabulär som inte är så lämpligt och skulle kunna vårda sitt språk bättre. Det är detta fåtal som makthavarna inriktar sig på. Alla som uttrycker sitt missnöje likställs med denna lilla grupp människor och påstås hata och hota. Debattsidorna modereras hårt och påhoppen på debattörer blir grova. Alla som har andra åsikter än den etablerade eliten ska bara tryckas ner, förlöjligas och förgöras.

I detta läge startades några alternativmedier där människor fritt fick uttrycka sina åsikter. Medierna rasade! De ville ju ha monopol på det fria ordet. De ville ha kvar sin makt och fortsätta med sitt symbiosförhållande till de valda representanterna. De ville inte ha konkurrens. Deras första drag var att skriva negativt om alternativ medierna – kalla dem för pissrännor. Sen blev det att angripa anonymiteten och dem som skrev. Många människor blev förföljda och uthängda i kvällspressen som världens avskum men deras enda brott var att skriva om sitt missnöje med den förda politiken. Anonyma skribenter har avslöjats med namn, yrke och bostadsort för att ställas vid skampålen. Andra människor har mist sitt jobb, uteslutits ur facket eller föreningar eller vänkrets pga sina åsikter.

Det gick inte att tysta missnöjet! Istället poppade det upp fler och fler alternativa medier och bloggar. Medierna har blivit mer och mer frustrerade över konkurrensen. De har diskuterat fakenews och fått våra maktrepresentanter att tro att alternativmedierna Nu är det inte bara kvällstidningarna som drevar – stora etablerade dagstidningar tar till alla fulknep de kan hitta för att återfå makten över det fria ordet. De försöker ge sig på de alternativa mediernas finansiering – påstår att de har brottslingar och skattesmitare som finansiärer.

Nu senast har SVT fallit i samma fålla. De ”avslöjade” för några dagar sedan vem som hade lagt ut en FB-sida ”Rädda Vården” om brister inom vården. Denna person avslöjar egentligen bara det som medierna själv skulle ha gjort! Men SVT väljer att kalla sidan för ”en skrämselsida” de valde att göra en stor sak av att Fredrik Antonsson som också har bloggen ”I otakt” har en sida om brister i vården. Varför skulle han inte få ha det? Han jobbar ju själv inom vården och ser problemen!

Jag upplever det som att medierna ser att politikerna tappar makt. Nu märker de att de själv tappar makt. Alternativmedia växer och får mer och mer makt. FB-sidor får fler medlemmar än vad MSM får läsare. Konkurrensen är hård och journalisterna känner att de saknar kunskaper för att kunna konkurrera. Vanliga människor har större kunskaper. De bryr sig inte om MSM:s försök att ändra på sanningar och förfölja och förlöjliga sanningssägare.

Vanliga människor tar makten över det fria ordet. Vanliga människor kommer också att ta makten över sina politiska representanter. Visst gör det ont när knoppar brista … Men vi ser ett maktskifte! Makteliten sprattlar emot men kommer inte att lyckas! 

 

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. fakafones
  Apr 03, 2017 @ 12:59:05

  Trots att det är så enkelt så är det väldigt få i Sverige som förstår det. Efter åratal av politisk propaganda så tror Svenskarna på det dem ser och hör på TV och det är bara små mängder (främst ungdomar) människor som kan nyttja sitt kritisktänkande. Man borde kunna rösta på enstaka representanter (som i England) och man borde också ha makten att sparka från jobbet dem som inte uppfyller sina löften. Det som händer i Sverige nu är bara löjligt och det krävs tuffa tag inför tuffa tider…

  Gilla

  Svara

  • ulsansblogg
   Apr 03, 2017 @ 13:15:15

   Vi som var unga på 50-60-70-talet lärde oss att tänka kritiskt. Sen verkar den förmågan ha försvunnit.
   Pensionärer är en stor grupp som har sett att allt har förändrats till det sämre. Detta är en grupp som mer och mer engagerar sig i politiken. Jag tror att denna grupp kommer att ha stort inflytande i kommande val.

   Liked by 1 person

   Svara

 2. Bjarne Wilmarsgård
  Apr 04, 2017 @ 08:30:54

  Stort A för den texten…

  Liked by 1 person

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Åsiktsministerns Edikter!

-mitt brunstämplade tankegods-

Peter Krabbe

Världen i fokus - vem styr vår framtid och varför?

Wallenborgs politikblogg

Politik om stort och smått.

JUST-LOOK-AT-SWEDEN

SWEDEN - A SHITHOLE COUNTRY?

Rakapuckar's Blog

Så bitter på Steffe med alliansen!

Assistans på dina villkor

Alla människor är lika värda

Björn Alvebrand

STYRBORD ELLER BABORD? VALET ÄR DITT.

Busiga mor

My Home My Place My Life

SVERIGE - EUROPA - VÄRLDEN

GÅR DET VERKLIGEN BRA NU?

Halloj världen!

En blogg av Inger Hansson. Om resor. Om Instagram och annan fotografi. Om natur. Om Karlshamn, Kristianstad, vatten och lite av varje.

Christer.L.Hansson

Det som danar mig

Stigfinnaren i Älvsund

vägen inåt är vägen framåt

S W E D E N - G O O D B Y E

Politik - Religion - Samhälle - Europa - Nationalism

Vincat Veritas

Låt sanningen segra

Rovdjurspolitik

Faunavård utan vetenskapligt stöd

Tankeverket

Alla förändringar börjar med en tanke

Life, Death and all between

Welcome to an expanding worldview

SasjaL

Cyniker är inget man föds som, det är omgivningen som formar ...

Livsglimtar

Bättre sent än aldrig

beppe852

Hellre död än röd

Micke K - En röst i Sverige

Sunt förnuft, svenska värderingar i ett sekulärt samhälle

Helt apropå

En blogg om tro, hopp och kärlek. Om livet i stort som smått. Följ med på min livsresa över mörka djup och djupa vatten.

mickecarlssonsblog

Skillnaden mellan demokrati och diktatur är storleken på gapet mellan makten och folket. I min blogg visas hur gapet dag för dag blir allt större i Sverige.

Ama de casa

En hemmafru i Spanien

Motvalls blogg

Förflugna tankar och bevingade ord.

Peter Harold - Skrivarens blogg

Skrivandet är frihet - jag skriver för friheten.

Varjager's Weblog

I vår del av världen. En titt på fosterlandet och dess styrande elit med kritiska ögon.

Petterssons gör skillnad!

"Envar har rätt till åsiktsfrihet och yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet för envar att utan ingripanden hysa åsikter och frihet att söka, mottaga och sprida upplysningar och tankar genom varje slags uttrycksmedel och utan hänsyn till gränser." - FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna, artikel 19

Ett vettigt alternativ

Om man tänker steget längre

Rune Lanestrands blogg

Politik, jordbruk, Vänersborg, Sverige, EU och världen kommenteras av småbrukaren Rune Lanestrand

corneliadahlberg

Gräsrotsrevolt

WTF?

100 möjligheter istället för hen!

%d bloggare gillar detta: